Logomain

Alternatív loftirodaház a Zeneakadémia egykori nyomdájában

By Kovács Dániel 2009. március 26. 14:51

szerk at hg dot hu

320130601-27858-mb0ypv.gallery

Loffice paulay cikkép

Loftirodahaz_7820130601-27858-1faq865.gallery

Alternatív loftirodaház

1220130601-27858-ix5dkj.gallery

A Loffice bejárata előtti teret régi mintára gyártott, de újszerűen felrakott cementlapokkal burkolták.

120130601-27858-zeqnaw.gallery

A Loffice tágas belső tere

920130601-27858-18xvdiy.gallery

Loffice: A belső kialakításánál megőrizték egy egykori ipari csarnok főbb jellegzetességeit.

420130601-27858-19k1mb6.gallery

Loffice: az oldalfalon a 19. századra jellemző, vegyes falazat.

620130601-27858-zzgvgw.gallery

Loffice: az asztalok pultjai újrahasznosított fából készültek

520130601-27858-12dg59g.gallery

Loffice: az ipari tereket derűssé teszi a változatos belsőépítészet és a műalkotások

720130601-27858-a6t8fl.gallery

Loffice: Szabó Gábor aranyozott iskolapadjai

1120130601-27858-yn0a20.gallery

Loffice: futurisztikus üveg-fém munkaegység a recepciósnak

220130601-27858-1i0se7b.gallery

Loffice: tehénfoltok és keményfa a tárgyalóban

Galeria20130601-27858-1faqdtv.gallery

Loffice paulay galéria

Színvonalas belsőépítészet, eredeti ötletek, rendhagyó program: ez a Loffice.

A Zeneakadémia egykori kottanyomdájában kapott helyet Budapest legújabb, rendhagyó kezdeményezése, a Loffice névre keresztelt alternatív munkahely. A felújított ipari épületnek nemcsak koncepciója, de berendezése is meglehetősen rendhagyó lett: a tulajdonosok képző- és iparművészek bevonásával inspiráló, ugyanakkor attraktív belső teret próbáltak létrehozni – sikerrel.

A megnyitás előtt álló Divatcsarnok hátsó bejáratával szemben, a Paulay Ede utca 55. szám alatt áll az az épület, amelynek udvarában a Zeneakadémia 1900-as évek elején épült nyomdája kapott helyet. Az üvegtéglás falakkal világossá tett, egyterű belsejével loft jellegű tömb évek óta magányosan, elhagyatva állt, amikor 2006 végén megkezdődött a felújítása, hogy új életre kelve, új funkcióval szolgálhasson.

A kétéves munkák során igyekeztek az eredeti állapotot helyreállítani a külső és a belső terekben, megtisztítva a kéményeket és az üvegtéglából épült, az idők során több helyen megsérült falakat. Ma a Paulay Ede utca 55. szám alatti házának belső udvarában teljesen új világ tárul a látogató szeme elé: a lepusztult ipari csarnok helyett környezetbarát módon működő loft irodaház. Hogy elhatárolják a bérházi környezettől, a belső udvarban vitorlákat feszítettek ki, amelyek egyben vízelvezetőként is funkcionálnak. Az épület főbejárata fölé belógó, a nyolcvanas években épített télikert is új burkolatot kapott, Mondrian művészete előtt tisztelegve.

A fémkeretbe foglalt vitorlák alatt gépházat idéző, bádogborítású homlokzat és gazdag motívumok díszítette cement padlóburkolat fogadja a látogatót. A régi konyhacsempéket idéző, de újonnan készült darabokból álló cementlap-burkolat végigvonul a komplexumon, a lépcsőházon keresztül egészen a legfelső, harmadik szintig. A loft fölé magasodó jellegzetes kémény eredeti funkcióját elveszítve ma már csupán az ipari múlt hagyatéka.

A ház hűtése és fűtése ugyanis a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében talajvizes hőcserélővel történik, mely technológia a terület földrajzi adottságainak köszönhetően került megvalósításra. A VI. kerület körút környéki részén található ugyanis a Holt-Duna egykori medre, ahol már kilenc méter talpmélység feletti rétegből lehetőség van talajvíz kinyerésére. A hőcserélő első lépésben összegyűjti a vizet, akkumulálja és 40-45 fokos vizet állít elő belőle. A víz a plafonon illetve a lépcsőházban az oldalfalakon található panelekben kering. A vízkivétel és a visszasajtolás zárt rendszerben történik, és kizárólag a hőenergiát hasznosítják: a kitermelt víz felhasználás nélkül visszakerül ugyanabba a rétegbe. Nyáron a hűtés ugyanezzel a technológiával történik, csak fordított módon: a hőcserélő a talajvíz hőjét nem akkumulálja, hanem kivonja – az így lehűtött víz kering a házban.

A tulajdonos képviselője, Ulrike Rein filozófiája Le Corbusier modernista elveit idézi: „a modern épület olyan mint egy gép, mely az embert hivatott kiszolgálni.“ Ennek jegyében a Loffice-ban minden nyitott, átlátható, így a szellőző csövek és egyéb technikai megoldások, de még az épület „gyomrában“ futó panorámalift is. A gép és az ember kapcsolatát szemléltetik az épület belső falain látható, különböző gépeket és alkatrészeiket ábrázoló piktogramok, Szabó Gábor és Esterházy Marcell (Szupernova Design) munkái. Az embert szolgáló gépezet motívuma az egész házban jelen van, a lépcsőháztól kezdve a mosdók falain át. A belsőépítészetben Csizmadia Zsolt formatervező működött közre a tulajdonosokkal.

Az épület és intézmény elnevezése, a Loffice szóösszetétel: a „loft” az épület ipari jellegére, a korábbi nyomdai hasznosításra, az „office” a mai funkcióra utal. A ház egy részét a stílusban insprirációt találó három cég: design tanácsadó, ingatlanfejlesztő és kreatív szoftver vállalat számára adták ki. Az állandó bérlők mellett a házban található egy újfajta, alternatív munkastílust, a coworking-ot meghonosítani kívánó tér. Ez nem csupán egy költséghatékony irodabérleti konstrukciót jelent, hiszen mindenki annyi munkahelyet, munkaállomást, dolgozó sarkot vagy tárgyalót vesz igénybe, amennyire személy szerint szüksége van és időarányosan fizet a szolgáltatás igénybe vételéért, hanem installációjával, képeivel és hangulatában a munka élményét nyújtja. Az iroda ezért környezettudatos és mobil jellegű, és a létrehozók reményei szerint egyfajta inkubátorházként is működik majd.

Forrás: sajtóközlemény

design, lakberendezés, irodaház, belsőépítészet, budapest, magyarország, loffice, esterházy marcell, szabó gábor, csizmadia zsolt, közösségi iroda Icon_print

Loffice paulay cikkép

Alternatív loftirodaház

A Loffice bejárata előtti teret régi mintára gyártott, de újszerűen felrakott cementlapokkal burkolták.

A Loffice tágas belső tere

Loffice: A belső kialakításánál megőrizték egy egykori ipari csarnok főbb jellegzetességeit.

Loffice: az oldalfalon a 19. századra jellemző, vegyes falazat.

Loffice: az asztalok pultjai újrahasznosított fából készültek

Loffice: az ipari tereket derűssé teszi a változatos belsőépítészet és a műalkotások

Loffice: Szabó Gábor aranyozott iskolapadjai

Loffice: futurisztikus üveg-fém munkaegység a recepciósnak

Loffice: tehénfoltok és keményfa a tárgyalóban

Loffice paulay galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317