Logomain

2008: Tíz letiltott épület

By Martinkó József 2008. december 10. 11:54

szerk at hg dot hu

U2x_1_20130601-27858-if1xgb.gallery

A U2 stúdiójának otthont adó 120 méteres torony Írország legmagasabb épülete lett volna

Cikkep20130601-27858-1r9uo3l.gallery

RMJM Okhta Center cikkép

Gehry_brighton20130601-27858-1rbv8cp.gallery

A lakópark Gehry hullámvonalú házaival, középen a HOK és a CZWG "reszketeg" hajladozó ikertornyaival

120130601-27858-tllkul.gallery

Foster & Partners: Russia Tower, Moszkva

Trump_international_hotel_tower_atkins_x20130601-27858-ttof35.gallery

A Trump Tower a világ első mesterséges pálmaszigete, a dubai Palm Jumeirah ékköve lenne

Pragaikonyvtar_39920130601-27858-vl4xnl.gallery

Future Systems: Nemzeti Könyvtár, Prága

Hadid_architecture_foundation20130601-27858-yv5sa1.gallery

Zaha Hadid első angliai épülete lett volna

Lumiere_39920130601-27858-1hy1lb.gallery

Lumiere torony, Leeds

Calatrava_39920130601-27858-t77aq8.gallery

Santiago Calatrava: Chicago Spire

Rogers-torony_39920130601-27858-16pmv8r.gallery

Richard Rogers Leadenhall Building-je, azaz a Sajtreszelő

Pragaikonyvtar_7820130601-27858-14ef58i.gallery

Prágai könyvtár

A pálmák nem nőnek az égig. Nem esett különösebben nehezünkre tíz olyan világszínvonalú épületet felsorolni 2008-ból, amelyek építése annak ellenére került le a napirendről, hogy a szakma és szaksajtó tulajdonképpen lelkesedve fogadta hírüket.

A pálmák nem nőnek az égig. Nem esett különösebben nehezünkre tíz olyan világszínvonalú épületet felsorolni 2008-ból, amelyek építése annak ellenére került le a napirendről, hogy a szakma és szaksajtó tulajdonképpen lelkesedve fogadta hírüket. Gazdasági válság, uralkodói szeszély, politikai kicsinyhitűség, szűkmarkúság, szűkkeblűség, pártos acsarkodás mellett egy-egy épület letiltásának oka számos lehet. Ugyanakkor meglepő, hogy a britek meglepően sokszor hátrálnak ki építészeik tervei mögül, legyen szó pályázaton kiválasztott vagy privátban bejelentett projektről. Másfelől, ha az Arab-öböl partján felejtkeznek meg egy-egy nagy sajtóhírverés közepette bejelentett sztárépítkezésükről, már senki sem kapja fel a fejét.

1. Prágai Nemzeti Könyvtár
Csak a budavári Szentgyörgy tér rekonstrukciójának politikai horrorjához fogható botrány kerekedett annak a négyszáznál is több résztvevős nemzetközi építészeti pályázatnak az eredménye kapcsán, ami Prágában zajlott. A győztesként kiválasztott ’68-as londoni emigráns Jan Kaplicky extravagáns elképzelése csak a Future Systems iroda egyéb terveit is ismerőket nem lepte meg. Kiakadt viszont a cseh köztársasági elnöktől, az egyébként progresszívnek tartott Pavel Bem főpolgármesterig mindenki. A szakmai kamarák az építészet autonómiáját hangsúlyozták, míg a botránynak köze lehetett ahhoz, hogy Amada Levete kiválásával az év végére évtizedes működés után felbomlott a Future Systems stúdió is.

2. Gehry bukása a részeg tornyokkal
Öt év huzavona után kimondták a halálos ítéletet Frank Gehry brightoni, 290 millió fontra tervezett óriásberuházására, amely eddig 13 millió fontot emésztett fel. A városvezetés kegyelemdöfése senkit nem ért meglepetésként, ugyanis a bilbaói Guggenheim Múzeum világhírű amerikai építésze nyáron kilépett a projektből az engedélyeztetési procedúra és a brit bürokrácia lassúsága miatt. A helyiek egyszerűen csak reszketeg tornyokként és konzervdoboz-sikátorként emlegetik az épületegyüttest, amely 750 apartman mellett egy vadonatúj közösségi sportcentrumnak is otthont adott volna a tengerparton.

3. Zaha Hadid hálátlan hazája
Az iraki származású Nagy-Britanniában felnőtt Zaha Hadidnak nincs még felépített épülete választott hazájában. A megvalósuláshoz legközelebb álló terve, az Architecture Foundation 2004 -ben pályázaton kiválasztott székházépülete, 2008 elején landolt a szemétkosárban. Az ötmillió fontos beruházás lefújását Rowan Moore, az Architecture Foundation igazgatója jelentette be, a drámaian megváltozott gazdasági körülményeket okolva, jóllehet a terveket mára részletekbe menően kidolgozták.

4. Moszkva nem hisz a könnyeknek
Az Oroszország gazdasági fejlődésének szimbólumaként beharangozott, hatszáz méter magasra nyúló Russia Tower elhasalt a gazdasági krízis miatt: átadásának többszöri elhalasztása után most felfüggesztették az építkezést. A Sir Norman Foster és stúdiója jegyezte épület Moszkva történelmi belvárosától nem messze a londoni Canary Wharf-ra és a párizsi La Défense-re adott égbetörő válasz lett volna, úgy tűnik azonban, csak egy keserű lábjegyzet marad az orosz főváros históriás könyveiben.

