Logomain

Digitális barkácsország leszünk?

By HG.HU 2007. május 18. 11:07

szerk at hg dot hu

Mhmx220130601-31141-1dxnul3.gallery

mhmx2.jpg

Mhmx120130601-31141-tpyt44.gallery

mhmx1.jpg

10970_fotogaleria_n20130601-31141-l11151.gallery

10970_fotogaleria_n.gif

10971_fotogaleria_n20130601-31141-1g9zd1g.gallery

10971_fotogaleria_n.gif

10972_fotogaleria_n20130601-31141-1kd0vg1.gallery

10972_fotogaleria_n.gif

10973_fotogaleria_n20130601-31141-bxeked.gallery

10973_fotogaleria_n.gif

10974_fotogaleria_n20130601-31141-z2o6w0.gallery

10974_fotogaleria_n.gif

10975_fotogaleria_n20130601-31141-1cqdwfh.gallery

10975_fotogaleria_n.gif

10976_fotogaleria_n20130601-31141-1xvq75t.gallery

10976_fotogaleria_n.gif

10977_fotogaleria_n20130601-31141-1dkfhuo.gallery

10977_fotogaleria_n.gif

10978_fotogaleria_n20130601-31141-bmumn6.gallery

10978_fotogaleria_n.gif

Hi-tech barkácstanfolyamot szervezett a Kitchen Budapest vezetője, Somlai-Fischer Szabolcs és az MHM Computer múlt hétvégén. A workshopon résztvevők laptopokkal kötöttek össze hétköznapi tárgyakat. Volt blogbejegyzésre tüzelő robot, üzenetre rázkódó virág, locsolható virtuális fű, és még sorolhatnánk. Bár a tárgyak internetre kötését lehetővé tevő alaplap – az Arduino - az olasz Massimo Banzi találmánya, jól előkészített talajra hullott a digitális vetőmag. Magyarország hagyományosan az ezermesterek, buherátorok, barkács-professzorok országa.

Hi-tech barkácstanfolyamot szervezett a Kitchen Budapest vezetője, Somlai-Fischer Szabolcs és az MHM Computer múlt hétvégén. A workshopon résztvevők laptopokkal kötöttek össze hétköznapi tárgyakat. Volt blogbejegyzésre tüzelő robot, üzenetre rázkódó virág, locsolható virtuális fű, és még sorolhatnánk. Bár a tárgyak internetre kötését lehetővé tevő alaplap – az Arduino - az olasz Massimo Banzi találmánya, jól előkészített talajra hullott a digitális vetőmag. Magyarország hagyományosan az ezermesterek, buherátorok, barkács-professzorok országa.

A mai számítógépes hardver hekkerek és az egykori buherátorok teljesen eltérő alapokról inultak. A szocialista ezermestert a szükség motiválta. Kényszerből kellett mindenhez érteni, és mindent egyedül, vagy a „jó öreg Feri bácsi" segítségével előállítani. A ladában ott volt a féltengely, a falvakban a melléképület, melyekben mindenféle házilag készített dolog, rossz gépek, összerakott járgányok rozsdásodtak. A tárgyaknak azonban 90%-ban feladata volt, csak mivel nem volt jobb, hát házilag összehoztak egyet.

:appendix_740

Ma rendelkezésünkre állnak jobbnál jobb szerszámok, a szükséges gépeinkhez szakszervízek vannak, lassan kihalnak a bármit megjavítani tudó műszerészek és autószerelők. Professzionálisan tagolt a társadalom, nincs szükség a melléképületekre, mindennek meg van a maga szakértője. Ma a bütykölés zajlik, ezermesterkedés, és amit látunk, az 90%-ban tiszta játék, és csak 10%-ban szükség.

Az új, digitális kor fiatal szakijai az Arduino-hoz hasonló digitális platformok és mozgásérzékelő szenzorok segítségével hekkelnek robotokat és és különféle zenélő gyerekjátékokat. Amerikában nagy divat az úgy nevezett circuit bending. Ez zenélő babák hálózatba kötését jelenti, minél viccesebb hangsor létrehozása érdekében. Érdekes kísérleteket lehet végezni infravörös szenzorokkal is. Ha mondjuk egy powerpointos prezentációban az Enter gombra kötjük a szenzort, a gép mozgásra váltja a diákat. A mai elektronikus ezermesterek a felfedezés öröméért dolgoznak. Prototípusokat állítanak elő, melyeket talán egyszer ipari körülmények között is gyártanak majd.

