Logomain

Magyar designpiac New York-ban

By Kovács Dániel 2009. május 18. 13:23

szerk at hg dot hu

Hcc051609softcool_07520130602-27858-orpt9n.gallery

New York-ban a WAMP

Hcc051609softcool_09820130602-27858-1ubioz1.gallery

New York-ban a WAMP

Hcc051609softcool_16320130602-27858-1nkhcup.gallery

New York-ban a WAMP

1a20130602-27858-1ojzqgy.gallery

New York-ban a WAMP

Hcc051609softcool_21420130602-27858-1xovn0f.gallery

New York-ban a WAMP

2a20130602-27858-1j9xrzg.gallery

New York-ban a WAMP

Soft is the New Cool néven mutatkozik be a kortárs magyar iparművészet New York-ban.

Soft is the New Cool – e név alatt 2009. május 16. és 19. között a divatvilág egyik legrangosabb eseményével, a New York Design Week-kel egy időben tizenhét fiatal magyar formatervező és dizájnercsoport alkotását láthatja az amerikai közönség. A kreatív kiállítással egybekötött vásár, amely az Extremely Hungary fesztivál, azaz a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad része, a kortárs hazai formatervezés színe-javát mutatja be. Az esemény kurátora a WAMP és Corinne Erni.

Az alkotások mindegyike „soft”, azaz a lágyság témáját fogalmazza újra. A legtehetségesebb magyar formatervezők és műhelyek azt érzékeltetik, hogy mit jelent a lágyság és az érzékiség az ő olvasatukban. Többek között animációk, bútorok, ékszerek textilmunkák és installációk tesznek tanúbizonyságot a magyar kreativitásról. A résztvevők között szerepel az Artista, az Aquanauta, Fehér Beatrix, a Geppetto, Gera Noémi, Haber Szilvia, Hegedűs Andrea, Kaintz Regina, Kauker Szilvia, Kiss Bence Ádám, a Kitchen Budapest, Mátrai Kriszta, Menyhárt Richárd, Szofita, Tóth Zoltán, Turcsányi Judit és Vágó Réka.

A minden nap 12-től 18 óráig látogatható „New York-i WAMP”-nak a Magyar Kulturális Intézet ad otthont.

Corinne Erni, az esemény kurátora elmondta: „A kortárs magyar dizájnerek versenyképesek a világ bármely táján. Munkájukban vegyítik a modern technikát a jól ismert magyar kézműves tradíciókkal. A mostani esemény jelentőségét az is jelzi, hogy az egyik leghíresebb presztizsű dizájn kiadvány, az I.D. Magazin támogatja. Velük közösen tartunk megnyitót szombat este, melyre neves bútortervezőket, belsőépítészeket, divattervezőket hívtunk meg. A kiállítás ráadásul bekerült a Soho Design Week hivatalos programjába, mely a New York Design Week része.”

Az eseményen részt vevő művészek:

Artista
Az Artista Stúdiót hat tervező - Imre Katalin, Iván Júlia, Köves Ábel, Rácz Nóra, Schön Edina és Stampf Katalin - hozta létre 1993 decemberében. A tervezők célja sajátos, egyedi image, hangulat kialakítása és folyamatos frissítése. Egyedülálló megközelítésüknek köszönhetően számos szakmai elismerést kaptak, divatbemutatóik révén a hazai és külföldi piacon is nagy népszerűségnek örvendenek.

Aquanauta
A Pallai Bernadett tervező vezetésével működő, öt divattervező által 1999-ben alapított Aquanauta csoport sajátos stílusjegyeivel (színes, vidám, extrém, humoros, karakteres, merész), az igényes kidolgozottságot, a minőséget, a kézműves technikák alkalmazását valósítja meg öltözékeinken.

Fehér Beatrix
A Camou-t jegyző tervező öltözékekre és kiegészítőkre tervezett fotóapplikációival a vibráló utcai viselet kiemelkedő képviselője.

