Logomain

2010-re Londonban is kiépül az automata biciklikölcsönző-hálózat

By Rénes Judit 2009. április 2. 21:02

szerk at hg dot hu

Boris Johnson polgármesternek szívügye a projekt: maga is kerekezik munkába menet.

Párizs után nemsokára Londont is be lehet járni bérkerékpáron. Boris Johnson polgármester még ősszel megbízott egy csapatot a 400 pontból álló, digitális információs táblával felszerelt automata kölcsönző- és parkolóhálózat egységeinek megtervezésével, amelyről most tették közzé az első képeket. A biciklivel járó városvezetőnek külön szívügye a 2010-re megvalósuló projekt.

London_bike_scheme20130601-27858-3zn5m7.gallery

A tavaly tavasztól regnáló Johnsonról gyakran készülnek olyan felvételek, amelyeken kedvenc biciklijével, lobogó üstökkel teker hivatalába. A londoni közlekedés reformját már kampánya során egyik fő ütőkártyájaként játszotta ki a konzervatív párt karizmatikus jelöltje, aki győzelme után rögtön jelezte első intézkedéseivel, hogy elhatárolódik munkáspárti elődje, Ken Livingstone városfejlesztési politikájától. Jóllehet a brit főváros kizöldítése az ő programjában is kulcsszerepet játszik, a megvalósítást más hangsúlyokkal tervezi. Livingstone átfogó klímaterve évi négy százalékos emisszió-csökkentést célzott meg a brit fővárosban; legnagyobb húzása a belvárosba behajtó autókra kivetett dugódíj volt, viszont Johnson ősszel már megvétózta a díjemelési javaslatot. 

Helyette környezetbarát és akadálymentesített új prototípussal, szuperdesignos változatban visszatér a piros emeletes Routemaster busz, az egyik legismertebb brit ikon. A tervpályázat nyertesei, a Capoco és a Norman Foster–Aston Martin társulás modelljeinek megvalósítására már a gyártót keresik. A polgármester elsősorban a globális felmelegedés hatásainak kivédésére hirdetett stratégiát, amelynek középpontjában a vízhasználat, az épületek hűtőrendszere és a parkosítás áll. Ennek jegyében különleges megállókat terveznek, nemsokára bevezetik a takarékos vendéglátóipari vizeskancsót, most pedig a Párizsban 2007 nyara óta nagy sikerrel (és rendkívül magas lopási rátával) működő automata kerékpárkölcsönző- és parkolóállomások kialakítása kerül sorra.

A britek kitüntetett figyelmet szenteltek a francia tapasztalatoknak, ugyanis a bérbicajrendszer kiépítését már évekkel ezelőtt elhatározták. A Londoni Közlekedési Vállalat Johnson egyetértésével még szeptemberben bízta meg a Minale Tattersfield díjnyertes kreatív műhelyt, hogy házi formatervezőivel, mérnökeivel és kommunikációs csapatával együtt dolgozza ki a kerékpár, a kölcsönző- és parkolóállomás, valamint az információs terminálok véglegesnek tekinthető látvány- és márkaterveit. Azt egyelőre nem tudni, ki lesz az üzemeltetője a közlekedési vállalat logójával ellátott egységeknek, de a designon ez nem sokat fog változtatni. 

A hálózatot összekötik a Legible London gyalogos útvonalkeresővel, ami egyben vizuális kapcsolatot is teremt a két rendszer között. A kiemelt látványosságoknak otthont adó kerületek önkormányzatai valamennyire testre szabhatják a kölcsönző- és parkolóállomások arculatát, hogy még vonzóbbá tegyék a kerékpározást. Összesen 400 ponton lehet majd hozzájutni a bérbiciklikhez a brit fővárosban; ezek mindegyike a nyolcas alapegység többszöröséből áll, tehát egy-egy állomáson 16-40 bicajt lehet felvenni vagy letenni. Az állomásokon digitális információs terminált szerelnek fel, interaktív térképekkel és a körzethez tartozó nevezetességek, üzletek és egyéb létesítmények listájával. Ha minden terv szerint halad, 2010-től már Londont is körbetekerhetjük, Bécs, Párizs, Córdoba és más európai nagyvárosok mintájára.

design, közlekedés, nagy-britannia, london, boris johnson, formatervezés, környezetbarát, kerékpár, zöld, bicikli, kölcsönzőpont, kölcsönző- és parkolóhálózat, minale tattersfield, legible london Icon_print

A Minale Tattersfield látványterve a londoni biciklikölcsönző-állomásokra

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317