Logomain

Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott a Várkert Bazár

By Kovács Dániel 2009. április 17. 19:52

szerk at hg dot hu

Az április 17-i Műemléki Világnap keretében Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pécsett kitüntetéseket adott át a műemlékes és régész-szakma jeleseinek. Kiosztották a leghányatottabb sorsú műemlékekért járó Citrom-díjakat is, többek közt az évek óta pusztuló Várkert Bazár tulajdonosa és az engedély nélkül lebontott kisterenyei körfűtőház kapcsán a MÁV is. A világnap alkalmából a hétvégén egyébként több mint 200 hazai műemlék ingyenesen látogatható. <br/>

Az április 17-i Műemléki Világnap keretében Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pécsett kitüntetéseket adott át a műemlékes és régész-szakma jeleseinek. Kiosztották a leghányatottabb sorsú műemlékekért járó Citrom-díjakat is, többek közt az évek óta pusztuló Várkert Bazár tulajdonosa és az engedély nélkül lebontott kisterenyei körfűtőház kapcsán a MÁV is. A világnap alkalmából a hétvégén egyébként több mint 200 hazai műemlék ingyenesen látogatható.

Varkert_50020130601-27858-nm8lxa.gallery

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága (a felelős megnevezése nélkül) Citrom-díjban részesítette az I. kerületi Várkertbazár évtizedek óta tartó elhanyagoltságát, felújításának, hasznosításának elmaradását; a Kaposvár, Zárda utca 8. számú épület szakszerűtlen helyreállítását és bővítését; valamint a Kisterenyei Fűtőház védett épületének tartós elhanyagolás utáni engedély nélküli lebontását.

A Várkertbazár Ybl Miklós tervei alapján 1883-ra épült fel a budai királyi palota alatt húzódó Duna-parti területre. A második világháború után a palotakertek átalakításával az épületegyüttes funkcióját vesztette, majd 1961-1984 között a kor legendás szórakozóhelyének, az „Ifipark”-nak adott otthont. 1985 óta a Világörökség részét képezi. A végletekig lepusztult komplexum felkerült a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének listájára is, ám a felújítására szőtt tervek mindegyre zátonyra futnak.

A nagyrészt helyi védettség alatt álló kaposvári belváros érdekes színfoltja volt a romantikus stílusú, földszintes Zárda utca 8-as számú ház, a főtér közvetlen közelében. A befektetői bontási szándék megakadályozása érdekében az épület ideiglenes védettséget kapott; ennek ellenére csak homlokzata maradt meg, a túlzott arányú bővítés és ráépítés pedig tönkretette az épület arányait.

A kisterenyei körfűtőház 1910-ben épült a Hatvan-Losonc vasútvonalon Kisterenye állomásán, majd 1993-94 körül vonták ki a forgalomból. Lokálpatrióták 2006-ban alakították meg a Kisterenye Körfűtőházáért Egyesületet, amely a vasúttörténeti ritkaság megmentését tűzte ki célul. A hasznosításra több terv is született, ám az épület középpontjában lévő, egykor a gőzmozdonyok megfordítását szolgáló korongot a MÁV a civilek színre lépését követően elbontatta, tavaly pedig az építési hatóságnál kezdeményezte az épület teljes bontását. Bár az önkormányzat tavaly decemberben tájékoztatta a MÁV-ot arról, hogy folyamatban van a körfűtőház ipari műemlékké nyilvánítása, így bontási engedélyt nem adott ki, a MÁV időközben elvégezte a bontást, szabálytalanul.

Forrás: KÖH

történelmi építészet, műemlék, budapest, magyarország, köh, kulturális örökségvédelmi hivatal, citrom-díj, citrom-díj 2009, várkert bazár, kaposvár, kisterenye Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317