5. Bono és a U2 dupla fiaskója Dublinban
Hiába tervezett Sir Norman Foster, a világ tán legkeresettebb építésze 120 méteres felhőkarcolót Dublinba, amelynek tetején a U2 hangstúdiója is helyet kapna. A szigetország legmagasabb épületének készülő, nemzetközi építészeti pályázaton kiválasztott tornyot korábban is sok bírálat érte, most viszont bizonytalan időre leállították a fejlesztését, mivel az ír gazdaság több mint két évtized után ismét recesszióba süllyedt. A dublini polgárok egy része önfejűséggel és arroganciával vádolja az ingatlanfejlesztésben is utazó Bonót és társait, főleg a történelmi Clarence Hotel átépítése kapcsán, amelyet szintén Norman Foster tervei alapján valósítanak meg. Eredeti állapotukban csak a rakpartra néző, védett homlokzatot és a szintén védett kapcsolt épületrészeket állítják helyre, míg a hátsó részeket elbontják, hogy hullámzó, fényes homlokzatú új egységeket alakítsanak ki.

6. Dubaiban sem fenékig tejfel
Donald Trump, a multimilliárdos amerikai ingatlanbefektető és reality TV-sztár hozzászokott a nyerő pozícióhoz, most viszont meg kell hátrálnia egyik sokat reklámozott dubai projektjével. A 62 emeletes, 255 méter magas luxustorony legutóbbi, extravagáns kettős törzsű, fényvisszaverő homlokzatú és rakétaszerűen csúcsosodó változatát a neves brit Atkins iroda tervezte, de a legutóbbi hírek szerint a szálloda- és lakótornya, amely Trump nevét viseli, belátható ideig nem épül tovább.

7. Nem épül meg Európa legmagasabb lakótornya
Pénzügyi gondok miatt határozatlan időre felfüggesztették a leeds-i Lumiere-torony építését. A 171 méteres felhőkarcoló Európa legmagasabb lakóháza lehet – ha elkészül. A Lumiere névre keresztelt, 54 emeletes, 220 millió fontos fejlesztés keretében két, üvegezett télikerttel összekötött tornyot emeltek volna. Az 54, illetve 32 emeletes épületeket az Iáan Simpson Architects tervezte.

8. A Sajtreszelő nem győzi le egyelőre az Uborkát
Sir Richard Rogers világhírű brit építész épülő felhőkarcolója, a londoniak által csak Sajtreszelőnek becézett torony az ingatlanpiaci válság áldozata. A 244 méter magas, extravagáns külsejű toronyházat, hivatalos nevén a Leadenhall Building-et az eredeti tervek szerint 2011-re fejezték volna be. A 2007-ben Pritzker-díjat kapott Richard Rogers számára nem túl szerencsés év az idei: nemrég pert vesztett egykori cégtársával szemben, és kiköltözni kényszerült saját irodájából, a minap pedig a londoni hatóságok tagadták meg beleegyezésüket a British Museum bővítésére készített terveihez.

9. Átmenetileg megmenekült Szentpétervár a Gazprom-óriástól
A globális üzleti válság elérheti, amit a számos protestáló és az UNESCO nem tudott: lehetséges, hogy leáll a Gazprom szentpétervári óriásberuházása. Szentpétervár kormányzója ugyanis bejelentette, hogy a város nem tudja biztosítani a negyed ráeső költségvetési hányadát. Az építkezés egyébként még nem kezdődött meg, mivel a Gazprom City-ről időközben Okhta Centerre átkeresztelt fejlesztés tervein még dolgozik a pályázatnyertes skót RMJM. A negyedet uraló felhőkarcoló Szentpétervár legmagasabb épületének ígérkezik, ezért sokan aggódnak a történelmi városképért. Az Oroszországhoz képest megdöbbentően határozott civil elutasító állásfoglalás azonban nem vezetett eredményre, még az UNESCO illetékeseinek és magának Putyin elnöknek a bevonása után sem.

10. Megállt az óriás spirál nyalóka építése
Az extrém mérnöki konstrukcióiról világszerte elismert Santiago Calatrava spanyol tervező idén nem csak jeruzsálemi és velencei hídjának átadása és botrányai kapcsán került be a lapokba, hanem a WTC-nél épülő közlekedési csomópontja többszöri megnyesegetése miatt is. Ha valami csoda folytán 2011-ben elkészül, 610 méterével az általa tervezett Chicago Spire az Egyesült Államok legmagasabb szabadon álló épülete, és egyben a világ legmagasabb lakóépülete lesz. A 150 emelet 278 ezer négyzetméterén ugyanis csak lakásokat helyeznek el. A terveket két évvel ezelőtt Fordham Spire néven és 115 emelettel mutatták be; többszöri áttervezés és tulajdonosváltás után idén nyáron kezdődött meg az építkezés, ami aztán nem sokkal később le is állt: az indok újra a gazdasági válságban keresendő.

rmjm, zaha hadid, dubai, frank gehry, santiago calatrava, norman foster, future Systems, chicago spire, u2, bono, okhta center, gazprom, richard rogers, russia tower, prágai nemzeti könyvtár, architecture foundation, donald trump, trump tower, atkins, leeds, lumiere tower, leadenhall building Icon_print

A U2 stúdiójának otthont adó 120 méteres torony Írország legmagasabb épülete lett volna

RMJM Okhta Center cikkép

A lakópark Gehry hullámvonalú házaival, középen a HOK és a CZWG "reszketeg" hajladozó ikertornyaival

Foster & Partners: Russia Tower, Moszkva

A Trump Tower a világ első mesterséges pálmaszigete, a dubai Palm Jumeirah ékköve lenne

Future Systems: Nemzeti Könyvtár, Prága

Zaha Hadid első angliai épülete lett volna

Lumiere torony, Leeds

Santiago Calatrava: Chicago Spire

Richard Rogers Leadenhall Building-je, azaz a Sajtreszelő

Prágai könyvtár

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317