Logomain

Fenségek, elnökök, zsarnokok a neten

By Rénes Judit 2009. február 19. 11:10

szerk at hg dot hu

Britishmonarchywebsite20130601-27858-15g1pi2.gallery

A brit monarchia hivatalos honlapja

Queenmeetsgoogleindublin_afp20130601-27858-2e5bf5.gallery

II. Erzsébet Google-látogatását külön embléma örökíti meg

Lizspeaksonyoutube_2007_afp_x220130601-27858-iaffze.gallery

II. Erzsébet a YouTube-on

Swedishroyalwebsite20130601-27858-1lmlj3h.gallery

A svéd királyi család honlapja

Spanishroyalsite20130601-27858-1d79ny5.gallery

A spanyol királyi család honlapja

Dutchroyalfamilywebsite20130601-27858-bgu5pf.gallery

A holland királyi család honlapja

Danishroyalwebsite20130601-27858-d9a8dr.gallery

A dán királyi család honlapja

Whitehousewebsite20130601-27858-jwekib.gallery

A Fehér Ház megújult honlapja

Putyinhonlapja20130601-27858-1xm3y2.gallery

A Kreml honlapja

Kimildzsong20130601-27858-o6r68y.gallery

A KNDK és Kim Dzsong-Il honlapja

Hugochavez_venezuela20130601-27858-19h25fv.gallery

Venezuela bolivariánus kormányának honlapja

Királyi és profán, derűs és hűvös, harcos és demagóg honlapok a világ államfőitől

A királyság évszázadok óta fennálló stabil intézményét nem elsősorban a dinamikusan fejlődő internettel társítanánk, de a 21. századi monarchiák lépést tartanak a korral. II. Erzsébet Sir Tim Berners-Lee, a világháló atyjának társaságában mutatta be múlt héten a Windsor-dinasztia formailag és tartalmilag erősen megújult honlapját, sőt a YouTube-ra is fel szokta tölteni beszédeit. 

A többi európai uralkodóház ugyancsak minden igényt kielégítő website-ot tart fenn, ahol többnyire emailben is kapcsolatba lehet lépni a királyi család tagjaival. Az amerikai és az orosz elnök gyökeresen eltérő stílusban szól a neten állampolgáraihoz, míg a hosszú életű diktátorok egyszerűen és harsányan az ország honlapján hirdetik: az állam én voltam, vagyok és leszek.

A technológiabarát Windsor-ház

Jóllehet az egyik legrégebbi európai monarchia élén álló II. Erzsébetet általában a hagyomány őrének szerepében látják, a 25 évesen trónra lépett uralkodó progresszív szemléletét vetítette előre az 1953-as pompás koronázási ceremónia is. Hivatalos állami eseményre ugyanis először engedtek be tévékamerákat a Westminster-apátságba. A BBC jóvoltából milliók láthatták a ma is rekordnézettségű királyi eseményt, amelyre előző héten félmillió plusz készüléket vásároltak világszerte.

Úgy tűnik, hogy a Windsor-ház tagjainak a vérében van a technológia szeretete. Az érdeklődés Viktória királynőig vezethető vissza, aki 1878-ban udvarába hívta Bellt, hogy személyesen mutassa be neki a telefon működését. V. György élt első alkalommal a korabeli tömegkommunikáció eszközével: sokszorosított levélben mondott köszönetet az első világháborúból hazatért katonáknak. Az audiovizuális forradalom korában ugyancsak ő használta elsőként hivatalos célra a rádiót, a televízió pedig VI. György koronázásának megörökítésével debütált.

A 83. életévében járó királynő úttörőnek bizonyult az emailezésben – 1976-ban, a még csak a kutatók és a hadsereg számára elérhető rendszerrel –, és kezdettől fogva az internet elkötelezett hívének számít. Tavaly ősszel a Google londoni központjába látogatott el, a neves vendég emlékét külön embléma és plakát őrzi. A királyi ház 2007 karácsonyán saját felhasználónévvel megjelent a YouTube-on: az első feltöltés a hagyományos ünnepi beszéd volt, a videófelvételeket rendszeresen frissítik. A brit monarchia hivatalos honlapja 1997 óta működik. Nyolc éve már korszerűsítették, de a legnagyobb megújuláson kétségkívül most ment keresztül, amit maga II. Erzsébet kezdeményezett.

Közelebb a néphez

A felül arcképcsarnokkal ellátott, elegáns és lendületes, kéthasábos website rengeteg hasznos információt közöl, remek kép- és videógalériákkal, rögtön a nyitóoldalon. A most nyilvánossá tett királyi archívumban egyebek között olyan ritkaságok is fellelhetőek, mint az 1940-es évek rádiófelvételei, V. György világháborús veteránokhoz és Winston Churchillhez intézett híres levelei, valamint Viktória királynő naplóbejegyzése a Bell-lel folytatott beszélgetésről. A honlap menüszerkezete közérthetően és színesen világítja meg a monarchia intézményének minden aspektusát, a dinasztia történetétől a közéleti-kulturális-humanitárius szerepvállaláson át a modern udvar szokásrendszeréig, de legnagyobb erénye kétségkívül az, hogy jól eltalált stílusával emberközelbe hozza a királyi család tagjainak személyiségét.

