Logomain

Nem unja a Lánchidat?

By Kovács Dániel 2008. november 21. 17:19

szerk at hg dot hu

Cikkep_lagerfeld20130601-27858-awob3e.gallery

euró cikkép 1

Cikkep_euro20130601-27858-13v3dte.gallery

euró cikkép 2

Cikkep_hercegko20130601-27858-5kfxwg.gallery

euró cikkép 3

Lagerfeld_magazinkep20130601-27858-18nn9mi.gallery

Lagerfeld eurót tervez magazinkép

Euro_magazin20130601-27858-tv9oyn.gallery

nem unja a lanchidat magazin

Euroermek_elotte_utana_m20130601-27858-1ye7mso.gallery

Balra 2004 előtti érmék a régi térképpel, jobbra a bővítés utáni pénzdarabok, egységes Európával.

Szloven_ermek_m20130601-27858-1wb1o5t.gallery

A szlovén érmekészlet igen sokszínű, még a szomszédos országtól kölcsönzött jelkép is megjelenik rajta (jobbra fent).

Szlovak_m20130601-27858-1vmma9v.gallery

A januártól használatba kerülő szlovák euróérméken háromféle nemzeti jelkép látható.

Tizeves_emlekerme_m20130601-27858-d33i4n.gallery

Az euró bevezetésének tízéves évfordulójára 2009-ben kiadni tervezett érme rajzolatát internetes szavazás döntötte el.

Holland_epiteszet_m20130601-27858-10qvsmb.gallery

Stani Michiels rendhagyó új holland öteurósa az építészet előtt tiszteleg.

Lagerfeld_m20130601-27858-tpbf7h.gallery

Karl Lagerfeld a Coco Chanel emlékére tervezett francia érmével.

Brit_erme_m20130601-27858-1oo71r7.gallery

Utat mutathat az eurónak a brit Matthew Dent 23 évesen tervezett új britanniai aprópénz-családja.

Galeria20130601-27858-6midm7.gallery

euró galéria

Régi nemzeti jelképünk kerül az új kétszázasra, pedig innovatív érmetervekre ezernyi példa akad a nagyvilágban.

Az új magyar kétszázas pénzérmére a közönség szavazatai alapján a Lánchíd képe kerül majd. Az eurózóna tagállamai ugyancsak nemzeti jelképekkel ruházták fel saját érmeiket, amelyek kinézetét szigorú előírások szabályozzák. Az egységesülő Európában azonban nem ez tűnik az egyetlen lehetséges útnak: egy kicsit több szabadságra lenne szükség, és tárcáinkban a jelenleginél sokkal izgalmasabb pénzdarabok csöröghetnének. Franciaországban például Karl Lagerfeld tervezett Coco Chanel-érmét, igaz, nem az átlagpolgároknak.

Az 1993-as maastricht-i egyezményt követően az eurózóna tagállamai 1999-ben vezették be hivatalosan a közös pénznemet, de az érmék és papírpénzek csak 2002. január elsejétől kerültek forgalomba. A pénzérmék formája ennél jóval korábbi: terveiket még 1996-ban készítette a belga Luc Luycx. A demokratikus eszmékhez híven Luycx nyílt pályázaton nyerte el a megbízást, csakúgy, mint honfitársa, az €-jelet tervező Alain Billiet vagy a papírpénzek arculatáért felelős osztrák Robert Kalina.

Mint az köztudott, az euróérmék egyik oldala minden tagországban azonos kiképzésű – Luycx ezért felelt. Tervei alapján a legkisebb címleteken a glóbusz képe, míg a nagyobbakon az akkori tagországokat egymástól elkülönítve ábrázoló, apró térkép került az érme értékét jelző szám mellé, az ábrát pedig az EU szimbólumaként használt 12 csillag keretezte. A feldarabolt Európa-térképet, amelyen például Svájcot csak egy lyuk jelezte, sokan kritizálták, ráadásul az EU és az eurózóna bővítésével pár év alatt érvényességét vesztette. Ezért a szlovén csatlakozásra már új rajzolatú érmék készültek, amelyek idővel mindenhol felváltják a régieket. Ezeken nem az eurózóna tagállamai, hanem a kontinens egységes, földrajzi alapú térképe látható.

Az érmék hátlapját minden tagállam maga terveztethette meg. A legtöbb esetben ide nemzeti szimbólumok (állatok, növények, földtani képződmények, épületek és személyek), illetve monarchia esetén az illetékes uralkodó képe került. Ez meglehetősen maradi, hagyományos arculathoz vezetett. Akad tagállam, amely egy jelképet használt az összes érmén, de olyan is, amely mindegyiken másfélét.

Az alighanem kisebbrendűségi komplexustól hajtott Szlovéniában ez politikai vitához is vezetett. A nemzetinek tartott növény, hegycsúcs, lipicai lovak, illetve az első számú szlovén költő, France Prešeren profilja mellett ugyanis az egyik érmére a római eredetű, a középkorban a karinthiai uralkodók beiktatásánál használt „Hercegkő” került, amelyet ma is a karinthiai Klagenfurtban őriznek. Az érmék debütálásának idején az osztrák tartomány nacionalista kormányzója, Jörg Haider élesen tiltakozott a szimbólum felhasználása miatt, a szlovén Akadémia több tagja pedig kénytelen-kelletlen elismerte: bár országuk a középkorban Karinthia részét képezte, Haidernek végsősoron igaza van.

