Logomain

Kiosztották a design Oscar-díjait

By Kovács Dániel 2009. január 12. 14:13

szerk at hg dot hu

Newson20130601-27858-c74kf9.gallery

Wallpaper Awards 2009: Marc Newson színes tűzhelye a Smeg számára

Ciussai20130601-27858-v24wck.gallery

Wallpaper Awards 2009: a Ciussai fürdőszobai fűtőtest

Norguet20130601-27858-ataxr0.gallery

Wallpaper Awards 2009: Patrick Norguet Boson széke

Etterem20130601-27858-8tr9a.gallery

Wallpaper Awards 2009: a bostoni Banq étterem

Dolder_grand20130601-27858-9n3yit.gallery

Wallpaper Awards 2009: Dolder Grand Hotel, Zürich

Sou_fujimoto20130601-27858-1ykz12j.gallery

Wallpaper Awards 2009: a Sou Fujimoto családi háza

Bmw_welt20130601-27858-1f5i7uk.gallery

Wallpaper Awards 2009: BMW Welt

Parizs20130601-27858-1t66eug.gallery

Wallpaper Awards 2009: Párizs, a Centre Pompidou épülete

Divatkollekcio20130601-27858-5zvb4v.gallery

Wallpaper Awards 2009: a Junya Watanabe és az Yves Saint Laurent nyertes kollekciói

Hofman20130601-27858-1xnslft.gallery

Wallpaper Awards 2009: Bloomframe

<br/>

A néhány éve formatervezőként is dolgozó amerikai muzsikus, Kanye West is zsűritagként működött közre a világ egyik legismertebb formatervezési magazinja, a Wallpaper ezévi formatervezési díjainak megítélésében. A szakmai körökban a design Oscarjaként emlegetett elismerés 11 díjazottja számára biztos publicitást jelent.

A legkeresettebbek közé tartozó Takashi Murakami japán képzőművésszel együtt dolgozó Kanye West csak az egyik híresség, aki döntnöki szerepet vállalt a Wallpaper* felkérésére. A zsűri soraiban rajta kívül olyan hírességek foglaltak helyet, mint Franciaország egyik legismertebb építésze, a tavaly Pritkzer-díjjal elismert Jean Nouvel, a Stanley Kubrick- és James Bond-filmek világát megteremtő Sir Ken Adam, az ausztrál Marc Newson, aki pillanatnyilag a legdrágább leütési árral büszkélkedő kortárs designer, a Yves Saint Laurent-t építő Stefano Pilati és Franciaország Pataki Ágija, az egykori modell és divatikon Inès de la Fressange.

A legjobb új háztartási eszközök között kettős győzelem született: díjazták G. Di Tullio és S. Ragaini különleges fürdőszobai fűtőtestjét, amely egy zuhanycsőhöz hasonlóan kedv szerint alakítható.

Elismerték a zsűritagként is domborító Marc Newson a Smeg számára tervezett, pasztell, narancs, citromsárga és kék tűzhelysorozatát is (lásd az első képen). A Smeg és Newson együttműködése egyébként is szokatlan: ez az első alkalom ugyanis, hogy a neves olasz designcég külföldi tervezővel dolgozott.

Az év bútortervezőjének Patrick Norguet-t választották. A Párizsban saját stúdiót működtető, letisztult vonaló, elegáns bútorairól ismert designer munkái közül a zsűri a Silvera és a Poltrona Frau számára készítetteket emelte ki.

A legjobb új étterem az Office dA által tervezett bostoni Banq lett. A korábban a Penny Savings Bank pénzintézet által használt tömbben kialakított vendéglátóhely sajátos, hullámzó falemezekkel kiképzett belső terei az indiai, délkelet-ázsiai és francia ételekre specializálódott menühöz igazodnak.

A Foster + Partners és a United Designers által megújított Dolder Grand Hotel kapta az év legjobb szállodájának járó címet. A tervezők Zürich nagymúltú, intézményszámba menő szállodájának nemcsak historizáló főépületét hozták rendbe, de a mellé felhúzott, érzékenyen alkalmazkodó új szárnyakban számos plusz szolgáltatás létesítésére is alkalom nyílt.

A legjobb magánház díját a Sou Fujimoto japán faháza kapta. A bűvös kockához hasonlatos, faelemekből összeállított épület olyan aspiránsokat előzött meg, mint a Mathias Klotz tervezte Tizenegy lány háza vagy Wolfgang Tschapeller osztrák Holzinger-háza.

A középületek között a Coop Himmelb(l)au BMW Weltje vitte el a pálmát. A többszörösen díjnyertes épületkomplexum az elmúlt évek legfontosabb épületei közé tartozik, és multifunkcionális jellegével irányadónak számít műfajában. A BMW Welt mellett a kategória finalistái között szerepelt Renzo Piano épülete a kaliforniai Academy of Sciences számára, Shuhei Endo Osaka közelében épített kulturális központja, a Herzog & de Meuron madridi CaixaForum-a, valamint Peter Zumthor kölni Kolumba-múzeuma.

A legjobb város címét Párizs kapta – a zsűri kiemelte a történelmi város állandó, innovatív képességét a megújulásra. Párizs az olimpia-aspiráns Chicagót, az idén olimpia-házigazda Pekinget, Mumbait és a jövőre alapításának századik évfordulóját ünneplő Tel Avivot előzte meg a vetélkedésben.

A legjobb férfikollekciójának járó elismerést Junya Watanabe 2008 őszi-téli kollekciója kapta, míg a hölgyek között az Yves Saint Laurent 2008 őszi-téli kollekcióját jutalmazták. A legjobb új ápolási termék a Guerlain Le 2-ja lett.

Az életminőséget javító találmányok között a Hofman Dujardin Architecten Bloomframe-szerkezetét díjazták. Az alapesetben nagyméretű, kettős osztású ablakkeretnek látszó struktúra kihajtható, így használhatóvá válik egy üvegfalú dobozka, amely erkélyként használva virágok és növények nevelésére alkalmas.

jean nouvel, marc newson, párizs, foster & partners, sou fujimoto, wallpaper, wallpaper design awards, kanye west, sir ken adam, hofman dujardin architecten, yves saint laurent, junya watanabe, coop himmeb(l)au, bmw welt, office da, patrick norguet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317