Logomain

Megnyílt a Louvre tervezőjének legújabb múzeuma

By Kovács Dániel 2008. november 24. 16:37

szerk at hg dot hu

Immár a nagyközönség számára is látogatható a dohai Iszlám Művészetek Múzeuma, amelyet a Louvre üvegpiramisáról világhírűvé vált Ieoh Ming Pei tervezett. A késő-modern építészet utolsó nagy öregjének tartott, az építészeti világ legnagyobb díjával, a Pritzkerrel kitüntetett Pei 91 esztendős. <br/>

Immár a nagyközönség számára is látogatható a dohai Iszlám Művészetek Múzeuma, amelyet a Louvre üvegpiramisáról világhírűvé vált Ieoh Ming Pei tervezett. A késő-modern építészet utolsó nagy öregjének tartott, az építészeti világ legnagyobb díjával, a Pritzkerrel kitüntetett Pei 91 esztendős.

120130601-27858-1avmbpz.gallery

A 45 ezer négyzetméteres építmény némileg Pei legismertebb alkotását idézi: a múzeum tömbje távolról egymásra pakolt dobozokból épített piramisra emlékeztet. A mészkővel burkolt homlokzatokat az iszlám építészet ihlette motívumok gazdagítják. A múzeum egy mesterséges szigeten épült Katar fővárosa, Doha kikötőjében, és nyolcszáz műalkotást mutat be, a hetediktől a 19. századig.

Ez az első múzeum a Perzsa-öbölben, amely az iszlám művészetekkel foglalkozik. A külső 2006-ra már nagyrészt elkészült; az átadás a program módosítási miatt csúszott 2008 végére. A felépítés egyébként napjainkra jellemző világtrendet követ: ehhez elegendő a Herzog & de Meuron-nak a londoni Tate Modern-hez készített bővítési tervét, vagy a japán SANAA New York-i múzeumépületét megszemlélni.

Kilencvenegy éve ellenére a kínai származású Pei ma is aktív, a fiaival közösen igazgatott Pei Cobb Freed & Partners keretein belül. Hamarosan befejeződik a Ronald Reagan-ról elnevezett Los Angeles-i egészségügyi központjának építése, és 2009-ben átadják az ugyancsak általa tervezett NASCAR Hírességek Csarnokát is, Észak-Karolinában.

múzeum, katar, doha, i. m. pei, louvre Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317