Mindez persze nem csupán öncélú játszadozás. Az Arduino újabb fejlesztésű hardverjei a mindenféle mérnöki ismeretet nélkülöző kívülállók számára is könnyen használhatóak. Instant szenzorok, kapcsolók és alaplapok segítségével mindenki képes lehet egyszerű interaktív szerkezetek építésére. Ez pedig - hasonlóan a blogok úttörő szerepéhez az újságírás megújításában - civil kézbe adja az új technológiák kidolgozásának mindeddig csak a beavatottak számára érthető eszközkészletét.

A szocialista Magyarországon ugyanakkor egészen más tényezők motíválták a kiskertek és téesz-szerelőműhelyek McGyvereit, akik rozsdás vasdarabokból eszkábáltak nyugati életszínvonalat maguknak és a szomszédoknak. Zsolt Péter szociológus érdeklődésünkre elmondta: A 70-es 80-as évek szociológiai valósága a félperifériás lét volt. Láttuk a nyugatot, így megjelent a vágy a jobb életminőség után. Másfelől volt egy cocom lista, nem lehetett mindent külföldről behozni az országba. Amit mégis sikerült átcsempészni a határon, az legfeljebb darabokban érkezhetett. Mindent szét kellett szednünk, és ha már szétszedtük, igyekeztünk jobban összerakni. Az elektronika terén tapasztalható plusz tudás máig innen származhat. Ami pedig a ház körüli feladatok ellátására vonatkozik, a csináld magad tevékenység ott is több mint játék: valóban javított is az életminőségen mindaz, amit az emberek amatőr módon létrehoztak.

:image_500

Az elhíresült sztereotípia, miszerint a magyarok kreatívak, valószínűleg a hetvenes-nyolcvanas évek „csináld magad!“ Ezermesterkultuszánál is korábbról ered. Többen kutatják ezt a titkot, ezért az ember végül hajlamos azt hinni, hogy nem is társadalmi eredetről van szó, hanem valami genetikai szerencsés kreativitásról, de minden olyan történelmi korszakban, amikor sok tudós és magyar felfedező dolgozott, találunk társadalmi magyarázatot is.

A szociológus úgy látja: a 80-as évek társadalma lélektani értelemben kiegyensúlyozott volt. Abszolút nem volt rendszerváltás a levegőben. Mindenki nagyszerűen elszórakozott a buherálással, legyen az tárgyi vagy szellemi természetű. „Emlékszem én szellemi természetű buherálást végeztem, amire ma már nem volna időm, és valószínűleg annak a fiatalnak sincs ideje, aki nagyban készül a pénzkeresésre“ – idézte fel saját emlékeit Zsolt Péter. Általános jelenség volt az otthon „hokedlin babot pucoló“, tétlenségre kárhoztatott értelmiségi képe a társadalomban.

A bütyköléshez ugyanis - akár a gondolkodáshoz - idő és nyugalom kell, ezekből pedig bőven jutott a késő Kádár kor magyarjainak. A barkácsoláshoz természetesen szükség van új, kihasználatlan technológiákra is. Ez régen a nagymama alsószoknyájában behozott négyfejes videórecorder volt, ma pedig az Arduino hardver és tartozékai jelentenek kihívást. A szociológus szerint amikor ezek a változók elérnek egy bizonyos szintet, az egész társadalom hangulatában megváltozik, a kreativitás beindulhat.

Úgy tűnik a játékosság lehetőségei ciklusos időközönként felbukkannak, csak jó korosztályi csoportba kell születni. Az EU-s jogharmonizáció, minőség- és fogyasztóvédelem persze ma már tiltja a korábbi túlélési stratégiákat, miközben a jólét, még sehol sincs Magyarországon. Zsolt Péter szerint azonban a magyar társadalmat nem érdeklik a jogharmonizációk. Amikor eljutunk oda, hogy az áruk iránti olthatatlan vágyunkat kielégítettük, akkor második elvárásként megjelenik, hogy az áru minőségi is legyen. Ez mindenütt így van, a jogi keretek csak arra jók, hogy minőségi igényeinknek érvényt is tudjunk szerezni a törvény segítségével.

A Kitchen Budapest és az MHM Computer közös workshopjáról a www.kultplay.hu oldalon olvashat!

Soleado-RaZo

design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317