Logomain

Nagyvárosi nomádok és a porcelán pendrive

By Markó Barbara 2009. február 26. 11:33

szerk at hg dot hu

Karpati_tibor_02_50020130601-27858-17p9mp8.gallery

Kárpáti Tibor Braille-designja-Moholy-Nagy Ösztöndíj

Kiss_tibor_02_50020130601-27858-1oqshwo.gallery

Kiss Tibor női kollekciója-Moholy-Nagy Ösztöndíj

Rejka_erika_01_50020130601-27858-1ov886c.gallery

Rejka Erika használati tárgyai-Moholy-Nagy Ösztöndíj

Lorincz_reka_50020130601-27858-2e9ggl.gallery

Lőrincz Réka időtlen ideje-Kozma Lajos Ösztöndíj

Adam_krisztan20130601-27858-wgz7ud.gallery

Ádám Krisztián munkája

Adam_krisztian_2_m20130601-27858-1ol6tz5.gallery

Ádám Krisztián ékszerkísérlete-Kozma Lajos Ösztöndíj

Bakos_eva_m20130601-27858-dogkx1.gallery

Bakos Éva MeiMei cipője-Kozma Lajos Ösztöndíj

Barka_melinda_2_m20130601-27858-18h704d.gallery

Barka Melinda Layers tálai-Kozma Lajos Ösztöndíj

Farkas_imola_m20130601-27858-1uiya7w.gallery

Farkas Imola öltözéke-Kozma Lajos Ösztöndíj

Feher_beatrix_1_m20130601-27858-1qogj9e.gallery

Fehér Beatrix női kollekciójának darabja-Kozma Lajos Ösztöndíj

Ferenczi_anita_m20130601-27858-1ru0934.gallery

Ferenczi Anita gyerekjáték-Kozma Lajos Ösztöndíj

Foldi_kinga_1_m20130601-27858-vxwj01.gallery

Földi Kinga rokokó tengere-Kozma Lajos Ösztöndíj

Gera_noemi_m20130601-27858-vu6rhs.gallery

Gera Noémi szöveges ékszerei-Kozma Lajos Ösztöndíj

Huszti_andrea_m20130601-27858-8inh65.gallery

Huszti Andrea shibori technikával készült öltözék-kiegészítői-Kozma Lajos Ösztöndíj

Illessy_lenke_m20130601-27858-1ps11wd.gallery

Illéssy Lenke kismama ruhái-Kozma Lajos Ösztöndíj

Kauker_szilvia_m20130601-27858-kj9t0t.gallery

Kauker Szilvia burkolólap mintái-Kozma Lajos Ösztöndíj

Lorincz_reka_m20130601-27858-1a96h0c.gallery

Lőrincz Réka időtlen ideje-Kozma Lajos Ösztöndíj

Mihaly_gyula_m20130601-27858-u4j4kg.gallery

Mihály Gyula: The Sound of Clay–az agyag hangja-Kozma Lajos Ösztöndíj

Sipos_balazs_m20130601-27858-1mmtnel.gallery

Sipos Balázs: Történetek-Kozma Lajos Ösztöndíj

Solymosi_borbala_m20130601-27858-1j4blfs.gallery

Solymosi Borbála: textilipari festékek alternatív alkalmazási lehetőségei-Kozma Lajos Ösztöndíj

Szabo_edit_m20130601-27858-1krw6bz.gallery

Szabó Edit:Tér-kép-Kozma Lajos Ösztöndíj

Lorincz_reka_39920130601-27858-fcm7ww.gallery

Lőrincz Réka időtlen ideje-Kozma Lajos Ösztöndíj

A jövő magyar formatervezői a két legnagyobb szakmai ösztöndíj kiállításáról.

Az Iparművészeti Múzeum kastélyának egyik eldugott, hátsó szárnyában kapott helyet a két nagy design-ösztöndíj, a Moholy-Nagy és a Kozma-Lajos díjak beszámoló kiállítása, amire igazán kíváncsiak voltunk, hiszen a fiatal, de már elismerést szerzett alkotók legfrissebb, legjobbnak ítélt munkái sokat elárulhatnak a honi design irányairól. A kiállított darabok nagy része egyedi vagy kis szériás, esetleg koncepció, terv vagy makett - "iparművészet" sok évvel a magyar ipar halála után.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj, ahogy neve is mutatja, elsősorban a szoros értelemben vett iparművészeti vonalat célozza, a nyertes pályázók itt szinte kivétel nélkül egyedi munkákat, anyag-kísérleteket mutattak be. A hosszú terem bal oldalán helyet kapott alkotásokat azonban nem határolta el markáns választóvonal a másik díj nyerteseitől - csak akkor vettük észre, hogy már a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjnál járunk, mikor a munkák közt felbukkant egy-egy ipari formaterv is. Mivel nem könnyű elhatárolni a két csapatot, a bemutatásuknál sem ragaszkodtunk hozzá.

