Logomain

Kedden tüntetnek a Margit-hídi bicikliútért

By Kovács Dániel 2009. augusztus 14. 13:33

szerk at hg dot hu

Az utolsó pillanatban, a rekonstrukció megkezdése előtt a főváros megváltoztatta a Margit-híd kerékpáros közlekedésére vonatkozó terveit. Már az előző terv (a Margitszigeti oldalon kétirányú, a déli járdánál egyirányú bicikliút) is komoly kompromisszumot jelentett a kerékpárosok részéről, az újban azonban a déli oldal sávja egyáltalán nem szerepel. Augusztus 18-án a Critical Mass tüntetést szervez a Margit-hídon. <br/>

Az utolsó pillanatban, a rekonstrukció megkezdése előtt a főváros megváltoztatta a Margit-híd kerékpáros közlekedésére vonatkozó terveit. Már az előző terv (a Margitszigeti oldalon kétirányú, a déli járdánál egyirányú bicikliút) is komoly kompromisszumot jelentett a kerékpárosok részéről, az újban azonban a déli oldal sávja egyáltalán nem szerepel. Augusztus 18-án a Critical Mass tüntetést szervez a Margit-hídon.

Margithid20130602-27858-f5hb4.gallery

A Margit-híd Budapest legforgalmasabb közúti átkelője, felújítása mára halaszthatatlanná vált. A 13 milliárd forintos felújítás korábbi tervei, amelyek a civil szféra bevonásával formálódtak, a híd mindkét oldalán tartalmaztak bicikliutat. Igaz, jórészt a járda szűkítésével.

A legfrissebb tervekből azonban a déli oldalra tervezett, Pest irányába vezető kerékpárút elmaradt. Bár a módosítás nem tűnik jelentősnek, a Pest irányába tartó kerékpárosoknak így csak az északi, kétirányú sáv használata marad, amely a Critical Mass számításai szerint a kerülők miatt közel egy kilométerrel hosszabb utat és nyolc lámpás megállót jelent. A főváros azzal indokolta a módosítást, hogy a déli oldalon mégsem fér el a kerékpársáv, ráadásul a Margitsziget magasságába tervezett lámpás zebránál a megálló bicajosok akadályoznák a gyalogosforgalmat.

A Critical Mass az eredeti tervek megvalósításáért demonstrációt szervez augusztus 18., keddre. 18 órakor a déli járdára várnak minden olyan kerékpárost, aki magáénak tekinti ezt az ügyet. A kezdeményezéshez a facebook közösségi portálon is lehet csatlakozni.

A hg.hu javaslata:

A Margit-híd felújítása vízválasztónak tekinthető. Ha az elmúlt években páratlan módon megerősödött kerékpáros közösségnek sikerül átvinnie szándékát, az azt jelenti, hogy a főváros figyelembe veszi a civil kezdeményezéseket, akár egy műemléki helyreállítás hátrányára is. Ha nem, javasoljuk mindenkinek, hogy szálljon át autóba, lehetőleg egymagában: a hídon átvezető négysávos autóút ugyanis az eredeti tervek szerint épül meg...

felújítás, budapest, örökségvédelem, kerékpár, bicikli, magyarország, rekonstrukció, margit-híd Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317