Logomain

Szöulban indult be a Prada transzformer-pavilonja

By Kovács Dániel 2009. április 9. 13:55

szerk at hg dot hu

A 2010-es évben a világ Design Fővárosává avanzsáló dél-koreai Szöulban kezdte hódító útját az olasz világmárka különleges eseménypavilonja, a holland OMA által tervezett Prada Transformer. A tetrahedron formájú, azaz négy darab háromszögből álló építménynek nemcsak alakja különleges, hanem működése is: attól függően, hogy milyen célokra használják épp, fordítják át egyik oldaláról a másikra. <br/>

A 2010-es évben a világ Design Fővárosává avanzsáló dél-koreai Szöulban kezdte hódító útját az olasz világmárka különleges eseménypavilonja, a holland OMA által tervezett Prada Transformer. A tetrahedron formájú, azaz négy darab háromszögből álló építménynek nemcsak alakja különleges, hanem működése is: attól függően, hogy milyen célokra használják épp, fordítják át egyik oldaláról a másikra.

Oma_prada_pavilon_320130601-27858-1dyvshl.gallery

Amíg más divatmárkák a recesszióval küzdenek (a Chanel például le is fújta Zaha Hadid tervezte pavilonjának európai állomásait), addig a Fondazione Prada most izzítja be kampányát, mégpedig stílusosan egy, a holland Rem Koolhaas által tervezetett erőteljes, mondhatni agresszív gesztussal. A Prada Transformer pavilon négy oldalának mindegyike padlóként és plafonként is működik, attól függően, hogy divatbemutatóra, művészeti kiállításra, moziként vagy speciális rendezvényekre kívánják használni az építményt. A kívánt funkció eléréséhez nem kell több mint négy óriásdaru, amelyek a megfelelő oldalra fordítják a struktúrát.

A formabontó épületeiről, többek közt a Pekingben álló és legutóbb egy tűzesetben súlyosan károsodott CCTV-székházról elhíresült Koolhaas és OMA nevű irodája mindezt a lehető legegyszerűbb eszközökkel oldották meg: a pavilon szerkezete fém, míg oldalait Hollandiában előállított elasztikus hártya borítja. A működtetés költségeit azért a négy daru alighanem jelentősen megdobja.

A pavilon április 25-én nyit Szöulban, a Joseon-dinasztia által emelt, ma múzeumként szolgáló Nyugodt Harmónia Palotájával átellenben. A Miuccia Prada tervezte szoknyák bemutatója után az alkotmány filmfesztiválnak, kortárs művészeti kiállításnak és divatbemutatóknak ad majd helyet a következő hónapokban.

divat, rem koolhaas, oma, szöul, dél-korea, pavilon, design főváros, holland építészet, prada, prada transformer Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317