Logomain

Obama-plakát az év legjobb dolga Britanniában

By Kovács Dániel 2009. március 19. 13:47

szerk at hg dot hu

Shepard Fairey világhírűvé lett alkotásáé a Brit Insurance Design Award 2009.

A tavalyi amerikai elnökválasztási kampány legismertebb jelképe: Barack Obama egyik plakátja lett a Brit Insurance Design Award 2009 fődíjasa. A londoni Design Museum által kiosztott elismerés az előző esztendő legjobb formatervezett tárgyait, grafikai produktumait, épületeit díjazza, a neves szakértőket felsorakoztató zsűri pedig minden évben kiválasztja a legjobbak legjobbját is. Ez lett idén Shepard Fairey elhíresült plakátja, amely a bírálók szerint megkaphatná Az Év Posztere címet is – már ha lenne ilyen.

Fairey_a_keppel20130601-27858-662iny.gallery

Március 18-án, a Design Museum-ban tartott ünnepségen derült ki, hogy az elmúlt 12 hónap leginnovatívabb és előremutatóbb „designterméke” Shepard Fairey Obama-plakátja, amely több mint kilencven indulót megelőzve nyerte el a presztízscímet. Mint kiderült, a plakátot a Creative Review szakmagazin szerkesztője, Patrick Burgoyne nevezte a versenyre. A neves grafikus és street-art művész Fairey egy, azóta a washingtoni Nemzeti Galériába került festménye alapján, limitált példányszámban állította elő és árusította a plakátot 2008 első hónapjaiban, hogy pénzt gyűjtsön a demokrata elnökjelölt, Barack Obama kampányára.

A többek közt Peter Cook építészt és Yves Béhar designert soraiban tudó zsűri a kortárs történelem mérföldköveként meghatározott elnökválasztás legjelentősebb járulékaként értékelte Fairey plakátját, amely új életet lehelt egy kihaltnak hitt műfajba. Az alkotás ráadásul nem tudatos marketing eredményeként, hanem spontán, önszervező kampány részeként jött létre, e szempontból előremutató jelleggel bír. Az alulról induló kezdeményezés fényes sikert és globális hírnevet hozott tervezőjének, és az Obama-kampány leghatásosabb vizuális elemévé vált – nem mellesleg négyszázezer dollárt gyűjtve az azóta elnökké lett aspiránsnak.

Fairey azóta számos megrendelést kapott, még a NASA-tól is – legutóbb, első önálló kiállításának előkészítése közben azonban letartóztatták rongálásért, miután néhány klasszikus falragaszt helyezett ki Bostonban. Ráadásul perelte az AP hírügynökség is, miután beismerte: engedély nélkül használta fel egyik fotójukat az ikonná lett plakát készítéséhez.

A Design Museum igazgatója, Deyan Sudjic elismerését fejezte ki Shepard Fairey-nek, a jelenkori történelem egyik nemzetközi szimbólumaként méltatva az Obama-plakátot.

A versengés internetes blogjának közönségszavazását 7312 vokssal egy jávai termék, a fából készült rádió nyerte. A finalisták június 14-ig a Design Museum épületében rendezett kiállításon láthatóak.

grafika, plakát, barack obama, poszter, yves béhar, shepard fairey, tervezőgrafika, 2009, design museum, brit insurance design of the year, deyan sudjic, peter cokk, obama-plakát Icon_print

Shepard Fairey az Obama-festménnyel a washingtoni Nemzeti Galériában

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317