Logomain

Pisát is lepipálja a világ új legferdébb tornya

By Kovács Dániel 2008. október 28. 19:30

szerk at hg dot hu

Guinness-rekordra tör egy Abu Dhabiban épülő toronyház: a skót RMJM által tervezett épület a tervek szerint 18 fokos szögben tér majd ki a függőlegeshez képest, ami több mint négyszere a hivatalos csúcstartó, a pisai ferde torony 3,97 fokos dőlésszögének. Igaz, ez utóbbinak a megdőléséről Németországból és Hollandiából is érkeztek a hírek. A különbség az, hogy most nem talajsüllyedés, hanem mérnöki bravúr eredménye lenne a ferdeség. <br/>

Guinness-rekordra tör egy Abu Dhabiban épülő toronyház: a skót RMJM által tervezett épület a tervek szerint 18 fokos szögben tér majd ki a függőlegeshez képest, ami több mint négyszere a pisai ferde torony 3,97 fokos dőlésszögének. Igaz, ez utóbbi rekord megdöntéséről Németországból és Hollandiából is érkeztek már hírek. A különbség az, hogy most nem talajsüllyedés, hanem mérnöki bravúr eredménye lenne a ferdeség.

120130601-27858-g0hdm0.gallery

A 35 emeletes Abu Dhabi irodaház és szálloda, amelyet a szentpétervári Gazprom-városnegyed és a jekatyerinburgi városközpont tervezéséről elhíresült skót RMJM jegyez, a gravitációt meghazudtolva ferdül, ami kisebbfajta mérnöki csoda eredményeként lehetséges. Az épület stabilitását egy harminc méterrel a föld alá nyúló, rendkívül erős acélváz biztosítja, amely teljes magasságában végigfut a házon. Ebben a magban kapnak helyet a közlekedési funkciók is.

A homlokzatot gyémántszerűen kiképzett üvegtáblákkal borítják. A dőlés hatását csak erősíti majd az épület oldalára magasan felkúszó két üvegfelület, amelyek alatt nagy belmagasságú átriumok nyílnak. A torony homlokzati szerkezetét egyébként a Sir Norman Foster londoni Swiss Re-tornya óta igen divatos diagrid szerkezet merevíti, amely most a központi mag tehermentesítésében is fontos szerepet játszik.

Abu-Dhabiban nem ez lesz az első Guinness-rekord, és a meglepő formavilágú épületek sem ritkák azon a tájon. Az RMJM ferde tornyától nem messze táncoló felhőkarcolók és egy hullámzó híd is helyet kaptak.

felhőkarcoló, rmjm, abu dhabi, toronyház, magasház, egyesült arab emírségek Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317