Az első benyomásunk, hogy túlsúlyban vannak a textil és szilikát szakon végzett tervezők, de a formatervező és fémműves szakirány erős jelenlétét is nyugtáztuk - és ez nem csak mennyiségi kérdés. Az ékszertervezők közül Ádám Krisztián mestermunkái előtt ácsorogtunk a legtovább, rendkívüli karperec-sorozata a precizitást ünnepli – csendes visszafogottság sugárzik belőle, de nem engedi, hogy csak úgy elmenjünk mellette. Gera Noémit zseniális papírékszerei tették ismert tervezővé, az erős kezdetet pedig nagyon nehéz felülmúlni, és most sem éreztük, hogy sikerült volna. Noémi egyre szabadabban értelmezi az ékszerek határait, kísérő szövegeket, összetettebb installációt alkalmaz – kíváncsian várjuk, hogy alakul a jövőben ékszer és szöveg viszonya a munkáiban. Még nála is konceptuálisabb Lőrincz Réka, aki – mint fémműves tervező – olyan bőrkesztyűket mutatott be, amelyeken csupán nyomott mintaként szerepelnek gyűrűk és órák. Az erős gondolatiságot láthattuk eddigi munkáinál is, de most a gyönyörű kivitelezésre is nagy hangsúlyt fektetett.

Lőrincz Réka a textil felé kacsintgat, de akadt olyan öltözéktervező, akit az ékszerek is izgatnak, Farkas Imola például látványos, nyakláncot és medált utánzó díszítést varrt egyik ruhájára. Az új technikákkal való kísérletezés mellett a határozott célcsoportok megszólítása jellemzi a textil szakon végzett ösztöndíjasokat, találtunk szexi kismamaruhákat, és a 42-es ruhaméret feletti hölgyeket célzó, kötött kollekciót. Magony Zsuzsanna szuper-okos férfikabátokat tervezett millió zsebbel, amelyek táskává alakíthatóak, hogy ne kelljen kézben cipelni őket, ha jobbra fordul az idő. Hozzá hasonlóan, korábban Fehér Beatrix is a nagyvárosi nomádokat célozta meg fiús pulóverekkel, szemtelen, de kényelmes szoknyákkal – most azonban a “dolgozó nő” kollekciójával rukkolt elő. A szokásos városi fotók alapján készített szitanyomatok most konvencionálisabb, nőiesebb vonalú darabokon bukkannak fel – bár még így is nehéz lenne őket bankárkisasszonyokon elképzelni. A magyar divat kiemelkedő tervezőpárosa, a Je suis belle egyik tagja is a díjazottak között szerepelt, Kiss Tibor az idei nyári kollekció legesszenciálisabb, legizgalmasabb – és pont ezért kevéssé hordható – darabjait hozta el a kiállításra. A férfi ingek szigorú szabászati rendszerét bolygatta meg, aminek mentén nagyjából kiderült, mi a véleménye a férfi és női öltözékek mesterséges elválasztásáról, és hogy viszonyul a klasszikus ing mítoszához.

Amíg Kiss Tibor egymásra rétegzett ingekkel játszik, Barka Melinda Layers táljai az egymáson gördülő kerámia-síkokra koncentrálnak. Annyira jól sikerül ez a munka, hogy szinte megbocsátjuk Melindának, hogy nem mutatott valami újat – hiszen ezt már a tavaly is láthattuk, a tálak a fiatal magyar tervezőket bemutató Taste MOMEnts kiállítás anyagával körbeutazták Európát. A szilikátos alkotók közül Sipos Balázst is mindenképp az élvonalban kell említenünk, aki bizarr szobrocskáival sajátos magánmitológia megteremtésén fáradozik. A kiállítás ikonikus darabja is szilikátos munka, Rejka Erika porcelánból készült pendrive-jait klasszikus Herendi-mintákkal, a Herendi technológiai bázisából kiindulva készítette. A hivatali élethez kapcsolódó porcelántárgyakkal azt a folyamatot szeretné lekövetni, ahogy a státuszhoz kapcsolódó reprezentáció kikerül az otthon látószögéből, a nyilvános térbe, egyre inkább az előadások, értekezletek eseményeihez kapcsolódik.

