Logomain

Egy honlap a cseh EU-elnökség logója

By Kovács Dániel 2008. november 19. 11:39

szerk at hg dot hu

A 2009. január elsejével indult cseh elnökség jelképe rendhagyó.

Rendhagyó módon egy színes honlapcím lesz a logója a 2009. január elsejével induló féléves cseh EU-elnökségnek. A terveket a minap mutatta be Mirek Topolánek miniszterelnök és az európai uniós ügyekért felelős cseh miniszter. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közös logót terveztetne a 2010-2011-es elnökség idejére.

Eu2009cz20130601-27858-wno210.gallery

„Európa korlátok nélkül” – ez lesz a mottója az Európai Unió cseh elnökségének 2009 első felében. Csehország Szlovénia után a második 2004-ben csatlakozott uniós tagállam, amely betöltheti az elnökségi tisztet. A csek mandátumot kísérő vizuális elemekről egy nyílt pályázatot követően még 2007-ben megszületett a döntés, ám azokat az előírások értelmében csak most hozhatták nyilvánosságra a Tomáš Pakosta cseh grafikus által tervezett munkákat. A logóban is megjelenített honlap, az eu2009.cz egyébként csak december elsejétől kezd működni.

A cseh logó a nemzet játékos természetét szimbolizálja, hasonlóan ahhoz a TV-kampányhoz, amely 2008 elejétől futott a cseh csatornákon, és a „megédesítjük Európát” mottóval a cseh találmányt, a kockacukrot emelte középpontba. A film ötletét egyébként az euroszkepticizmusáról elhíresült köztársasági elnök, Václav Klaus adta akaralatlanul. Klaus szerint Csehország úgy olvad majd fel az EU-ban, mint kávéban a kockacukor.

Színességével a logó a hivatalos EU-mottó, az „Egység a sokféleségben” megjelenítője; az eddigi elnökségi jelképek, például az OMA tervéről mintázott osztrák is hasonlóan tarka volt. A cseh szimbólum mellé egyébként több más vizuális elem, például a logó betűtípusával kiképzett autójelzésekből összeálló EU-térkép is járul.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal november 18-áb közös pályázatot írt ki a spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség közös logójának kialakítására. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhatnak. Magyarországon 2009. január 19-ig három hazai művészeti egyetem hallgatói nyújthatják be logóterveiket. A pályaművek közül 9-et a héttagú magyar zsűri, egyet pedig internetes szavazással a nagyközönség választ majd ki arra, hogy a másik két ország 10-10 nyertes pályaművével együtt a február elején összeülő spanyol-magyar-belga zsűri elé kerüljön. A verseny győztes alkotását mindhárom tagország a csoportos elnökség szimbólumaként használja majd.

A pályázat magyarországi tíz nyertese 500 eurónak megfelelő pénzjutalomban részesül, míg a nemzetközi győztes díja 10 000 euró. A részletes pályázati kiírás megtalálható a www.magyarorszag.hu/eulogo honlapon.

grafika, grafikai design, logó, csehország, logotípia, eu, európai unió, tomáš pakosta Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317