Logomain

Brit a száz legbefolyásosabb művész listájának élén

By Kovács Dániel 2008. október 15. 20:00

szerk at hg dot hu

A brit Damien Hirst került a művészeti világ legbefolyásosabb személyiségeinek százas listája élére, megelőzve a londoni Tate Modern és a New York-i MoMA igazgatóit, valamint a leggazdagabb műgyűjtőket és galeristákat. Tavaly még Frank Gehry és a Herzog – de Meuron páros személyében köszönhetően építészek is bekerültek a lajstromba – idén már nem.

A brit Damien Hirst került a művészeti világ legbefolyásosabb személyiségeinek százas listája élére, megelőzve a londoni Tate Modern és a New York-i MoMA igazgatóit, valamint a leggazdagabb műgyűjtőket és galeristákat. Tavaly még Frank Gehry és a Herzog – de Meuron páros személyében köszönhetően építészek is bekerültek a lajstromba – idén már nem.

Hirst20130601-27858-6l0byq.gallery

A listán, amelyet az ArtReview magazin állított össze, Hirst már a második alkalommal szerepel az első helyen. 2005-ös aranyérmét annak köszönhette, hogy az előző évben alig két óra alatt több mint 11 millió fontos üzletet ütött nyélbe Pharmacy nevű éttermének eladásával. Idén újabb aukciós rekordja repítette az élre. Hirst vagyona, művészei befolyása és kulturális beágyazottsága alapján egyértelműen kimagaslik a kortárs művészeti életből.

A lista második helyére Larry Gagosian galerista, a harmadikra Kathy Halbreich, a New York-i Museum of Modern Art újonnan kinevezett igazgatója került. Nyomukban negyedik a brit Tate Gallery mindenható direktora, Sir Nicholas Serota. A globális krízis miatt a bankvilág két kiemelkedő mecénása, a UBS és a Deutsche Bank idén kihullottak a százas listáról, csakúgy, mint Thomas Krens, a Guggenheim lemondott igazgatója. Felkerült viszont Lucian Freud festőművész, akinek portréja idén megdöntötte a kortárs festészeti aukciós csúcsot. Jasper Johns-t, az amerikai művészvilág veteránját pedig egészen a kilencedik helyig repítette a Metropolitan Museum-ban rendezett retrospektív kiállítása.

További említésre méltó helyezések a listán: 28. lett a saját brand-jét Hirst-höz hasonlóan agresszív marketinggel építő Takashi Murakami, hatvanegy helyet ugorva előre a tavalyi helyezéshez képest. Első alkalommal került fel street-art művész a listára, a brit Banksy személyében (63.), aki egyébként egyáltalán nem foglalkozik műkereskedelemmel. Ugyancsak debütál a pekingi Long March Project művészeti kollektíva (93.), valamint a magyar származású, Amerikából Új-Delhibe költözött galerista, Peter Nagy (95). A 47. helyet csípte meg a legbefolyásosabb kínai művész, Ai Weiwei, míg izlandi kollégája, Ólafur Eliasson 50. lett.

A műgyűjtők közül figyelemre méltó Roman Abramovics és barátnője, Dása Zsukova 54. helyezése – mint megírtuk, utóbbié Moszkva legújabb kortárs művészeti galériája. Az orosz pár tavaly még egyáltalán nem szerepelt a listán. Az előző évi első helyről a nyolcadikra csúszott vissza a gyűjteményének Velencében Tadao Andóval otthont építtető francia François Pinault, míg az éllovas Hearst sikereinek megalapozója, Charles Saatchi csak 14. lett. A videó- és digitális művészetet gyűjtő Francesca von Habsburg 89.; közvetlenül utána következik a nemrég Berlinben saját múzeumot nyitó, magyar származású Christian Boros.

múzeum, festészet, képzőművészet, damien hirst, galéria, aukció, műgyűjtés, thomas krens, takashi murakami, banksy, christian boros, roman abramovics Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317