Logomain

Elvesztette a saját nevéért vívott csatát az Apple főtervezője

By Kovács Dániel 2009. május 15. 15:27

szerk at hg dot hu

Hiába próbálja megszerezni vagy legalább letiltatni a saját nevéből képzett honlapcímeket Jonathan Ive, az Apple legismertebb formatervezője. A genfi székhelyű World Intellectual Property Organization (WIPO) elutasította a jelenleg az Apple designosztályát vezető Ive beadványát, mondván: nevének nincs kereskedelmi jelentősége. A jonathanive.com url-en 2004 óta egy Ive-rajongó formatervező működtet honlapot. <br/>

Hiába próbálja megszerezni vagy legalább letiltatni a saját nevéből képzett honlapcímeket Jonathan Ive, az Apple legismertebb formatervezője. A genfi székhelyű World Intellectual Property Organization (WIPO) elutasította a jelenleg az Apple designosztályát vezető Ive beadványát, mondván: nevének nincs kereskedelmi jelentősége. A jonathanive.com url-en 2004 óta egy Ive-rajongó formatervező működtet honlapot.

Apple_iphone20130602-27858-mnyyyp.gallery

Harry Jones öt éve működteti az Ive életét és munkásságát bemutató honlapot a jonathanive.com és a jonyive.com url-címek alatt. A weblap részletes áttekintést az Ive-ról, és leszögezi azt is, hogy nincs kapcsolatban sem a tervezővel, sem annak munkáltatójával. Jones, aki saját bevallása szerint jelentős reklámbevételre tesz szert az oldalon elhelyezett (egyébként kizárólag Google-típusú) hirdetésekből, korábban 400 ezer dollárért megvételre ajánlotta az Apple-nek a két domainnevet – ám a gyártó csak tízezret adott volna érte.

A WIPO arra hivatkozott a designer kérelmét elutasítva, hogy az Apple nem használja márkaként, kereskedelmi célokra a nevet, így nincs előjoga sem hozzá. Ive nevét azonban, annak ellenére, hogy meglehetősen visszahúzódó designer keveset nyilatkozik és külsős megbízásokat sem szívesen vállal (ritka kivételként tavaly megtervezte Eve figuráját a Pixar Wall-E című animációs filmjéhez), millióan ismerik a világon jellegzetes Apple-formaterveiről; számos PC és laptop mellett többek közt az iMac, az iPod és az iPhone is az ő nevéhez kötődik.

design, formatervezés, usa, egyesült államok, apple, jonathan ive, amerikai formatervezés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317