Logomain

A design világfővárosa 2012-ben Eindhoven vagy Helsinki lehet

By Ongrádi Melinda 2009. július 27. 20:00

szerk at hg dot hu

A kanadai Montrealban bejelentették, hogy a design világfővárosa 2012-ben címért folytatott versenyben két város maradt talpon: a hollandiai Eindhoven és a finnországi Helsinki. A megtisztelő címet kétévente ítélik oda, méghozzá annak a városnak, amely a design-t hatékonyan alkalmazza a szociális, kulturális és gazdasági fejlődés elősegítésére. A World Design Capital (WDC) zsűrije úgy találta, hogy e két város felel meg leginkább a kritériumoknak. A döntést gondos, öthónapos értékelési folyamat előzi meg, amelynek során négy területet vizsgáltak, ezek: design, programok, infrastruktúra és finanszírozás. Vizsgálják, hogy mennyire van jelen a design a különféle iparágak képében, milyen oktatási intézmények és ehhez kapcsolódó programok vannak, vagy hogy hány formatervező dolgozik a városban. <br/>

A kanadai Montrealban bejelentették, hogy a design világfővárosa 2012-ben címért folytatott versenyben két város maradt talpon: a hollandiai Eindhoven és a finnországi Helsinki. A megtisztelő címet kétévente ítélik oda, méghozzá annak a városnak, amely a designt hatékonyan alkalmazza a szociális, kulturális és gazdasági fejlődés elősegítésére. A World Design Capital (WDC) zsűrije úgy találta, hogy e két város felel meg leginkább a kritériumoknak. A döntést gondos, öthónapos értékelési folyamat előzi meg, amelynek során négy területet vizsgáltak, ezek: design, programok, infrastruktúra és finanszírozás. Vizsgálják, hogy mennyire van jelen a design a különféle iparágak képében, milyen oktatási intézmények és ehhez kapcsolódó programok vannak, vagy hogy hány formatervező dolgozik a városban.

Icsid20130602-27858-mdr72o.gallery

A jelentkezőknek be kellett mutatni, hogy milyen területek vannak a városban, amelyekre a design különösen nagy hatással van, és ezáltal javultak a kulturális, szociális feltételek és a városlakók életkörülményei. Figyelembe vették továbbá az építészeti és városrehabilitációs jellegű beavatkozásokat, és fontos volt, hogy a városoknak legyen olya betervezett projektje, amely továbbfejlesztve izgalmas eleme lehet a 2012-es designfőváros programnak. A pályázóknak be kellett számolnia finanszírozási háttérről is. 2009 augusztusa folyamán az Icsid (Ipari Formatervezők Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) képviselői látogatást tesznek a két finalista városban. A végleges döntés a nyertesről szeptemberben születik majd meg.

design, formatervezés, helsinki, icsid, világ designfővárosa 2012, eindhoven, wdc Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317