Logomain

Elhunyt az ENSZ-logó tervezője

By Kovács Dániel 2009. január 7. 15:33

szerk at hg dot hu

Oliver Lincoln Lundquistnak a világ egyik legismertebb jelképét köszönhetjük.

Kilencvenkét éves korában, vasárnap elhunyt Oliver Lincoln Lundquist amerikai építész és formatervező, a világ egyik legismertebb jelképe, az Egyesült Nemzetek Szervezete logójának tervezője.

Ensz20130601-27858-127ew2t.gallery

Az 1916-ban, Amerikában született Lundquist egyetemi évei alatt Raymond Loewy, a neves formatervező irodájában dolgozott, majd a második világháborúban tengerészként szolgált. Ezután eredeti szakmáját követve Eero Saarinen skandináv származású amerikai építész irodájában dolgozott. E minőségében vett részt azon az 1945-ös San Franciscó-i konferencián, amelyen aláírták az Egyesült Nemzetek Szervezete alapító okiratát. Lundquist és csapata tervezte a konferencia emblémájának szánt jelvényt, amelyet aztán a világszervezet is átvett.

Az alapforma, a koszorúval ölelt glóbusz, valamint a háborús piros ellenében választott világoskék szín máig megmaradt, de néhány apróbb változtatás később történt az emblémán. Az eredeti alapszín kissé szürkésebb volt, és a sarkkör felől megrajzolt térképen másképp helyezkedtek el az országok. Mint Lindquist egy interjúben elmondta: ennek az volt oka, hogy a világszervezetbe akkor be nem lépett Argentína ne kerüljön fel a jelképre. Az akkori logó központjába a San Franciscó-i házigazda, az Egyesült Államok került; az elrendezésen később, Londonban változtattak.

A későbbiekben Lundquist építészként dolgozott, különböző partnerekkel saját irodát vezetve. Magánházak mellett iskolákat, kórházakat és irodaházakat is tervezett, továbbá formatervezési feladatokat is vállalt.

design, formatervezés, logó, logotípia, oliver lincoln lundquist, ensz, jelkép Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317