Logomain

Logó-mánia

By HG.HU 2008. február 15. 16:38

szerk at hg dot hu

Logx220130601-31141-8bpha9.gallery

logX2.jpg

Logx120130601-31141-np88iy.gallery

logX1.jpg

20345_fotogaleria_n20130601-31141-35msbp.gallery

20345_fotogaleria_n.gif

20346_fotogaleria_n20130601-31141-1smokht.gallery

20346_fotogaleria_n.gif

20347_fotogaleria_n20130601-31141-w8nvlg.gallery

20347_fotogaleria_n.gif

20348_fotogaleria_n20130601-31141-1ptqen9.gallery

20348_fotogaleria_n.gif

20349_fotogaleria_n20130601-31141-j6rmh9.gallery

20349_fotogaleria_n.gif

Ingyen szoftver, feleség és Pac-Man: így csinálták a nagyok is.

Ingyen szoftver, egyetemi professzor, feleség és Pac-Man – mindig jól jöhetnek, ha logót szeretnénk frissen alapított vállalkozásunk számára. Profi grafikus ide, menő ügynökség oda, a jó logóhoz mindössze egy jó ötlet kell. Sokat hozhat a konyhára, így csinálták a legnagyobbak is.

Ma már kevesen gondolnák, hogy az leginkább képszerkesztő programjáról ismert Adobe egykoron két ambiciózus fiatal piciny vállalkozásaként kezdte pályafutását. John Warnock és Charles Geschke 1982-ben hagyta el a Xerox-ot, és alapított saját szoftvercéget, melyet a Warnock otthona mögött csordogáló patakról, az Adobe-ról neveztek el. Kezdő vállalkozás lévén gyakorlatilag semmire nem volt pénzük, mindet felmerülő problémát barátok és rokonok segítségével oldottak meg, így a logó tervezését is. A dőlt betűkből álló első cégért nem más, mint Warnock felesége Marva Warnock tervezte. Azóta a logó persze már számos változtatáson átesett, s ma már alig hasonlít az eredetire.

:appendix_1913

Hasonlóan az Adobe-cégérhez, ma már az Apple logója sem hasonlít egykori designjához. Steve Jobs és Steve Wozniak 1976-ban építettek először számítógépet, melyeket akármennyire is próbáltak eladni nagy gyártóknak, előbb Hewlett-Packardnak, egy évre rá a Commodore-nak, zárt ajtókra találtak. A saját céget, Apple Computer néven, Steve Jobs és Steve Wozniak mellett Ronald Wayne alapította, és akárcsak az Adobe-esetében, itt is házon belül oldották meg a logó tervezését. Az Apple legelső logóját Ronald Wayne rajzolta meg, ami azonban nem a már ikonikussá vált almát, hanem az almafa alatt ülő Isaac Newtont ábrázolta, fekete-fehérben.

A sors fintora, hogy Wayne, félve kockázatoktól, pár hét után elhagyta céget, és kikérte részesedését, ami 800 dollárt tett ki… Mindenesetre az ő keze nyomát viseli az első design. A most is ismert harapott almát azonban már egy profi tervezte, a gépekre mutatkozó alacsony kereslet miatt a cég a Regis McKenna Agency ügynökség egyik emberét, Rob Janoffot kérte fel a feladatra.

Kevésbé köztudott, hogy harapással Alan Turing-re, a modern számítógépek atyjára utal a logó, aki egy ciánnal mérgezett almába harapva lett öngyilkos. A harapott alma mögött egy kis szóvicc áll: „Bite into an apple” (Beleharapni az almába) – „Byte into an Apple” (Bitet az almába, vagyis az Apple-be)  - ez utóbbi a cég akkori szlogenje volt. Janoff almája fellendítette a keresletet, és napjaink egyik legismertebb logójává nőtte ki magát. Egészen 1999-ig a szivárvány színeiben, azóta pedig fehérben díszeleg az Apple termékeken. 

Szintén házon belül oldotta meg első logójának megtervezését a Google is. A legkeresettebb keresőt két Stanfordon tanuló diák, Larry Page és Sergey Brin hozta létre, akik 1996-ban indították el a mai Google elődjének számító BackRub keresőt. Az egyetem szerverén futó kereső akkori logója Larry Page lefotózott kezét, és a BlackRub feliratot tartalmazta. Akárcsak az Adobe esetében, Page és Brin is házalt az ötlettel az internet akkori vezető portáljainál, mindhiába. Két évre rá egy létrehozták a Google, Inc. céget, melynek székhelye egy barátjuk garázsában volt.

:image_2692

Sergey Brin akkoriban ismerkedett meg a GIMP nevű ingyenes grafikai szoftverrel, mellyel megrajzolja mai Google logó elődjét. Az idők folyamán több ráncfelvarráson is átesett grafika alapjaiban nem változott, a most is használt logót Ruth Kedar, az Stanford Egyetem professzora készítette. Neves alkalmakhoz –ünnepekhez, évfordulókhoz…stb.- a Google csapata speciális logókat készít, ezek a Google Doodles-ok. Először az 1999-es Burning Man Festival alkalmából használtak Google Doodles-t.

A Computing-Tabulating-Recording Company név nagy valószínűvéggel senkinek nem mond túl sokat. A két vállalat fúziójából 1911-ben létrejött cég elsősorban automatákkal (például hússzeletelőkkel), illetve a modern számítógép elődjének számító lyukkártyás berendezésekkel foglalkozott. 1924-ben új nevet (és így új logót) vett fel a cég, történetesen az International Business Machines, azaz az IBM nevet.

A fölgömböt formáló grafika egészen 1947-ig állt hadrendben, ekkor váltotta azt fel a jóval egyszerűbb, mindössze az IBM betűket felvonultató logó. A logóváltás hátterében az állt, hogy a cég ekkor kötelezte el magát végleg a számítógépgyártás mellett, élén Thomas J. Watsonnal. Kilenc évig volt használatos a grafika, a 1956-ban a cég irányítását átvevő Paul Rand (Watson fia) ugyanis egy szolidabb, földhözragadtabb, kiegyensúlyozottabb grafikát látott volna szívesen – ekkor született meg a fekete IBM-logó. 1972-ben alakult át legközelebb, Paul Rand akkor már sebességet és dinamizmust szerette volna sugallni a logón keresztül: kékszínű lett, és vízszintes csíkozást kapott.

Paul Allen és Bill Gates a BASIC programnyelv megírásával robbantak be a köztudatba, melyet egy korai számítógép, az Altair 8800 számára készítettek. A kettőjük közti együttműködést „Micro-softnak” nevezték el, és 1977-ben e néven alapították meg cégüket. A kötőjel azóta eltűnt a névből. Első, 1975-ös, csak kis ideig használt logójukon külön szóként szerepelt a név, mely végül a céggé válás idején olvadt egybe. A zöld alapon lévő grafikát, melyet a csíkozott „O”-betű miatt „Blibbet”-nek becéztek, 1987-ig használta a cég. Scott Baker, a Microsoft egyik alkalmazottja ekkor tervezte meg a mai alapjául szolgáló grafikát, a „Pac-Man Logo-t”, amely a sokak által siratott csíkozott „O”-betűt egy a Pac-Man számítógép játék karakterére hasonlító „O”-betűvel helyettesíti, mindezt Helvetica betűtípussal.   

design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317