Gepetto
A belsőépítészeti tervezéssel és tanácsadás foglalkozó számos nemzetközi kiállításon – Sattelite Milan, 100% Design London, Interior Lifestyle Tokyo - részt vevő kísérleti dizájn csoport egy interaktív lámpával jelenik meg a New York-i kiállításon, amely a mozgás érzékelését alakítja át fénnyé.

Gera Noémi
A fiatal ékszertervező művész fémmunkáit a természeti formák – növények és emberek – ihletik. Véleménye szerint: „minden érzelem gondolattá alakul, az pedig formát ölt.”

Haber Szilvia
Az eredetileg közterületi tervező sok éves, hazai és nemzetközi tapasztalatot szerzett a kerámia- és porcelántervezés területén. A mostani kiállításon kifinomult lámpatervezőként mutatkozik be.

Hegedűs Andrea
A textiltervező művész folyamatosan kísérletezik az új technikákkal, aminek eredményeképp letisztult, könnyű és légies motívumokat valósít meg lakástextíliáiban.

Kaintz Regina
Játékosság, rugalmasság és szimmetria. Ezek a motívumok jellemzik Kaintz Regina egyedi ékszereit. Az elemes strukturáltságnak köszönhetően egy-egy ékszer számtalan variációs lehetőséget rejt magában.

Kauker Szilvia
Eredetileg tájkép-, üveg- és terméktervező; sok tapasztalatot szerzett a szilikátok megmunkálásában. Saját fejlesztésű burkolólapjait magyarországi gyártással forgalmazza.

Kiss Bence Ádám
Kiss Bence Ádám egyedi alkotásával, a BUG-al mutatkozik be a kiállításon, amely a hőt fénnyé alakítja.

Kitchen Budapest
A Kitchen Budapest egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, ahol fiatal kutatók számára teret és eszközt biztosítanak a szabad gondolkodásra, s a kreatív csapatmunkára. A társadalom, a művészet, a tudományok, és az új média közötti kapcsolódási pontokra közös, nemzetközi kontextusban is érvényes, lokális válaszokat keres a labor. Kiemelten fontos szerepet kap a kutatás, a fejlesztés és az oktatás.

Mátrai Kriszta
A divat-, öltözék-, és kiegészítő-tervező extravagáns és színes stílusát sajátos humorral ötvözi. Saját márkája a Crixdesign, melyet a magas minőség és a tökéletes kivitelezés jellemez.

Menyhárt Richárd
Menyhárt Richárd ékszereit minőségi megmunkálás és a leleményes strukturális megoldás jellemzi, amiket szokatlan anyagokkal kombinál, mint például a fém, a kerámia, vagy éppen a prém.

Szofita
A fiatal tehetséges alkotó saját univerzumot teremtett ötvözve az ékszertervezést, a grafikát és az animációt.

Tóth Zoltán
Az ismert ékszertervező exkluzív alkotásai számos magyarországi galériában és múzeumban megtalálhatóak. Egyedülálló technikával, ötvözve a könnyű és nehéz anyagokat, folyamatosan szokatlan megoldásokat teremt.

Turcsányi Judit
A fiatal dizájner módszeresen tanulmányozza a szilikátok tulajdonságait, hogy kiterjeszthesse az anyagban rejlő lehetőségeket, különleges egyedi formák megalkotása céljából.

Vágó Réka
A London College of Fashion cipőtervező szakán végző fiatal alkotó 2005-ben készítette el saját márkanevével az első kollekcióját, melyet a következő szezonban táskákkal bővítette. Vágó Réka hazai és külföldi bemutatókon együtt dolgozott Tóth Borival, Vass Évával valamint az Aquanauta tervezőcsoporttal.

Forrás: sajtóközlemény

new york, kitchen budapest, wamp, artista, gera noémi, fehér beatrix, aquanauta, gepetto, haber szilvia, hegedűs andrea, kaintz regina, kauker szilvia, kiss bence ádám, mátrai kriszta, menyhárt richárd, szofita, tóth zoltán, turcsányi judit, vágó réka Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317