Logomain

A legizgalmasabb zöld kütyük

By Ongrádi Melinda 2009. augusztus 28. 13:45

szerk at hg dot hu

Napelemes_elem20130602-27858-139px8j.gallery

A SolarCat napenergiával újratölthető elem

Hatizsak20130602-27858-1yxqc0e.gallery

A Voltaic napelemes hátizsákja

Fastronauts20130602-27858-xefvxe.gallery

Kinetikus energiával feltölthető játékfigurák

Headphone20130602-27858-1aoiwl4.gallery

Napelemes Bluetooth headphone

Kyocera20130602-27858-11cqyoe.gallery

Flexibilis Kyocera mobiltelefon

Blight20130602-27858-1uogxax.gallery

A napelemes világító velencei roló

Foldora20130602-27858-7334cu.gallery

Földenergiával működő óra

Vilagito_esernyo20130602-27858-7w3k9j.gallery

Esőcseppel működtetett világító esernyő

Karkotomobil20130602-27858-2gzv6y.gallery

Csuklóra csatolható napelemes mobiltelefon

Napszemuveg20130602-27858-eut52e.gallery

Napelemes napszemüveg

Kyocera_120130602-27858-y51isu.gallery

A Kyocera EOS flexibilis mobil

Tíz környezetbarát innováció a jövőből az áramtermelő szemüvegtől a napelemes hátizsákig.

Aki nem elég zöld, az manapság nem lehet trendi sem. Bár sokszor csak csillogó máz a környezetvédő imázs, mégis üdvözlendő ez a felfogás: jobb akár csak 50%-ban a fenntarthatóság elvei szerint élni mindennapjainkat, mint egyáltalán nem. A terméktervezők fantáziáját is élénken foglalkoztatja a gondolat, hogy hasznosabbnál hasznosabb, ráadásul megújuló energiaforrásokat hasznosító zöld kütyükkel tegyék élhetőbbé mindennapjainkat, amelyekhez persze nem mindig sikerül gyártót is találni. 

A következőkben az inhabitat magazin válogatásából mutatunk be néhány olyan eszközt, amelyek szinte könyörögnek azért, hogy piacra dobják őket. A cikk végén Ön is szavazhat róla, hogy melyik holmit látná szívesen a háztartásában.

Napelemes Bluetooth headphone

Valószínűleg sokan gyűlölik az érzést, amikor a táskából előrántott vezetékes headset zsinórja kibogozhatatlan csomókba gubancolódik össze. Nos, ezzel a karcsú fejpántra emlékeztető eszközzel, Stephen Shepeleff találmányával ezt a problémát végleg elfelejthetjük. A Bluetooth-szal felszerelt Q-Sound Headphones használatához nincsen szükség zsinórokra. Ami pedig igazán zölddé teszi a dolgot, az a fejtetőn található, rugalmas, nyolcszögletű napelemek sorozata.

Kinetikus energiával feltölthető OLED mobiltelefon

Susan McKinney terméktervező telefonja, a Kyocera EOS a mobiltechnológia határait feszegeti: a rugalmas polimerből készült telefon összehajtható, akárcsak egy praktikus pénztárca. Felejtsük el a földre leejtett telefonok okozta bosszúságot! Inkább gyönyörködjünk a hatalmas OLED kijelzőben. A kezelőgombok a készülék memóriájának köszönhetően nyitott állapotban kiugranak a felületből, míg zárt állapotban belesimulnak abba. A legfigyelemreméltóbb azonban az energianyerés módja: a telefon az emberekkel való interakciótól töltődik fel, azaz minél többet használjuk, a piezoelektromos generátorok annál több kinetikus energiát alakítanak át elektromos energiává. Többet nem kell aggódnunk, ha félig feltöltött telefonnal vagyunk kénytelenek elindulni otthonról! A telefon egyelőre még fejlesztési fázisban van; elképzelhető, hogy a jövőben esetleg napenergiát is alkalmaznak majd a feltöltéshez.

Esőcsepp-energiával világító esernyő

Az integrált LED-del megvilágított esernyők tulajdonképpen nem tekinthetők teljesen újdonságnak. Sang-Kyun Park koreai tervező találmánya, a Lightdrops azonban kiemelkedik ezek közül, ugyanis itt a fényforrás energiáját az esőcseppek mozgási energiája adja! A polivinilidén-fluoridból (PVDF) készült esernyő tulajdonképpen egy membrán, amely átalakítja az esőcseppek mozgási energiáját elektromos árammá, és a LED fényforrásokhoz vezeti azt. Minél hevesebb a zápor, annál erősebben világít az esernyő! Korábban a Georgiai Egyetemen is feltaláltak egy kinetikus energiát hasznosító textíliát, sajnos azonban az nem bizonyult vízállónak. Ha a koreai tervező találmánya kiállja ezt a próbát, ez lehet az első, gyakorlatban is alkalmazott energiatermelő textília!

