Logomain

Sarkozy teszi le az arab Louvre alapkövét Abu Dhabiban

By Kovács Dániel 2009. május 25. 16:13

szerk at hg dot hu

Nicholas Sarkozy is részt vesz a Louvre Abu Dhabi alapkőletételének ceremóniáján, május végén. A francia államfő, aki mostanában Párizs megújítására áll elő nagyívű víziókkal, egy francia katonai bázis avatására érkezik az Egyesült Arab Emirátusokba, és részt vesz egy biztonságtechnikai konferencián is. Franciaország szoros üzleti kapcsolatokat ápol az Emirátusokkal, ahol légierő- és haditengerészeti bázisokat tart fenn, illetve törekszik egy kétreaktoros atomerőmű építésére is. <br/>

Nicholas Sarkozy is részt vesz a Louvre Abu Dhabi alapkőletételének ceremóniáján, május végén. A francia államfő, aki mostanában Párizs megújítására áll elő nagyívű víziókkal, egy francia katonai bázis avatására érkezik az Egyesült Arab Emirátusokba, és részt vesz egy biztonságtechnikai konferencián is. Franciaország szoros üzleti kapcsolatokat ápol az Emirátusokkal, ahol légierő- és haditengerészeti bázisokat tart fenn, illetve törekszik egy kétreaktoros atomerőmű építésére is.

Louvre_abu_dhabi20130602-27858-fnz0l8.gallery

A 2007 márciusában aláírt szerződés szerint az Abu Dhabiban felépülő Louvre, amelyet Jean Nouvel neves építész tervez, harminc esztendeig használhatja Párizs legismertebb múzeumának nevét. Ezalatt az idő alatt a francia múzeumhálózatot koordináló Agence France-Muséum irányításával több intézmény (a Louvre mellett például a Centre Georges Pompidou, a Musée d'Orsay vagy a versailles-i kastélymúzeum) kölcsönöz anyagot Abu Dhabiba – az első tárgyak kiválasztására már sort is kerítettek idén áprilisban. A franciaországi kollekciók eladására azonban nem kerül sor; ezt a Louvre igazgatója a szerződés aláírása óta többször is megerősítette. Mindezért cserébe az Emirátusok három évtized alatt egymilliárd eurót fizet az Agence France-Muséum számára; az összeg negyven százalékát a párizsi Louvre kapja, amelynek világhírű üvegpiramisa épp idén húsz éves.

A Louvre Abu Dhabi saját gyűjteményt is épít. Az Art Newspaper értesülései szerint e kollekció részét képezi majd Pietr Mondrian absztrakt kompozíciója is, amely februárban 21 569 000 euróért kelt el az Yves Saint Laurent-hagyaték árverésén. Az is nemrég dőlt el, hogy a múzeum belső tereit és arculatát francia cég, a Nathalie Crinière tervezheti. Az építkezés költségére vonatkozó becslések 83-108 millió euró között ingadoznak.

Közben épül a Louvre első, még 2004-ben alapított szatellitmúzeuma is az észak-franciaországi Lens városában. A japán SANAA által tervezett épület 2009 második felében nyithatja meg kapuit.

múzeum, jean nouvel, abu dhabi, louvre, louvre abu dhabi, nicholas sarkozy, egyesült arab emirátusok, saadiyat island, boldogság-sziget Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317