Logomain

Magyar építész nyerte a világ leginnovatívabbjainak járó kitüntetést

By Ongrádi Melinda 2009. július 21. 16:29

szerk at hg dot hu

A WTA rangos díját nyerte el az építészet eszközeit az online világgal ötvöző tervező.

A rangos World Technology Awards idei díját művészetek kategóriában egy magyar tervező, Somlai-Fischer Ádám nyerte, angol-pakisztáni munkatársával, Usman Haque-al. A díj rangját mutatja, hogy a többi kategória nyertesei között megtalálhatjuk a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget (marketingkommunikáció), Lawrence Lessinget (jog, a Creative Commons alapítója) és Paul Kagame Ruandai elnököt (politika). A díjat a szervezet a Time, Fortune és Science magazinnal együttműködve olyanoknak ítéli oda, akik kiemelkedően innovatív fejlesztéseket hoztak létre különféle technológiai területeken. Ádámot a World Technology Network tagjai jelölték, azaz több mint 1000 tudós, vállalkozó, üzletember, újságíró, akadémikus és politikus, illetve több mint 200 szervezet a világ több mint 60 országából.

Somlai120130602-27858-vkba2s.gallery

A magyar tervező Stockholmban diplomázott, ekkortól eredeztethető érdeklődése a kommunikációs-technológiai kísérletek iránt. Célja, hogy ötvözze az építészeti téralkotás eszközeit az online világgal, tehát tulajdonképpen térben kiterjessze azt. Ahogy már évek óta próbálja a világ figyelmét felhívni rá, a tér és a technológia viszonya még számtalan lehetőséget rejt magában. Szakmai vezetője a Kitchen Budapest labornak, amely egy városi térrel, kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely; célja megkeresni a művészetek, társadalom és tudományok és az új média közötti kapcsolódási pontokat. Ez a maga nemében Magyarországon az első ilyen kezdeményezés.

A legutolsó Velencei biennálé főpavilonjába meghívott tervező kiállítása (amely nem meglepő módon kiválóan illeszkedett a biennálé jelmondatához – Építészet az építészeten túl) komoly sikert aratott.

Irodája, az Aether Architecture interaktív installációk készítésével foglalkozik. Ilyen pl. a Brain Mirror, amely agytevékenységünket ötvözi a tükörképünkkel. Egy másik fejlesztés az Aleph, amely sok száz elektromos autó-viszapillantó tükörből felépített fal-képernyő, amely a állandóan mozogva a tükröződő színekből rak ki képeket.

Jelenleg a Prezin dolgozik, amely egy számítógépes szoftver, ahol az építészeti gondolkodást ültették át a digitális térbe. A Prezi története igen egyszerűen kezdődött: Ádám és Halácsy Péter médiamérnök rengeteget prezentált, és mivel a meglévő eszközöket nem találták megfelelőnek, kifejlesztették a saját verziójukat. (részben a Magyar Telekom Kitchen Budapest médialaborjában). A Prezivel nemlineáris prezentációkat lehet tartani, ki-be zoomolva a részletekre, tehát a digitális eszköz szakít a nyomtatott média kötött világával, és igyekszik térbelivé válni. Nagyon hasonlít a munkamódszer ahhoz, ahogyan az építészek a CAD programokat használják.

A program aztán az elmúlt 4 év során sokat finomodott, fejlődött. Az internetnek köszönhetően a világ minden pontjáról tudnak csatlakozni a felhasználók az interaktív és nyitott projekthez, tesztelhetik, ahogy Ádám fogalmaz, „szétszedhetik és újra összerakhatják” a Prezit, amelynek mára több 10 000 aktív használója van szerte a világon. Részben ingyenes, bizonyos szolgáltatásaiért viszont fizetni kell. Szándékai szerint Ádám a következő pár évben csak erre a témára koncentrál majd.

kitchen budapest, world technology award, somlai-fischer ádám, aerther architecture Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317