Logomain

Kuvaitban elkészül jövőre az ország legmagasabb tornya

By Kovács Dániel 2009. június 19. 20:17

szerk at hg dot hu

A legfrissebb jelentések szerint a számos toronyépítés leállását okozó, az ingatlanpiacra alapozó dubai gazdaságot pedig csaknem bedöntő recesszió ellenére Kuvaitban jövőre, időben átadják a szupermagas, 412 méteres Al Hamra Tower-t. Bár az országos rekordernek számító torony globálisan nem kerül be az élcsapatba, az építők szerint egyfajta csúcsot mégiscsak magáénak mondhat majd: ez lesz a világ legmagasabb, szoborként kiképzett tornya. <br/>

A legfrissebb jelentések szerint a számos toronyépítés leállását okozó, az ingatlanpiacra alapozó dubai gazdaságot pedig csaknem bedöntő recesszió ellenére Kuvaitban jövőre, időben átadják a szupermagas, 412 méteres Al Hamra Tower-t. Bár az országos rekordernek számító torony globálisan nem kerül be az élcsapatba, az építők szerint egyfajta csúcsot mégiscsak magáénak mondhat majd: ez lesz a világ legmagasabb, szoborként kiképzett tornya.

Kuvait20130602-27858-i0yxv4.gallery

Míg a leendő világrekorder, a nyolcszáz méter fölé nyúló Burj Dubainak nemrég a magassága is kérdésessé vált, megnyitásáról pedig még mindig nincs biztos adat, addig kuvaiti illetékesek nemrég megerősítették, hogy a jó ütemben épülő Al Hamra Tower hamarosan megnyithatja kapuit. A 412 méteres felhőkarcolót egyébként ugyanaz a Skidmore, Owings & Merrill (SOM) tervezi, mint amely a Burj Dubai-t vagy a New York-i WTC helyén épülő, nemrég nevet változtatott Szabadság-tornyot. A kuvaiti építkezés 2009 végén eléri legmagasabb pontját, a jövő év második felében pedig megnyílhat az épület.

A torony alapformája a lekerekített sarkú, négyzet alapú hasáb, amelybe az egyik oldalán mintha ferde rést vágtak volna, mint egy nagy gyümölcsbe, feltárva a hús mögött rejlő merev belső magot. Ennek rácsos szerkezete éles, plasztikus ellentétet képez majd a torony külső borítását képező üveggel. A ferdén kiképzett végződés szinte zászló-jelleggel ruházza fel az épületet, amely inkább a klasszikus felhőkarcolók formahagyományait őrző Burj Dubai-jal szemben inkább az olyan „beszélő tornyok” sorába illeszhető, mint a nemrég Shanghaiban átadott, 492 méteres World Trade Center. (Utóbbi szintén a SOM munkája.)

A 74 emeletes kuvaiti torony 98 ezer négyzetméterét kereskedelmi és irodai célokra szánják. Az épülethez egy ötemeletes, színházkomplexummal és IMAX-mozival egybeépített bevásárlóközpont csatlakozik, valamint egy tizenegy emeletes parkolóház. Az építkezés a Turner Construction feladata.

skidmore owings & merrill, som, torony, felhőkarcoló, rekord, kuvait, kuvaitváros, al hamra tower Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317