Logomain

Milánóban mutatkoznak be a fiatal magyar formatervezők

By Kovács Dániel 2009. április 15. 15:17

szerk at hg dot hu

Budai_zsolt20130601-27858-1u88ev0.gallery

A MoME Milánóban: Budai Zsolt Fénylényei - kép © MoME

Erdelyi_tamas20130601-27858-2lr9bk.gallery

A MoME Milánóban: Erdélyi Tamás kézifűrésze - kép © MoME

Je_suis_belle20130601-27858-nz9jni.gallery

A MoME Milánóban: a Je Suis Belle munkája - kép © MoME

Kiss_bence_adam120130601-27858-qwt4x8.gallery

A MoME Milánóban - Kis Bence Ádám: Bug. Kép © MoME

Kiss_bence_adam220130601-27858-1e61jji.gallery

A MoME Milánóban - Kis Bence Ádám: Bug. Kép © MoME

Kiss-nagy20130601-27858-1vxq9r.gallery

A MoME Milánóban: Kiss Bence Ádám és Nagy Ágoston Space Scan-je - kép © MoME

Lorincz_reka120130601-27858-sh6kyh.gallery

A MoME Milánóban - Lőrincz Réka lufiékszerei. Kép © MoME

Lorincz_reka220130601-27858-1l9d5t5.gallery

A MoME Milánóban - Lőrincz Réka lufiékszerei. Kép © MoME

Puspok_balazs20130601-27858-1jk1op1.gallery

A MoME Milánóban - Püspök Balázs Constellation lámpája. Kép © MoME

Stand20130601-27858-uyiq5w.gallery

A MoME Milánóban - a stand látványterve. Kép © MoME

Galeria20130601-27858-1b0bra7.gallery

A MoME Milánóban

A világot jelentő deszkák ezúttal Milánóban tárulnak fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói számára. A tavaly Európát bejáró Tate MOMEnts után 2009-ben a világ két legnagyobb-legrangosabb nemzetközi designeseményen: áprilisban a milánói Szalonon, szeptemberben pedig a Londoni Design Festival-on mutatkozhatnak be a Moholy-Nagy diákjai. <br/>

A világot jelentő deszkák ezúttal Milánóban tárulnak fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói számára. A tavaly Európát bejáró Tate MOMEnts után 2009-ben a világ két legnagyobb-legrangosabb nemzetközi designeseményen: áprilisban a milánói Szalonon, szeptemberben pedig a Londoni Design Festival-on mutatkozhatnak be a Moholy-Nagy diákjai.

A MOME küldetésének tekinti a magyar design fiatal tehetségeinek menedzselését – ez nemcsak az ország kulturális párbeszédképességét, de gazdasági versenyképességünket is javíthatja. A diákok és tanárok információhoz jutása pedig a tudásalapú társadalmakra jellemző gazdasági szerkezet kiépüléséhez vezet. E gondolatok jegyében mutatkozik be a MOME a That’s Design! (The new creative generation) kiállítás április 22-től 27-ig látható Milánóban, a Zona Tortona kiállítási programjának részeként – ez a tárlat az iSaloni egyfajta kreatív versenytársa Milánó revitalizáció alatt álló ipari negyedében; szervezői a Domus Academy és a Politecnico di Milano.

A 2009-es That’s Design! több gyárcsarnoknyi területen kimondottan fiatal designerekre és világ designiskoláira koncentrál. A MOME 18 m²-es standja a Politecnico di Milano kiállításának közvetlen szomszédságában kapott helyet. Kiállítási anyaga több, speciálisan erre az alkalomra készült prototípust, fejlesztést tartalmaz. A MOME kiállítása tematikailag a design, a művészet és a tudomány átjárhatóságát, egymást kölcsönösen megtermékenyítő kortárs tendenciáit reprezentálja. A kiállítók között jelenlegi hallgató, frissdiplomás és néhány éve nálunk végzett designer egyként található. Milánóban olyan fiatal designereknek adunk bemutatkozási lehetőséget, akik új jelrendszerrel dolgozó kísérleti alkotásaikat a legkorszerűbb technikákra alapozzák, (hiszen a design ma már elsősorban technológiai versenyt jelent), vagy éppen egyedi értelmezési struktúrákat alkotnak, és a körülöttünk lévő közeget a design eszközrendszerén keresztül absztrakt módon értelmezik.

A MOME-stand kiállítói: Budai Zsolt, Erdélyi Tamás, Je suis belle (Dévényi Dalma és Kis Tibor), Kiss Bence Ádám, Lőrincz Réka, Nagy Ágoston és Püspök Balázs. A kurátor Halasi Rita Mária, a projektmenedzser Németh Zsófia, a stand látványtervezője pedig Ágh Márton volt.

A kiállításon szereplő munkák leírása

MOME stand
Az erősen szürreális, fekete és vörös színekre komponált stand interaktív elemeket tartalmaz, low-tech és hi-tech ellenpontokkal. A látogatót a standra belépve fizikai erőfeszítésre invitáló farönk és fűrész fogadja, míg a stand végpontján a space scan installáció speciális táblájának segítségével képeket és animációkat „tapogathat” le a tér különböző zónáiban. A kiállítási anyag nagy részét 2 méter magas, galambdúcokat idéző fekete házakba integráltuk, hogy védett, vizuálisan tiszta és fénytechnikai szempontból ideális viszonyokat biztosítsunk az érzékeny és sérülékeny tárgyak számára. A speciális házak nem pusztán „mikroklímát” teremtenek a munkák számára, de az elrejtés gesztusával és a kukucskálás kikényszerítésével fokozzák a látogatók érdeklődését, aktivitását is.