A frappáns életrajzokban számos érdekességet találni, amint a leggyakoribb kérdésekben is, amelyek éppúgy vonatkoznak a királynő népszerű kutyáira, mint Diana hercegnőre. Újdonság a Google-térképekkel integrált interaktív alkalmazással böngészhető programnaptár, a hasznos illemtani tanácsok arra az esetre, ha a brit arisztokrácia képviselőivel kellene szalonképesen társalognunk az éves hattyúszámláláson, sőt lakberendezési ötleteket is meríthetünk a pazar rezidenciák részletes bemutatásából. A honlap tartalmát úgy állították össze, hogy hatékonyan szolgálja ki az egészen különböző érdeklődésű látogatókat. A felfrissült királyi website egy keményen dolgozó, fegyelmezett és tájékozott uralkodó imázsát közvetíti, aki a tradíció folytonosságának és a progresszió fontosságának tudatában sikeresen meg tud felelni a kor kihívásainak. A közvélemény-kutatásokban töretlenül népszerű királynőnek azonban nem lehet emailt küldeni, mert csak unokáival érintkezik ilyen módon, ezért továbbra is csak a jó öreg postán keresztül levelezhetnek vele az alattvalók.

Északi tömörség, déli ünnepélyesség

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv és családjának honlapja a skandináv design legjobb hagyományait követi letisztult, átlátható és szellős szerkezetével, semleges és olvasóbarát betűtípusával, ami egyszerre kölcsönöz klasszikus és kortárs jelleget a website-nak. A logikusan szervezett, válogatott képi anyaggal dúsított menüpontok északi tömörséggel, precízen tájékoztatnak a ház szerepéről és mindennapjairól, ugyanakkor távol állnak a ridegségtől. Külön lehet emailezni a család minden tagjának, és külön bónuszt jelentenek a gyönyörű királyi képeslapok. Ami a patinás internetes eleganciát illeti, bézs tónusú visszafogott website-jával Európa legidősebb monarchiája, Dánia a listavezető. A minimális, bal hasábra korlátozott szöveges részt nagyméretű, igényesen kidolgozott fotók ellenpontozzák, és külön figyelmet érdemel a kivételes műgyűjtemény bemutatása.  

I. János Károly spanyol király és családjának honlapja, noha képileg mozgalmasabb és zsúfoltabb, mint skandináv társaié, informatív távolságtartásával a legközelebb áll az uralkodóház szerepéről alkotott tradicionális képhez. A folytonosságot hangsúlyozó, archaizáló összhatásával és a nemzeti jelképek markáns használatával az intézmény hivatalos funkcióit állítja előtérbe, amit az is erősít, hogy csak az udvar általános címe szerepel az alsó sarokban. Mintha megtestesült ellentéte lenne a vidáman integető, informálisabb pózban lencsevégre kapott holland Beatrix királynő és családja, a legközvetlenebbnek tűnő dinasztia. A demokratikus jelleget a barátságos, közérthető, bevezetőszerű szövegek, a nemzetközi és jótékonysági szerepvállalás kidomborítása és a dinamikus banner is hangsúlyozza. A történelmi adatokat és az aktualitásokat okosan tagolt, sokszorosan alábontott menüpontok tartalmazzák. A királyi ház honlapja hiteles tükre a németalföldi néplélektannak: rugalmas, pragmatikus és derűs.

Amerikai közvetlenség, orosz hűvösség

Hiába tűnt le a bipoláris világrendszer, az amerikai és az orosz elnöki honlapok stílusa ma még inkább fényévnyi távolságra van egymástól. Az internetet sosem látott profizmussal használó Barack Obama már kampánya során eldöntötte, hogy ha nyer, az USA legközvetlenebb és legelérhetőbb elnöke lesz. Víziója hivatalba lépésekor azonnal testet öltött a Fehér Ház website-ján, amely messze a leginteraktívabb a világpolitikát meghatározó vezetők honlapjai között. A 44. elnök újmédia-igazgatót nevezett ki, blogot indított, a nyitólapon látványos slide-show szemlélteti az aktuális eseményeket, előtérbe került a vizualitás, felfrissítették és összevonták az ismertetőket. Az újítások ügyes taktikával domborítják ki a személyességet és a párhuzamokat: megtekinthető a példakép Lincoln vonatútját végigjáró elnöki és alelnöki házaspár, és a beiktatási ünnepségen előadott „Signed, sealed, delivered” dal refrénjét használják arra, hogy a friss eredményekről beszámoljanak az állampolgároknak. Az emailezés korábban is lehetséges volt a Fehér Ház honlapján, de most Obamának és a stábtagoknak külön is lehet írni, az elnöki család élete pedig fotókon követhető.

