Logomain

Kiállítás nyílik Miró egyedülálló plakátgyűjteményéből

By Rénes Judit 2009. május 8. 21:18

szerk at hg dot hu

Magyarországra érkezett Joan Miró életművének egyik kevésbé ismert, különleges része. A világhírű katalán művész eredeti plakátterveit holnaptól május 30-áig állítják ki a budafoki Haggenmacher Udvarban, az egykori sörgyár felújított épületében. A 154 darabból álló gyűjtemény egyedülálló módon mutatja be a 20. század egyik meghatározó alkotójának sokszínűségét.

Magyarországra érkezett Joan Miró életművének egyik kevésbé ismert, különleges része. A világhírű katalán művész eredeti plakátterveit holnaptól május 30-áig állítják ki a budafoki Haggenmacher Udvarban, az egykori sörgyár felújított épületében. A 154 darabból álló gyűjtemény egyedülálló módon mutatja be a 20. század egyik meghatározó alkotójának sokszínűségét.

Miroplakat20130601-27858-fhr4o3.gallery

A svéd Kristianstad Kortárs Művészeti Központja a kizárólagos tulajdonosa a teljes Joan Miró-gyűjteménynek, amelyet Nils Tryding adományozott a városnak 2003-ban. A kollekció 154 darab, az 1937 és 1983 közötti időszakból származó plakátból áll.

„Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok” - vallotta magáról Miró, aki úgy vélte, a vizuális művész kétféle módon ragadhatja meg a szélesebb közönséget: a szobrászat, illetve a nyilvános helyeken, plakátokon bemutatott falfestmények révén.

Joan Miró első műalkotása1937-ben, a spanyol polgárháború idején látott napvilágot, a köztársasági kormány támogatásával. A kép egy paraszt embert ábrázol, amint éppen ökölbe szorított kézzel mutat Francisco Franco és fasiszta követői felé. Utolsó poszterét a 90. születésnapjának tiszteletére rendezett kiállításra készítette 1983-ban, melyet a Sala Pelairesban mutattak be.

Miró nagyszerű alkotásai meglehetősen változatosak. Plakátjait különböző kiállításokra, zenés-táncos bemutatókra készítette. Hatalmas mennyiségű posztereinek témája túlnyomó többségben a katalánok történelmére hagyatkozik, mely származásához való erős kötődésére utal. Néhány művében a katalán zászló piros-sárga, Franco uralma idején betiltott színei dominálnak.

A festő készített plakátokat íróknak és művészeknek, múzeumoknak és intézményeknek, továbbá számos szervezet támogatója volt, mint például a Unescóé és az Amnesty Internationalé. Barcelonában mindenki kedvencévé vált a város labdarúgócsapatát ünneplő poszter. Az 1982-es spanyol világkupa alkalmából Mirót érte a megtiszteltetés, hogy elkészítse a rendezvény fő plakátját. Ennek a művének köszönhetően mind a mai napig a „Művész az emberekért” jelzővel emlegetik.

Miró legtöbb alkotása színes kőrajz, két kivétellel: egy fametszet 1958-ból és két selyem-vászon lenyomat 1973-ból, amelyek egyikét külön Nils Tryding, illetve a kristianstadi múzeumban megrendezett kiállítás részére készített el. A Joan Miró-gyűjteményt több helyen mutatták be Svédországban. A világhírű katalán művész munkái Dániában, Ausztriában, Németországban, Litvániában és Lengyelországban is hasonló népszerűségnek örvendenek.

Megnyitó: 2009. május 9-én, szombaton, 17 órakor 
A kiállítást megnyitja: Turok Margit művészettörténész
Helyszín: Haggenmacher Udvar, XXII. kerület, Nagytétényi út 48-50.
Nyitvatartás: május 30-áig hétköznap 14-től 20 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 20 óráig

grafika, plakát, kiállítás, kiallitas, képzőművészet, poszter, Joan Miró, haggenmacher udvar, tárlat Icon_print

Joan Miró 154 plakátja látható május végéig a Haggenmacher Udvarban

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317