Kiss Bence Ádám: Bug
A BUG egy környezet reagens tárgy, interaktív ékszer, amely a hőmérsékletet fénnyé alakítja. Funkciója nyitott: különleges jelként bármilyen felületre felragasztható, legyen az a testünk, egy laptop vagy akár egy bicikliváz. A használó működése közben megfigyelheti, hogy a levegő, egy palack bor vagy épp a testünk hőmérséklete miként rajzolódik ki színekben, fényekben vagy a BUG programja által létrehozott ritmusokban.

Budai Zsolt: Fénylények
A Fénylények alapötlete egy több célra használható világító plasztika megteremtése volt. Hangulatvilágításként lakásban vagy szórakozóhelyen egyaránt ideális. A lámpa anyaga neon gázzal töltött boroszilikát üvegcső, amely nagyfeszültségű áram hatására kezd világítani.

Kiss Bence Ádám és Nagy Ágoston: Space Scan (interaktív installáció)
A kézbe vehető és szabadon mozgatható táblára képek és animációk vetülnek melyek témája a látogató térbeli mozgásának és helyzetének függvénye. A tábla különböző irányokba forgatva és mozgatva más-más tartalomhoz juttatja a befogadót.
Az installációt működtető technikai háttér saját fejlesztésű szoftver és hardver eredménye. A táblába integrált LED-eket egy realtime alapú szoftver vizsgálja, mely a bevetített környezetet egy vizuális információval teli virtuális térré alakítja. Az így kialakult zónák egyfajta experimentális interfészként foghatóak fel: design munkákról készült fotók, renderek, absztrakt animációk "tapogathatók" le a térben.

Je suis belle: Darazsolt maxiruha
A tubussziluettet követő haute couture maxiruha anyaga 97%-os hernyóselyem, merevítőbélése pamutszatén. A felületmegmunkálás kézimunka, a darazsolás fonást imitáló válfajával készült, felfelé csökkenő léptékkel. Ez a több, mint 300 kézimunkaórát igénylő darab a Je suis belle 2009-2010- es ősz-téli kollekciójának egyik imidzsdarabja. A kollekciót a természet, a téli erdő kopár kuszasága, zaklatott ritmikája ihlette. A sziluettek jellemzően vertikális irányúak, tubusszerűek.


Erdélyi Tamás: Kézifűrész
A fűrész formai és szerkezeti megoldásaival olyan problémákat válaszol meg, mint az egyszerű és biztonságos szállíthatóság, valamint az ergonomikus használat. A szállítás megkönnyítése érdekében a keret íves formája leegyszerűsíthető, és a fűrészlap a kiegyenesített, üreges vázba integrálható. Anyaga üvegszövettel merevített szénszálas kompozit, amely könnyűvé és ellenállóvá teszi a szerkezetet.
A keret elemeit tervezője úgy alakította ki, hogy megfelelő szögben álljon a markolat, kényelmes fogást biztosítson és keresztmetszete használat közben a tenyér erősebb szöveteit terhelje. Az egymásba illeszthető elemeket egy acéllap fogja össze, melynek feszessége a markolat alatt elhelyezett csavarral állítható. A szabvány fűrészlapot gyorsan és egyszerűen rögzíthetjük egy megszakított rögzítő gyűrűvel.

Püspök Balázs: Constellation lámpa
A Constellation lámpát, mely egyensúlyi helyzetben éri el végleges formáját, Calder mobil-szobrai inspirálták. A LED fényforrások színe tetszőlegesen változtatható, ellensúlyozva ezzel a színtelen lámpatestet. Háromkaros változatban leginkább hangulatvilágításként használható. Visszafogott formájából következően középületekben és otthonokban egyként jól funkcionál. A konstrukció, újabb karokkal kibővítve, az így elért nagyobb fényerővel, általános világításként, a csillár újraértelmezéseként is alkalmazható.

Lőrincz Réka: Lufi karkötő és gyűrű
Ezek az ékszerek eredetileg színpadra készültek, ezért nagyobbak az átlagosnál. Anyaguk 100%-ban lebomló (biodegradálható) lufi, a gyűrű foglalata eloxált alumínium. Az ékszerek lufi része cserélhető, így többször is használathatók. Mivel tömegüket a levegőnek köszönhetik és lebomló anyagból készültek környezettudatos válaszként szolgálnak a növekvő hulladéktermelés problémájára.

Forrás: MOME

design, formatervezés, olaszország, milánó, mome, magyar design, milano, szalon, intelligens textilek Icon_print

A MoME Milánóban: Budai Zsolt Fénylényei - kép © MoME

A MoME Milánóban: Erdélyi Tamás kézifűrésze - kép © MoME

A MoME Milánóban: a Je Suis Belle munkája - kép © MoME

A MoME Milánóban - Kis Bence Ádám: Bug. Kép © MoME

A MoME Milánóban - Kis Bence Ádám: Bug. Kép © MoME

A MoME Milánóban: Kiss Bence Ádám és Nagy Ágoston Space Scan-je - kép © MoME

A MoME Milánóban - Lőrincz Réka lufiékszerei. Kép © MoME

A MoME Milánóban - Lőrincz Réka lufiékszerei. Kép © MoME

A MoME Milánóban - Püspök Balázs Constellation lámpája. Kép © MoME

A MoME Milánóban - a stand látványterve. Kép © MoME

A MoME Milánóban

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317