Logomain

Magyar design: egy szebb kor hajnala?

By Kovács Dániel 2008. október 10. 14:07

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-uebgyo.gallery

Magyar design cikkép

Magazin20130601-27858-18m381o.gallery

Magyar design magazin

Puspoki_m20130601-27858-1cu6eo5.gallery

Az Electrolux Design Lab 2008 finalistái közül: Püspöki Apor...

Safrany_m20130601-27858-qgzxch.gallery

...és Sáfrány Attila munkája.

Toth_m20130601-27858-19vy94l.gallery

Szabó Levente környezetbarát mosógépe, a tavalyi Electrolux Design Lab győztese.

Millete_b_telekes_t_m20130601-27858-1x675td.gallery

Milléte Balázs és Telekes Tamás kávégépe a Nespresso Coffeeluxury harmadik helyezettje lett.

Mihaly_gyula_m20130601-27858-v5j3ux.gallery

Mihály Gyula ét- és pohárkészletét a szlovén BIO21 designbiennálén díjazták.

Doman_m20130601-27858-ac9w56.gallery

Domán Rajmund és kotyoGO kávéfőzője, a tavalyi Henkel Art.Award nyertes.

Andras_mark_komlosi_bence_m20130601-27858-19o9aa3.gallery

Bartha András Márk és Komlósi Bence iskolaterve az európai építészhallgatók pályázatán aratott.

Kovacs_david_toth_domonkos_m20130601-27858-p067gp.gallery

Kovács Dávid és Tóth Domonkos konceptje Vácra - ugyancsak európai versenygyőztes.

Janesch_m20130601-27858-oqigb0.gallery

A kormányzati negyed, amelyet Európa leginnovatívabb építészeti projektjének választottak.

Galeria20130601-27858-y994aw.gallery

Magyar design galéria

Egyre több sikert arat a magyar formatervezés külföldön. De mennyire fényes a jövő?

49 ország hatszáz pályázója közül két magyar is bekerült idén az ifjú formatervezők egyik legnagyobb nemzetközi versengése, az Electrolux Design Lab kilenc finalistája közül. És bár ez alkalommal nem kerültünk fel a dobogóra, a Moholy-Nagy Egyetemen tanuló Sáfrány Attila és Püspöki Apor eredménye is így minden elismerést megérdemel. Az elmúlt időben a magyar design és a formatervezés egyre több sikert arat külföldön is. Egy szebb kor hajnalán járnánk?

Innováció és praktikum: ezekkel a szavakkal foglalható össze a magyar formatervezés egyre több nemzetközi sikerének titka. A mind színvonalasabb hazai oktatás, ezen belül is a designképzés fellegvárának számító Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) főszerepe tagadhatatlan. A MOME, túl azon, hogy egyre több hallgatói babérkoszorút gyűjt be, intézményesen is szerepet vállal a hazai design megismertetésében és népszerűsítésében; európai vándorkiállítása, a Taste MOMEnts pedig Helsinki, Berlin és London után a most is zajló Design Héten Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban állomásozik.

A nyolcvannál több professzionális magyar alkotást bemutató tárlatot külföldön is nagyon pozitívan fogadták, sőt, számos vételi ajánlatot kaptak – mondta lapunknak Halasi Rita Mária, a kiállítás és egyben az idei Design Hét kurátora, a MOME Ponton Galériájának igazgatója. Kopek Gábor fotográfus és médiaművész 2006-os rektori kinevezése óta az egyetem vállalt célkitűzései közé tartozik, hogy egyfajta inkubátorházként segítse a diplomázott hallgatók boldogulását; és akár külföldön is reprezentálja a magyar formatervezést; ezért született a Taste MOMEnts is – vázolta a kurátor.

És bemutatnivaló akad is: az említett Electrolux Design Lab kiírására például idén rekordszámú, 23 magyar pályamű érkezett – nyilvánvalóan reakcióként Szabó Levente és mosódióval működő mosógépe tavalyi első helyezésére. Levente éppúgy a MOME diákjaként tarolt a versenyen, mint Milléte Balázs és Telekes Tamás, akik egy utazásokhoz tervezett kapszulás kávéfőzővel harmadik helyezést értek el idén egy ugyancsak színvonalas és ugyancsak világraszóló designpályázaton, a Nespresso Coffeluxuryn (ennek pályamunkái egyébként október 20-31. között szintén láthatóak lesznek Budapesten, a Művészetek Palotájában). A kávés versenyen éppúgy érezhető volt a magyar formatervezők súlya, mint a Electrolux pályázatán: míg a döntősök közt az előbbin 22-ből négy, az utóbbin kilenc közül ketten voltak magyarok.

