Logomain

Az Apple designere vezeti a legkreatívabb emberek listáját

By Kovács Dániel 2009. május 20. 16:51

szerk at hg dot hu

Az Apple Computers vezető formatervezője, Jonathan Ive került az élére a Fast Company-nak a legkreatívabb tehetségek tartalmazó százas listájára. Ive, aki az Apple arculatának kialakítása mellett többek közt magáénak tudhatja az iPod és az iPhone kialakítását is, olyan nevezetességeket előzött meg a listán, mint Stella McCartney divattervező, Damien Hirst képzőművész vagy a legismertebb brit építész, Norman Foster. <br/>

Az Apple Computers vezető formatervezője, Jonathan Ive került az élére a Fast Company-nak a legkreatívabb tehetségek tartalmazó százas listájára. Ive, aki az Apple arculatának kialakítása mellett többek közt magáénak tudhatja az iPod és az iPhone kialakítását is, olyan nevezetességeket előzött meg a listán, mint Stella McCartney divattervező, Damien Hirst képzőművész vagy a legismertebb brit építész, Norman Foster.

Iphone_x20130602-27858-1j57o3s.gallery

A most 42 éves Ive, aki épp saját nevéért pereskedik egy rajongóval, nem szereti a nagy nyilvánosságot. Pedig tagadhatatlanul új irányt adott az ipari formatervezésnek, és munkái tízmilliók számára jelentenek státuszszimbólumot vagy a mindennapi élet szükségletét szerte a glóbuszon.

Ive-n túl a formatervező- és építészszakma több jelese kapott helyet a százas listán. A 13. helyen Stella McCartney divattervező áll, kicsit hátrébb, a 42. helyen a Louis Vuitton ütvöskéje, Marc Jacobs, még húsz hellyel hátrébb kollégájuk, Hussien Chalayan. Masamichi Katamaya, a Wonderwall designstúdió vezetője az 52. Az építészek közül Thom Mayne, a Morphosis vezetője vitte a legtovább, a 15. helyig; a 38. Lord Norman Foster, Zaha Hadid pedig még harminc hellyel hátrébb „szerénykedik”.

A további helyezettek között is akadni érdekességekre. Az ezüstérmet Melinda Gates-nek ítélték, aki multimilliárdos férje, Bill oldalán a Microsoft-ból felhalmozott vagyon jótékony célú szétosztásán ügyködik. A világ alighanem legkeresettebb kortárs képzőművésze, a saját brand-et felépítő Damien Hirst a 22. helyig jutott. A Magyarországon is közkedvelt japán rajzfilmes, Miyazaki Hayao a 31, Neil Gaiman, a világhírű brit scifiíró a 40. A Microsoft, tán kárpótlásként az elvesztett első helyért, több szereplőt is kapott a listán: a második helyezett Melinda Gates mellett itt van a Microsoft Visual Earth tervezőja, Blaise Agüera y Arcas, vagy Susan Athey, a cég vezető közgazdásza is.

zaha hadid, damien hirst, norman foster, thom mayne, jonathan ive, stella mccartney, hussein chalayan, masamichi katamaya Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317