Napenergiát hasznosító foszforeszkáló árnyékoló

Dobjuk fel a megszokott, unalmas rolót egy kis csavarral: Vincent Gerken Blight fantázianevű terméke nem egyszerűen megakadályozza, hogy a napsugarak bejussanak a lakásunkba, hanem hasznosítja is azokat. Az elnyelt és tárolt napenergiát este visszasugározza, így a roló foszforeszkáló világítótestté válik. Az eszköz a roló viszonylag nagy felületét használja ki azáltal, hogy az egyes sávok peremére flexibilis szolárcellák vannak erősítve. Sötétedés után a tárolt napenergia elektrolumineszcens fóliára továbbítódik, amely energiahatékony világítóalkalmatosságot varázsol a rolóból. Ahogy a tervező szerényen elmondja: „A Blight nem egy új eszköz, csupán a klasszikus velencei roló kiegészítve némi új technológiával”.

Csuklóra csatolható napelemes mobiltelefon

És ismét itt egy mobil: Seungkyn Woo és Junyi Heo talámánya egy (legalábbis a használat szempontjából) viszonylag egyszerű mobiltelefon, amely hívások bonyolítására és sms-ek küldésére alkalmas. A Leaf (levél) fantázianevű telefon működését a fotoszintézis inspirálta, vagyis könnyen kitalálható, hogy napenergiával lehet feltölteni. Tehetjük mindezt úgy, hogy közben kényelmesen a csuklónkra csatoljuk a hajlékony eszközt, amely a felületébe integrált szolárcelláknak köszönhetően feltölti önmagát. Van azonban a telefonhoz egy külön napelemes töltő is, sőt a biztonság kedvéért, felhős égbolt esetére egy hálózatba csatlakoztatható töltőt is mellékelnek hozzá.

Energiatermelő napszemüveg

Ne hagyjuk haszontalanul kárba veszni a napszemüveg által elnyelt napenergiát sem! A hasznos találmány által termelt energiával feltölthetjük például az iPodunkat. A Hyun-Joong Kim és Kwang-Seok Jeong tervezte hasznos kiegészítő titka a lencsébe integrált szolárcellákban rejlik. Ennél stílusosabb és kényelmesebb személyi napelemet nem is kívánhatnánk magunknak! A megtermelt energia elegendő kisebb elektromos eszközök feltöltésére; az elektromos energiát a szemüveg szárához csatlakoztatott vezetéken keresztül lehet átadni.

Földenergiával működő óra

Ki gondolná, hogy egy kisebb asztali órát a virágföldben rejlő energiával is lehet üzemeltetni? Marieke Staps találmánya bebizonyította, hogy mindez lehetséges. Az órát két (réz-, illetve cink-) elektródával két cserép virágfölddel kötjük össze, amelyek vezető közegként funkcionálnak. A növények természetes anyagcseréje közben keletkezik annyi energia, amely működteti az órát. Egy dologra kell csak ügyelnünk: hogy rendszeresen öntözzük növényeinket, mert ha azok elpusztulnak, megáll az idő is… A tervező hasonló alapelven működő LED lámpát is készített.

Napenergiát hasznosító öntöltő elemek

Elegáns és végtelenül letisztult megoldás: a hordozható energiaforrások megbolondítása némi napenergiával. Knut Karlsen SunCat elnevezésű elemeit hajlékony fotovoltaikus fólia fedi, így azok a napra kitéve feltöltik magukat – akár egy napfényben sütkérező macska. Az újratölthető elem így új értelmezést kap, hiszen nincsen szükség hozzá külső energiaforrásra. A találmány egyelőre tesztelés alatt áll.

Napelemes hátizsák

Ha meguntuk, hogy mindig akkor merül le az iPod/mobiltelefon/laptop, amikor közel s távol nincsen elektromos hálózat, ideje beszereznünk a Voltaic napelemes hátizsákját. A stílusos kiegészítő teljes egészében újrahasznosított PET palackokból készül, a vízálló, rendkívül masszív, ugyanakkor könnyű hátizsák méretének köszönhetően kirándulásokhoz ideális. A rajta lévő napelemek 4 W energiát állítanak elő, amely elegendő mobiltelefon, fényképezőgép vagy mp3 lejátszó feltöltéséhez. A praktikusan elhelyezett vezetékcsatlakozásoknak köszönhetően a feltöltés sem okoz gondot. A hátizsák elülső, párnázott részében pedig még egy laptop is elhelyezhető.

Gyerek-energiával hajtott játékfigurák

Köztudott, hogy a gyerekek energiája kimeríthetetlen. A Fastronauts fantázianevű játékfigurák, Sara Paculdo terméktervező talámányai szó szerint ezt az energiát hasznosítják: a színes műanyag figurák a játék során keletkezett kinetikus energiát hasznosítják, vagyis minél intenzívebben játszanak velük, annál több energia termelődik, amelynek köszönhetően a figura beszél, jár és saját kis járművét hajtja. Mindez a beléjük épített dinamónak köszönhető. A figurákon három kis LED világító pötty található, amelyek jelzik a töltöttség állapotát. Ennél szemléletesebb módon nem is lehetne megszerettetni a gyerekekkel a fenntarthatóság gondolatát!

design, fenntartható, zöld, kütyü, innováció, megújuló energiaforrások, terméketervezés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317