A szlovénnál kissé egységesebb, de még mindig tradicionális irányzatot képviselnek a január elsejétől közforgalomba kerülő szlovák euróérmék. A három legkisebb címlet hátlapján a Magas-Tátra emblematikus csúcsa, a Kriváň látható (Drahomír Zobek munkája). A tíz, húsz és ötvencentes érmén a Ján Černaj és Pavol Károly által megrajzolt pozsonyi vár került. Az egy- és kéteuróson a szlovák címerben is látható, hármas dombot koronázó kettőskereszt szerepel, Ivan Rehák tervei alapján.

Szlovénia és Szlovákia sikeresen kikerülték azokat az előírási buktatókat, amelyek öt ország kincstárnokainak életét keserítették meg: ezekben ugyanis az áll, hogy a hátoldalnak felirattal vagy rövidítéssel utalnia kell a pénzt kibocsátó ország nevére. Ennek a kötelezettségnek először Finnország tett eleget, amely még 2007-ben útjára indította a változatlan rajzolattal, de kis FI-monogrammal ellátott verzójú készletet. Belgium idén követte példáját, Ausztria és Németország azonban nemet mondott a meglehetősen költséges módosításra. A görögök kivárnak.

Valószínűleg ez a legokosabb, amit tehetnek. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt jósoljuk: rövid távon is komoly változások várhatóak az euróérmékre vonatkozó előírásokban. A hagyományos formákat maguk a használók is unják; legalábbis a 2009-ben közösen kiadni tervezett, az euró bevezetésének tízéves jubileumát ünneplő pénz alapján. Ennek hátoldaláról ugyanis internetes közönségszavazás döntött, amelynek győztese nagy meglepetésre nem valamiféle egységes páneurópai motívum, hanem egy, az őskori barlangrajzokat idéző grafika lett.

A változás szükségességére utal az is, hogy a kéteurós emlékpénzek között, amelyek kiadására minden tagország jogosult évente egyszer, sokkal progresszívabb érméket találunk a közforgalomban levőknél. A legújabb, izgalmas példa erre a Stani Michiels által tervezett, a holland építészet tiszteletére kibocsátandó öteurós, amely (egyébként az előírásoknak ellenszegülve) mindkét oldalán rendhagyó ábrákat szerepeltet, rendkívül izgalmas módon mutatva utat az éremtervezésnek.

Franciaország más módon újít: 2008. november 19-én Christine Albarel kulturális miniszter és Karl Lagerfeld közösen mutatták be azt az érmét, amelyet a világhírű német divattervező a legendás Gabrielle „Coco” Chanel emlékére tervezett. Igaz, ez közforgalomba sosem fog kerülni, a francia jegybank által tízezer példányban kibocsátott aranyérem darabja ugyanis 5900 eurót kóstál.

Arra azért egyhamar ne számítsunk, hogy a tárcánkban csörgő eurókon kedvenc közéleti személyiségeink arcképe ragyog majd ránk. Hogy milyen irányba változhat az euró? A már bevezetésekor is idejétmúltnak tűnő előlapi design átalakítása mellett nagyobb szabadságot kaphatnának a tagállamok a hátoldal tervezésében. A hagyományos motívumkincs innovatív használatára több jó példa is kínálkozik. Ilyenek az Egyesült Királyság bevezetés alatt álló új aprópénzei, amelyek hátoldalát a mindössze 23 éves tervező, Matthew Dent izgalmas motívummal látta el. Az egyfontos érmén a királyság címerpajzsa látható, a hat kisebb címleten pedig ugyanezen pajzs részletei, úgy, hogy azok egymás mellé rendezve kiadják az egészet. A tervező ezzel egyfajta játékot szeretett volna a brit polgárok kezébe adni.

Bár a magyar euróbevezetésnek egyelőre a dátuma is vitatott, az eddigi ötletpályázatok pedig nem éppen rendhagyó elképzeléseikkel nyűgözték le a nagyérdeműt, a forinttól lassan búcsúzva érdemes idejében elgondolkodni. Biztos, hogy az egységes Európában is a nagy kócsag és a magyar nőszirom fejezi ki a leginkább öntudatunkat?

kovács dániel, érme, érem, karl lagerfeld, stani michiels, numizmatika, luc luycx, alain billiet, robert kalina, drahomír zobek, ján cernaj, pavol károly, ivan rehák, coco chanel, matthew dent, pénztervezés, euró Icon_print

euró cikkép 1

euró cikkép 2

euró cikkép 3

Lagerfeld eurót tervez magazinkép

nem unja a lanchidat magazin

Balra 2004 előtti érmék a régi térképpel, jobbra a bővítés utáni pénzdarabok, egységes Európával.

A szlovén érmekészlet igen sokszínű, még a szomszédos országtól kölcsönzött jelkép is megjelenik rajta (jobbra fent).

A januártól használatba kerülő szlovák euróérméken háromféle nemzeti jelkép látható.

Az euró bevezetésének tízéves évfordulójára 2009-ben kiadni tervezett érme rajzolatát internetes szavazás döntötte el.

Stani Michiels rendhagyó új holland öteurósa az építészet előtt tiszteleg.

Karl Lagerfeld a Coco Chanel emlékére tervezett francia érmével.

Utat mutathat az eurónak a brit Matthew Dent 23 évesen tervezett új britanniai aprópénz-családja.

euró galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317