Nem Rejka Erika volt az egyetlen, akinek a Herendi Porcelán segített létrehozni ösztöndíjas munkáját. Buzás Andrea formatervező a klasszikus herendit mint parfüm csomagolást képzelte el, illetve egyszerűbb ékszereket is tervezett hozzá. Az enyhén döntött, átlyukasztott üvegcse formájában friss és letisztult, de a decens, aranyozott szórófej és a porcelán-festés miatt inkább az idősebb generáció fürdőszoba-szekrényében tudjuk elképzelni. Ezzel kapcsolatban is elmondható, hogy nagyon üdvös törekvés cégek, gyártók részéről, ha technológiai bázisukat fiatal tervezők rendelkezésére bocsátják, hogy cserébe új impulzusokat, esetleg kész termékterveket kapjanak.

Ebbe a sorba tartozott az Ivanka Beton Design is, Koós Daniella formatervező minden organikus “elhajlástól” mentes, letisztult kerti bútorainak megrendelője és kivitelezője. Nem valószínű, hogy megbánták volna az együttműködést, ugyanis az eredmény ismét bebizonyította a látszóbeton jogos helyét a reprezentatív építőanyagok sorában. Feltételezzük, hogy a Digiterm Kft. elégedettsége is hasonló, ugyanis Maurer Klimes Ákos megrendelésükre készített orvosi székének modellezését komoly kutatómunka előzte meg – hogy megfossza az gyógyászati segédeszközök riasztó jegyeitől. A művese-állomásra tervezett ülőbútor minden négyzetcentiméterét úgy találta ki, hogy a használók előnyét szolgálja, könnyebbé tegye számukra a kellemetlen és fárasztó kezeléseket – mintha csak leülnének pihenni egy kicsit munka után. 

Maurer Klimes Ákos széke Kárpáti Tibor grafikus munkájához áll a legközelebb, hiszen a tapintható könyv, a Braille design sem a másságra arra alapoz, egy teljesen új, emberközeli tárgyat hoz létre, ami mindenki számára ugyanolyan élvezetes, és ebbe a látássérültek is beletartoznak. Ezek a munkák bizonyítják a leginkább, hogy a design szó hallatán nem feltétlenül csak vajszínű kanapékra kell gondolnunk.

formatervezés, mome, je suis belle, ivanka beton design, maurer klimes ákos, iparművészeti múzeum, moholy-nagy lászló formatervezési ösztöndíj, kozma lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj, ádám krisztián, gera noémi, lőrincz réka, farkas imola, fehér beatrix, magony zsuzsanna, kiss tibor, barka melinda, sipos balázs, rejka erika, buzás andrea, koós daniella, kárpáti tibor, magyar edsign, desgin Icon_print

Kárpáti Tibor Braille-designja-Moholy-Nagy Ösztöndíj

Kiss Tibor női kollekciója-Moholy-Nagy Ösztöndíj

Rejka Erika használati tárgyai-Moholy-Nagy Ösztöndíj

Lőrincz Réka időtlen ideje-Kozma Lajos Ösztöndíj

Ádám Krisztián munkája

Ádám Krisztián ékszerkísérlete-Kozma Lajos Ösztöndíj

Bakos Éva MeiMei cipője-Kozma Lajos Ösztöndíj

Barka Melinda Layers tálai-Kozma Lajos Ösztöndíj

Farkas Imola öltözéke-Kozma Lajos Ösztöndíj

Fehér Beatrix női kollekciójának darabja-Kozma Lajos Ösztöndíj

Ferenczi Anita gyerekjáték-Kozma Lajos Ösztöndíj

Földi Kinga rokokó tengere-Kozma Lajos Ösztöndíj

Gera Noémi szöveges ékszerei-Kozma Lajos Ösztöndíj

Huszti Andrea shibori technikával készült öltözék-kiegészítői-Kozma Lajos Ösztöndíj

Illéssy Lenke kismama ruhái-Kozma Lajos Ösztöndíj

Kauker Szilvia burkolólap mintái-Kozma Lajos Ösztöndíj

Lőrincz Réka időtlen ideje-Kozma Lajos Ösztöndíj

Mihály Gyula: The Sound of Clay–az agyag hangja-Kozma Lajos Ösztöndíj

Sipos Balázs: Történetek-Kozma Lajos Ösztöndíj

Solymosi Borbála: textilipari festékek alternatív alkalmazási lehetőségei-Kozma Lajos Ösztöndíj

Szabó Edit:Tér-kép-Kozma Lajos Ösztöndíj

Lőrincz Réka időtlen ideje-Kozma Lajos Ösztöndíj

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317