A Kreml hivatalos honlapja ezzel szemben maga a szárazság és a személytelenség. Putyint tavaly Medvegyev váltotta az elnöki bársonyszékben, azonban ennek az online megjelenés szempontjából láthatólag semmi jelentősége. Mintha tudomást sem vennének a kortárs orosz design frissességéről és képi érzékenységéről, itt egy arc nélküli intézmény közöl rengeteg, de nehezen átlátható és zsúfolt szerkezetbe foglalt információt. A mindenkori államfő – visszatekintésben a mostanival együtt összesen három – életrajza üzletszerű, mellőzve az emberi aspektusokat. A történelmi és a hivatalos küldetésre összpontosító website-on általános véleményt lehet küldeni emailben, és egyedül itt említik meg, hogy személyes vagy kényes észrevételt inkább postai úton tudassanak az elnökkel, aki egy speciális osztálytól hetente kap tájékoztatást előzetesen megrostált küldeményei tartalmáról.

Nyájas, harcos és zord diktátorok a neten

Az ironikus módon Abraham Lincolnnal egy napon született Kim Dzsong Il a mérvadó sajtóorgánumok szerint a világ első, maximum második számú élő diktátora. Látomását viszont kétségkívül megvalósította ő is. Az apa, a fiú és az állam egységének jegyében Kim Ir Szen társaságában mosolyog a KNDK hivatalos honlapján, ahol a Nagy Vezér cím oszlatja el a státusával kapcsolatos esetleges kételyeket. Az 1994-ben hatalomra jutott, amúgy meglehetősen művelt és tehetséges manipulátor fotója, miként a website összes eleme, a szocreál ikonográfia legszebb hagyományait idézi populista jelképeivel, vörös csillagos címerével és sematikus együgyűségével, amely önmagában is árulkodik az állampolgárok szellemi lefokozásáról és jogfosztottságáról. A „felvirágoztatásban” kulcsszerepet játszó vezetők kimerítő önéletrajzai és a Dél-Korea „megmentését” célzó újraegyesítő misszió ismertetője még szomorúbb és karikaturisztikusabb megvilágításba helyezi a tényeket, de nem fedi el külföldiek elől gondosan takargatott szegénységet egy olyan országban, amely szinte már csak atomprogramja és normasértései kapcsán kerül a reflektorfénybe.

A patetikus, harcos propaganda sajátos válfaja tanulmányozható Venezuela bolivariánus kormányának honlapján, pontosabban annak Hugo Chávez-szekciójában, amely külön tartalmazza az illusztrált programnaptárt és a szemléletesen bemutatott politikai irányvonalat. A január közepétől „végtelenített”, azaz tetszőleges számú ciklusra újraválasztható elnök a csodált Fidel Castro pózában, egy önjelölt vátesz hatásvadász és hatásos modorában tájékoztatja népét az imperializmus elleni küzdelemről, a jövő Caracasáról, a méltóság megteremtéséről és mindent felülmúló hazaszeretetéről. A honlapnak természetesen nincsen angol változata, hiszen ez a fő ellenségnek való behódolást jelentené. A leegyszerűsített, ám roppant feltűnő képek azonnal felhívják a figyelmet Venezuela „forradalmi” vezetésének prioritásaira. Az egyébként informatív website-on, szokatlan elemként, szószedet tájékoztatja az állampolgárokat a közigazgatási kifejezésekről, és van RSS-feed is.

Chávez egyelőre nem ír blogot, mint egyik kedvenc szövetségese, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök (igaz, az utolsó angol nyelvű bejegyzés 2007-ből származik), akivel a minap megegyeztek abban, hogy közelegnek a kapitalizmus végnapjai, de személyisége és országjáró szónoklatai miatt nincs is szüksége erre a csatornára. Más diktátorok, mint például a zimbabwei Robert Mugabe, az atyáskodó jótevő és a népet felemelő felelős látnok kevert szerepkörében elérhetetlen magasságból, komor arccal tekintenek le állampolgáraikra az állami honlapokon. Az internet szabad(szájú)sága azonban nem kíméli őket: Mugabénak vaskos, gúnyos, paródiának meglehetősen erős árnyékhonlapja is van, és társai szintén retteghetnek, hogy a leleményes kritikusok mikor játsszák ki az internetcenzúrát. 

design, rénes judit, barack obama, fehér ház, elnök, II. erzsébet, honlap, király, királynő, windsor-ház, i. jános károly, xvi. károly gusztáv, beatrix, medvegyev, kreml, diktátor, kim dzsong il, hugo chávez, kndk, venezuela, internet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317