Logomain

100 millió dolláros ráncfelvarrást kap az Izrael Múzeum

By Kovács Dániel 2009. március 19. 11:07

szerk at hg dot hu

Teljesen megújul a jeruzsálemi Izrael Múzeum 1965-ben épült, modernista tömbje. Az intézmény, amelyben Picassók és Chagall-képek mellett a híres Holt-tengeri tekercseket is őrzik, 2010 májusára megduplázza kiállítótereinek nagyságát a százmillió dollár összértékű munkálatoknak köszönhetően. <br/>

Teljesen megújul a jeruzsálemi Izrael Múzeum 1965-ben épült, modernista tömbje. Az intézmény, amelyben Picassók és Chagall-képek mellett a híres Holt-tengeri tekercseket is őrzik, 2010 májusára megduplázza kiállítótereinek nagyságát a százmillió dollár összértékű munkálatoknak köszönhetően.

Izrael_muzeum20130601-27858-jxz9bd.gallery

Az 1965-ben, nemzeti múzeumként alapított intézmény ma Izrael állam legjelentősebb kulturális szervezete, és egyben a világ legfontosabb régészeti kutatóhelyeinek egyike. A Knesszet épületétől látótávolságban fekvő komplexum egy hagyományos arab falu tömegképzését vette át, és az elmúlt évtizedekben többször bővítették. Legismertebb része „a Könyv szentélye”: az a korsófedélre emlékeztető, fehér tömb, amely a negyvenes évek végén fellelt Holt-tengeri tekercseket Izrael állam számára megvásárló David Samuel Gottesman munkácsi születésű filantróp adományából épült.

A felépítése óta eltelt közel fél évszázad igencsak rányomta bélyegét a múzeum több mint nyolcvanezer négyzetméteren elterülő, kiállítócsarnokokból, irodákból, műhelyekből és kertekből álló komplexumára. A folyamatban levő felújítás azonban nemcsak a jellegzetes fehér kubusokat varázsolja újjá, de felszabadít közel tízezer négyzetméternyi teret is, megduplázva a kiállítóterek nagyságát. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az információs- és jegyirodákat a múzeumi tömbön kívülre költöztetik, és egy új rendezvénytermet is emelnek a Kereszt Völgyében. A hagyomány szerint itt sarjadt a fa, amelyből Jézus keresztjét ácsolták.

A helyreállítás célja megkönnyíteni a látogatók helyzetét is. A múzeumot alapító Teddy Kollek, Jeruzsálem későbbi polgármestere és a tervet kidolgozó Alfred Mansfeld nagy körültekintéssel választották ki a szimbolikusnak szánt épület helyét, amely „a kultúra templomaként” az antik időket idézve egy domb tetejére került. Ez viszont azt eredményezte, hogy csak egy 360 méteres kaptató leküzdésével lehet feljutni, ami a jeruzsálemi nyárban igencsak megviseli a látogatók többségét. A helyzet most annyiban megváltozik, hogy az út felénél lehetőség nyílik majd egy zárt, kondicionált lépcsősoron folytatni azt.

A tervek szerint 2010 májusára befejeződő munkálatokat a New York-i James Carpenter Design Associates és a tel-avivi Efrat-Kowalsky Architects vezényli; addig a múzeumnak csak kis hányada látogatható. A felújítás költségeinek hatvan százalékát magánadományokból fedezik.

felújítás, múzeum, örökségvédelem, izrael, izrael múzeum, alfred mansfeld Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317