Logomain

Webkettes logók mindenkinek

By Kovács Dániel 2009. május 12. 17:22

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-qolaub.gallery

Logók a Web 2.0 világában

Twitter20130601-27858-1ng5qgf.gallery

A Twitter logója és madárkája, valamint két Twitter-alkalmazás különböző madarakkal

Yahoo20130601-27858-1h462n3.gallery

A Yahoo klasszikus logója és a 2008-ban rövid ideig használt lila változat

Logo_magazin20130601-27858-1fkaqfx.gallery

web 2.0 logók twitter tumblr magazin

Webkettes_7820130601-27858-3vw40f.gallery

Webkettes logók

A webkettes logó önálló grafikai kategória, de mindenki készíthet akár magának is.

Kedvenc közösségi oldalainkat, blogjainkat, netán barátaink twitter-oldalát böngészve könnyen ránk törhet az érzés: valami gyanúsan ismerős. Ez a logók miatt lesz: a Web 2.0 világának jelképei mára saját grafikai kategóriává értek. Készítésük olyan egyszerű és könnyű, hogy akár mindenki maga is belefoghat.

A Web 2.0 a közös szoftverek, a bárhonnan elérhető dokumentumok, és ami a legfontosabb: a virtuális közösségek fényes új világa. A fogalom szülőatyja, Tim O’Really könyvkiadó és netguru 2004-ben indította el a Web 2.0 konferenciasorozatot – nagyjából ez az átalakulás kezdete. Az internet trendváltása, észrevétlenül bár, de a grafikai design világába is begyűrűzött: a web 2.0 logók ma már önálló csoportot képeznek, saját szabályrendszerrel.

A klasszikus logók egyszerű, könnyen értelmezhető, kicsi és nagy méretben, fekete-fehér és színes formában is működik – mivel levélpapíron ugyanolyan hatásosnak kell lennie, mint egy LCD-képernyőn. A webkettes jelképeket azonban nem a multimediális használhatóság határozza meg, hisz játékterük kizárólag a világháló, annak is főleg a 2004 után keletkezett oldalai. Bár meghatározhatatlan mennyiségről beszélünk, bizonyos közös formajegyek könnyen kimutathatóak. Olyannyira, hogy ma már minimális photoshop-ismeretekkel bárki összeüthet magának egy trendi webkettes logót. Hogyan?

Hogyan készítsünk Web 2.0 logót?

Essünk túl a nehezén: találjunk ki egy könnyen kiejthető, de speciális hangzású nevet: tumblr, flickr, flappr, twitter, ubuntu, kaboodle stb. A klasszikus talpas (serif) betűtípusok ósdinak számítanak, helyettük válasszunk ki egy barátságos, egyszerű sans-serif típust (Arial, Calibri, Futura, MS Sans Serif, hogy csak néhány gyakori példát említsünk). Szükségünk lesz néhány tetszetős, fiatalos színre, mint a világoskék, a narancssárga, a türkiz vagy a rózsaszín. A sminkeléshez hozzátartozik a fényes hatás, az árnyalt színvilág vagy épp a tükröződés. Még pár, ugyancsak népszerű húzás: a interaktív használatra utaló szövegbuborék vagy a (2.0-val egyenértékű) „beta” felirat, némi 3D-s trükközés, a betűk lekerekítése, az apró, egyszerű ikonok használata, esetleg egy határozott, négyszögletes háttér, és már kész is van a webkettes logó.

Az új, trendi logókhoz igyekeznek alkalmazkodni a régiek is. Bár a Google megtartotta a Ruth Kedar által tervezett eredeti logóját, levelezőrendszere, a Gmail már csak a kezdőbetűnél alkalmazza a talpas Catull-betűtípust, a név második felében sans-serifre vált, és persze megjelenik a szövegbuborék és a „beta” szócska is. Kevésbé aktívan, de frissít a Yahoo is: az eredeti piros színt egy időben a divatos lila váltotta fel, 2008-ban pedig megpróbálkoztak egy sans-serif betűtípussal is, igaz, csakhamar visszaváltottak a régebbire.

A gyorsan fogalommá vált nevek sokkal könnyebben próbálkozhatnak az állandó arculatfrissítéssel. A legismertebb példa erre a Google-Doodle: a kereső 1998 óta változtatja megszokott logóját aktuális eseményekhez (jubileum, karácsony, Valentin-nap stb.) igazítva. A hivatalos Google-Doodle-ok Dennis Hwang designer munkái, ám a felhasználók maguk is számtalan variációt készítettek az évek során. A pillanatok alatt népszerűvé vált Twitter, amelyet sokan a blogok utódaként emlegetnek, ugyancsak nem fukarkodik az arculati elemekben. A webkettes fajta alaptípusát képviselő feliratos logó mindig ugyanaz, a jelkép részeként használt madárka alkalmazástól függően az egészen életszerűtől a teljesen stilizáltig változik, sőt, még a színe sem állandó.

A webkettes logókat a legtöbb kritika az uniformizált jelleg miatt éri: nemcsak a különféle funkciójú oldalak jelképei hasonlítanak egymásra kísértetiesen, de már a földrészek és a nyelvterületek között sincs érzékelhető különbség. Ez persze akár az előnyök között is említhető: ma már tulajdonképp bárki képes egy ilyen logó elkészítésére, ráadásul az ismerős formavilágot látva a felhasználó idegen oldalakon is jobban tájékozódik. Kérdés, hogy mennyi ideig lehet hatásos ez a design – és vajon merre tart. Hat hónappal ezelőtt, a pénzügyi válság kellős közepén azt jövendöltük: az elmúlt években fiatalosra és dinamikusra cserélt bank-arculatok helyett visszatérhet a megfontoltságot és biztos hátteret sugárzó, hagyományos imázs. Lehet, hogy egy újabb dotcom-buborék, a túl nagyra fújt Web 2.0 kipukkanásával ez vár az internet világára is?

design, grafika, grafikai design, logó, logotípia, tervezőgrafika, szimbólum, dennis hwang, ruth kedar Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317