Logomain

Brit felhőkarcoló a világ legforgalmasabb buszpályaudvara fölé

By Kovács Dániel 2008. november 20. 10:34

szerk at hg dot hu

Sir Richard Rogers irodája tervezheti a New York-i központi buszpályaudvar bővítésének szánt magasházat, derült ki a fejlesztésért felelős Port Authority döntéséből. A Pompidou-központtal híressé vált, nemrég Boris Johnson londoni polgármester tanácsadó testületébe is beválasztott Rogers két másik, ugyancsak világhírű építésszel vetélkedett a megbízásért. <br/>

Sir Richard Rogers irodája tervezheti a New York-i központi buszpályaudvar bővítésének szánt magasházat, derült ki a fejlesztésért felelős Port Authority döntéséből. A Pompidou-központtal híressé vált, nemrég Boris Johnson londoni polgármester tanácsadó testületébe is beválasztott Rogers két másik, ugyancsak világhírű építésszel vetélkedett a megbízásért.

Egesz20130601-27858-1wass8j.gallery

A Port Authority Bus Terminal bővítése New York legfontosabb közlekedésfejlesztési projektje a WTC-nél tervezett és utóbb igencsak megnyirbált Calatrava-féle csomópont mellett. A meglévő, jellegzetes lepényépület bővítésére három iroda készített terveket: az argentin-amerikai César Pellit és a Kohn Pedersen Fox-ot megelőzve végül a zsűri döntésének értelmében a brit Rogers Stirk Harbour építi a tornyot.

A korábban közétett modellfotókhoz képest a mostani látványterven szelídültek a magasház vad, kubisztikus formái: a toronytest összefüggőbbé változott és eltűntek a határozott rácsostartók, amelyek kiemelték a meglévő lepényépülettel való hasonlóságot. A torony tehát jóval konvencionálisabbá vált, formailag nem ér a nyomába Rogers legismertebb épületeinek, a Centre Pompidou-nak vagy a nemrég védetté nyilvánításra javasolt londoni Lloyd’s-székháznak. A fejlesztés ennek ellenére meghatározó lehet New York életére nézve: az 1950-ban megnyitott buszpályaudvar, amely a maga műfajában a világ legforgalmasabbja, 18 beállóval bővülhet, amely a jelenlegi kapacitásnak is 18%-os növekedését teszi lehetővé.

Rogers-ék 42 emeletes tornya 121 ezer négyzetméterrel bővíti Manhattan A-kategóriás irodapiacát. A projekt történetéhez hozzátartozik, hogy kilenc évvel ezelőtt a Vornado Realty Trust már elnyerte a jogokat ugyanerre a beruházásra, de az internet-piac krízise (a dotcom-buborék elpattanása) miatt elhalasztotta azt. A Port Authority új beruházót próbált keresni, a Vornado azonban pert indított a jogokért, amely csak tavaly zárult le.

new york, torony, felhőkarcoló, Kohn Pedersen Fox, port authority, egyesült államok, cesar pelli, magasház, richard rogers, rogers stirk harbour & partners, buszpályaudvar, césar pelli Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317