A MOMÉ-n 2007-ben végzett Mihály Gyula nemrég diplomamunkájával nyerte el a neves szlovéniai BIO21 designbiennále díját. Az idősgyógyászat, a gondozás és a rehabilitáció speciális követelményeinek megfelelő porcelán ét- és pohárkészletet „minőségi koncepció” kategóriában ismerte el a BIO21. Tavaly ugyancsak MOME-hallgató, Domán Rajmund KotyoGO kávéfőzője nyerte a Henkel hatodik alkalommal megrendezett versenyét, amelyet abban az évben ipari formatervezés kategóriában hirdettek meg, és amelyre száznegyvennél is több pályázat érkezett a glóbusz különböző szegleteiből.

Hogy nem csak a formatervezés terén tudunk bizonyítani, mutatja, hogy az idén kortárs grafika kategóriában meghirdetett, novemberben kiosztásra kerülő Henkel Art.Award-on ismét van magyar finalista: a hat döntős közé Gellérfi Pál grafikus is bekerült. És ha már grafika, nézzünk néhány tervrajzot: egy hónapja két magyar építészhallgató, Bartha András Márk és Komlósi Bence lett az EASA008, azaz az Európai Építészhallgatók Szövetsége Zöld szoba című, könnyűszerkezetes iskolaépület megtervezésére kiírt tervpályázatának győztese „A legpraktikusabb pályamű” kategóriában. Kövesdi Balázs, a Budapesti Műszaki Egyetem végzőse tavasszal nyerte el a szlovén Trimo Research Award-ot az új típusú, hibrid hidakról írt diplomamunkájával, és hogy egy tavalyi sikerre is emlékeztessünk: a műegyetem urbanisztika tanszékének hallgatói, Kovács Dávid és Tóth Domonkos a Réseau des Écoles d’Architecture versenyén vihették el a pálmát a váci vár és a Duna-part rendezésére készített tervükkel.

Itt szükséges megemlítenünk, hogy az idősebb generáció is könyvelhet el szép sikereket. 2006-ban Cságoly Ferenc és Keller Ferenc pécsi Barbakán-házát Európa legszebb téglaépületének választották a Wienerberger támogatta Brick Awards-on, idén pedig a Janesch Péter és a TEAM0708 vehette át a leginnovatívabb, fenntartható európai középületnek járó Holcim-díjat, mégpedig a budapesti kormányzati negyed terveiért.

A sors fintora, hogy az idei év tán legnagyobb sikerét aratott hazai projektje, a kormányzati negyed valószínűleg sosem valósul meg. Amíg azonban egy ilyen volumenű elismerés építész esetében még tervállapotban is kiemelkedő, addig egy fiatal designer nem sokat kezdhet koncepció szintjén maradt, mégoly neves díjat elnyert munkájával. Mihály Gyula nyertes ét- és pohárkészletéből például momentán egyetlen szett létezik: az, amelyet a BIO21 zsűrörei is megtapogathattak. És ez még a jobbik eset: korszerű technológia és anyagok híján a fiatal tervezőknek többnyire esélyük sincs megvalósítani álmaikat.

Ennek oka pedig egyrészt a hazai ipar, másrészt a középszintű szakipari, kivitelezői háttér hiányában keresendő, amin csak felelős ipar- és gazdaságpolitikával lehetne változtatni – világít rá Halasi Rita Mária, aki szerint  a hazai designerekkel számos esetben előfordul, hogy kénytelenek külföldön, például Szlovákiában vagy Csehországban kiviteleztetni.. Hiábavaló tehát a kiváló oktatás, ha a frissen végzett tervezőknek nincs lehetőségük elképzeléseik színvonalas kivitelezésére; a prototípusokból soha nem lesz termék, az álmok nem válnak valósággá, az önálló stúdiót megrendelések híján nem lehet fenntartani; a legegyszerűbb, amit tehetnek, hogy díjaikat hónuk alá csapva külföldön próbálnak szerencsét.

design, kovács dániel, formatervezés, taste moments, janesch péter, milléte balázs, sáfrány attila, püspöki apor, magyar design, szabó levente, domán rajmund, teleki tamás, halasi rita mária Icon_print

Magyar design cikkép

Magyar design magazin

Az Electrolux Design Lab 2008 finalistái közül: Püspöki Apor...

...és Sáfrány Attila munkája.

Szabó Levente környezetbarát mosógépe, a tavalyi Electrolux Design Lab győztese.

Milléte Balázs és Telekes Tamás kávégépe a Nespresso Coffeeluxury harmadik helyezettje lett.

Mihály Gyula ét- és pohárkészletét a szlovén BIO21 designbiennálén díjazták.

Domán Rajmund és kotyoGO kávéfőzője, a tavalyi Henkel Art.Award nyertes.

Bartha András Márk és Komlósi Bence iskolaterve az európai építészhallgatók pályázatán aratott.

Kovács Dávid és Tóth Domonkos konceptje Vácra - ugyancsak európai versenygyőztes.

A kormányzati negyed, amelyet Európa leginnovatívabb építészeti projektjének választottak.

Magyar design galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317