Logomain

Kiosztották Az év grafikája díjat

By Rénes Judit 2009. március 24. 16:55

szerk at hg dot hu

Erdei kirándulás című 2008-as szerigráfiájával Koralevics Rita nyerte el Az év grafikája díjat. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett tehetséges fiatal művész sokszorosító eljárással készült alkotásai többnyire fotóalapú és személyessé lényegített modern mesetörténetek.

Erdei kirándulás című 2008-as szerigráfiájával Koralevics Rita nyerte el Az év grafikája díjat. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett tehetséges fiatal művész sokszorosító eljárással készült alkotásai többnyire fotóalapú és személyessé lényegített modern mesetörténetek.

Koralevics_rita_erdei_kirandulas_2008_szerigrafia_50x7020130601-27858-1g0quoh.gallery

Koralevics Rita 2006-ban végzett képgrafikusként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen; az elmúlt években számos csoportos tárlaton szerepelt, és kapott meghívást a hazai művészeti élet fontos alkotótelepeire.

Korábbi, főként használati tárgyak esztétikai megjelenésén alapuló színes vonalrajzú nyomatai helyét az utóbbi időben redukált színvilágú, tartalmilag egy-két gondolati csomópont köré épülő munkák vették át. Az újabb képein megjelenő letisztult formavilág alapját a háttér, pontosabban annak teljes hiánya határozza meg: a jelenetek csaknem üres, monokróm hátterét a hordozó tiszta felülete rajzolja meg, így az erősen eltávolított-kiemelt figurális elemek úsznak a térben.

Az alkalmazott fekete-fehér erőteljes kontrasztja kiemeli a lényeget, intenzitása a képfelületről a tartalmi elemek felé orientál. A jelentés kiolvasása korántsem egyszerű, ugyanis szokatlan kapcsolatokba helyezi a részleteiben valóságos dolgokat, amelyek így együttesen hoznak létre új jelentést. Munkáin hétköznapi tárgyak, eszközök megjelenítésével képes családi viszonyokat, emberi kapcsolatokat jellemezni. Egyszerű kép eszközök segítségével megtalálja a valóságosban a szürreálist; reális elemek misztikussá, talányossá nőnek képein.

Sokszorosító grafikai eljárással készült alkotásai alapanyaga többnyire valamilyen fotó, ahol az ismétlődő elemek alkotta színfalak között a fantázia és a képzelőerő teremt emberekkel, alakokkal benépesített fiktív narratívákat, amelyek gyakorta modern mesetörténeteknek, személyes utópiáknak tűnnek. A kiállítási anyag tartalmi üzenetét, mondandóját eltérő technikával készült munkák - fotó mélynyomás, szerigráfia, plasztikák, installációk – hozzák létre, a bemutatót (a galéria hagyományaihoz híven) kiadvány kíséri.

„Az utóbbi két év munkái egy pontból erednek, körüljárva a család és az otthon fogalomkörét, újabb és újabb gondolattársítást eredményezve.
Hogy mit jelent számomra az otthon? A ház az, ami leginkább képes mindezt kifejezni. Számomra a ház az "otthon levés" érzését, a hazatérés végállomását jelenti. Egy olyan biztos pontot, amely az állandóságot szimbolizálja. Mivel az állandóság érzete csak illúzió, kellenek a valós kapaszkodók. Többek között ez a meglátás vezetett a gyökereim felé. Keresem a gyökerem a múltban, helyem a jelenben. A családomhoz fűződő kapcsolatom inspirálta több kép és a madáretetők létrejöttét is.” (K. R.)

Forrás: NextArt Galéria

design, grafika, képzőművészet, díj, az év grafikája, koralevics rita, erdei kirándulás, szerigráfia, nextart galéria Icon_print

Koralevics Rita Erdei kirándulás (2008) című alkotása kapta Az év grafikája díjat

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317