Logomain

Hatan csapnak össze a afroamerikai nemzeti múzeumért

By Kovács Dániel 2009. február 2. 11:07

szerk at hg dot hu

Jobbnál jobb indulók közül választja ki a Smithsoninan Institute azt, amelyik felépítheti az afroamerikai történelem és kultúra múzeumát a washingtoni Constitution Avenue-n, az USA történelmi emlékhelyeinek sorában. A listán természetesen afrikai származású építész is szerepel. Az épület körülbelül hasonló méretű lesz, mint az amerikai indiánok néhány éve elkészült múzeuma. <br/>

Jobbnál jobb indulók közül választja ki a Smithsoninan Institute azt, amelyik felépítheti az afroamerikai történelem és kultúra múzeumát a washingtoni Constitution Avenue-n, az USA történelmi emlékhelyeinek sorában. A listán természetesen afrikai származású építész is szerepel. Az épület körülbelül hasonló méretű lesz, mint az amerikai indiánok néhány éve elkészült múzeuma.

11009_2_smithsonianbbig20130601-27858-j4n9vn.gallery

Huszonkettőről szűkítette le hatra a Smithsonian azt a kört, amelyből kikerül a National Museum of African American History and Culture leendő építésze. A finalisták között csupa magabiztos páros szerepel, többnyire egy neves és egy kevésbé ismert taggal. Az Amerikán belül főleg afroamerikai emlékművek tervezéséről ismert Devrouax & Purnell a világhírű Pei Cobb Freed & Partners-szel fogott össze. Utóbbi emblematikus alakja, I. M. Pei ugyan bejelentette: Dohában felépült művészeti múzeuma az utolsó nagyszabású alkotása, de az iroda mellett szólhat, hogy ők tervezték a Nemzeti Galéria bővítését nem messze, a Mall másik végén.

Az építészeti top tízbe is beválasztott, New York legnagyobb kulturális központjának felújítását koordináló Diller Scofidio + Renfro a KlingStubbins-szal kooperál; a brit Foster + Partners, amely újabban a New York Public Library ráncait varrja fel, az URS-szel. Az Afrikában született brit sztáépítész, David Adjaye három céggel: a Freelon Group-pal, a Davis Brody Bond-dal és a SmithGroup-pal dolgozik együtt. A Moody Nolan Inc. Amerika egyik legismertebb mesterét, Antoine Predock-ot választotta partnernek, míg az izraeli, de az Egyesült Államokban is sokat foglalkoztatott Moshe Safdie ezúttal a Sultan Campbell Britt & Associatates-szel működik együtt.

A hat csapat feladata, hogy az épület kulcsjellemzőit meghatározó elképzeléssel álljanak elő két hónapon belül; tervük három év alatt megvalósítható legyen; és képesek legyenek a helyszínhez képest harminc mérföldön belül működő irodát létrehozni. Az elvárások között szerepel a LEED-minősítés elnyerése is – a múzeum így az első épület lenne a National Mall-on, amely felkerül a környezettudatos építmények elit lajstromára. Az öthektáros telek a Washington-emlékmű és a National Museum of American History épülete között fekszik. Az építkezést 2012-ben tervezik megkezdeni, hogy 2015-ben a múzeum megnyithassa kapuit.

múzeum, usa, egyesült államok, foster & partners, david adjaye, smithsonian institute, moshe safdie, washington, i. m. pei, pei cobb freed & partners, devrouax & purnell, diller scofidio + renfro, klingstubbins, urs, freelon group, davis brody bond, smithgroup, moody nolan inc., antoine predock Icon_print

Az afroamerikai nemzeti múzeum tervezett helyszíne Washingtonban.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317