Logomain

Színezett aranyéremmel készülnek Londonban a 2012-es olimpiára

By Kovács Dániel 2009. április 23. 20:58

szerk at hg dot hu

A brit királyi pénzverde megjelentette a három év múlva esedékes londoni olimpia előtt tisztelgő érmesorozat első darabját.

A brit királyi pénzverde megjelentette a három év múlva esedékes londoni olimpia előtt tisztelgő érmesorozat első darabját. Az arany- és ezüstszínű, öt font névértékű érme egyik oldalán természetesen a királynő profilja látható, a másikon a játékokig hátralévő évek számát jelző hármas szám és két úszó sportoló, valamint itt szerepel az olimpia hivatalos logója is, kék színben.

Olimpia_erem_120130601-27858-7evg7l.gallery

Míg a királynői profilt ábrázoló oldal teljesen hagyományosnak mondható, a Claire Aldridge által tervezett érem másik fele kissé zavaros kompozíciójúnak tűnik. Az ábra alsó és felső szélét a „Countdown – XXX Olympiad”, azaz Visszaszámlálás – 30. Olimpia felirat díszíti, a középen elhelyezett hármas szám és az ezzel összeolvadó, egyébként egymással szemben úszók alakja mellé még egy óra részlete is került, a hármason álló nagymutatóval, az egész kompozíciót pedig az olimpiai nagycsarnok vázszerkezetét idéző ovális keretezi. Mindennek tetejébe világoskék színnel még az olimpiai játékok hivatalos logója is megjelenik az érme bal oldalán. És alighanem ez az, ami a legkevésbé nyeri majd el a vásárlók tetszését.

A rengeteg költséggondon túl ugyanis az olimpia logóját övezik a leghevesebb viták Britanniában. A hivatalosan London térképét és a 2012-es évszámot vegyítő, a nyolcvanas évek popszíneit a legújabb formatrendekkel ötvöző embléma sokak szerint egyszerűen csúnya, és rossz választás volt. Ken Livingstone, a város akkori polgármestere azonnal rosszallását fejezte ki, több ezer állampolgár pedig petíciót írt alá a jelkép lecseréléséért – hiába. A logót villódzó színekben szerepeltető tévéreklámot azonban átdolgozták, miután kiderült, hogy arra érzékenyeknél epilepsziás rohamot okozhat. A 2016-os játékokra kandidáló városok mindenesetre tanultak az esetből: mindegyik bemutatott logó visszafogottabb a londoninál.

design, egyesült királyság, olimpia 2012, pénz, nagy-britannia, london, formatervezés, olimpia, érme, londoni olimpia, brit design, numizmatika, royal mint, claire aldridge Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317