Logomain

Design Hét Győrben és Sopronban is

By HG.HU 2017. október 7. 17:38

szerk at hg dot hu

Idén először rendezik meg Győrben a Design Hetet! 2014 óta Sopron és Pécs város is csatlakozott.

Idén először rendezik meg Győrben a Design Hetet! 2014 óta Sopron és Pécs város is csatlakozott a Design Hét Budapest eseményeihez 2017-ben pedig Győr is bekapcsolódik a programba és teret ad a kortárs magyar designnak. Október 6. és 15. között szakmai előadás, kiállítás és design túrák várják az érdeklődőket.  

Design_h%c3%a9t_gy%c5%91r.gallery

Nagy Zsuzsa, építész és a győri fesztivál kurátora elmondta: „fő elhatározásunk a győri és Győr-környéki tehetséges designerek felkutatása és bemutatása a Design Hét Győr keretein belül”. Céljuk minél nagyobb figyelmet irányítani a bemutatott designerekre a befektetői szférában is. „Valljuk, hogy a design és a kortárs építészet alkalmazása mérhető, minőségi változást hozhat egy vállalkozás életében.”

A rendezvénysorozat megnyitója egyben kiállítás-megnyitó is, a kiállításon tehetséges győri designerek mutatkoznak be. A megnyitót október 6-án, 17 órakor tartják a Dunakapu téren található Delikát házban.

A Terasz-csoport által szervezett győri programsorozat alatt fontos szerepet kapnak a design túrák, a város építészeti és kulturális értékeit népszerűsítő séták. „Olyan helyekre is szeretnénk bekukkantani, ahol rejtett szépségeket, értékeket mutathatunk meg a belváros egyébként zárt kapui mögött.” – mondta el Csobayné Pintér Éva túravezető az infoGyőr.hu-nak.

A Design Hetet első alkalommal 2004-ben rendezte meg a Magyar Formatervezési Tanács. A szervezők azzal a céllal hívták életre a rendezvényt, hogy tudatosítsák a design gazdasági és társadalmi szerepét, valamint segítsék a terület szereplői közötti kommunikációt. A programsorozat védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

További információk:
https://www.facebook.com/Design-H%C3%A9t-Gy%C5%91r-153331748556218/
Nagy Zsuzsa, építész, a Design Hét Győr kurátora, 06 30 355 2115
DESIGN HÉT GYŐR PROGRAMOK:

DESIGN HÉT GYŐR NYITÓÜNNEPSÉG
Időpont: 2017. október 6. péntek 17.00
Helyszín: Győr, Dunakapu tér 6. – Delikát Ház
A kiállítást megnyitja: Hefter László, üvegművész

Az első Design Hét Győr hivatalos megnyitója egy tehetséges győri designereket bemutató kiállítás megnyitója is egyben, a Delikát Ház földszintjén. A rendezvényt divatbemutató, álló fogadás és designfalatkák színesítik, a győri tervezők munkáiból szervezett kiállítás október 15-ig látogatható.

A kiállításon szereplő 12 alkotó:
Kodolányi Gábor, designer, http://www.codolagni.com/
Hefter Bruno, üvegművész, http://www.heftergallery.com/hu
Mile-Tóth Judit, ékszertervező, http://miletothjudit.com/
Farkas-Pap Éva, szobrász, http://www.misijadesign.hu/
Balogh Petra, divattervező, http://www.artepcollection.com/
Jakus Tamás, formatervező, http://jakusadesign.com/
Csermák Zsuzska, grafikus, http://www.miabaro.hu/
Meixner Etelka, szilikát tervezőművész, http://eccehome.eu/
Nagy Sarolta, ékszertervező, http://www.nasha.hu/
Farkas Vajk, üvegművész, http://farkasvajk.blogspot.hu/
Gyebnár Hajnalka, textiltervező, http://diploma.mome.hu/2014
Fehér József, designer, http://www.feherdesign.co.uk/

LEIER SZAKMAI ELŐADÁS
Időpont: 2017. október 12. csütörtök 16.00
Helyszín: Győr, Hunyadi János utca 14. – Leier Központ

Az első Design Hét Győr partner-rendezvénye egy izgalmas építészeti szakmai előadás lesz, melyet a Leier cég tart! A téma az építészeti gondolat megvalósulása, kiteljesedése a modern építőanyagok alkalmazásával. A Leier megvalósult építészeti projekteken keresztül mutatja be innovatív építőanyagait.

Az előadás témái:
–    betonelemek tervezése, gyártása, beépítése – történeti összehasonlítás: 60-as, 70-es, 80-as évek és jelenkor
–    mai korszerű betonelemek - üreges falak, kéregfödémek, födémpallók
–    a tervezés és gyártás bemutatása a LEIER Hungária Kft-nél
–    építészetileg érdekes épületek, szerkezetek

Az előadás építészeknek akkreditált, a részvétel regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: pr@leier.hu

DESIGN TÚRÁK GYŐRBEN: A LÁTHATATLAN BELVÁROS
Időpontok: 2017. október 8. vasárnap 15.00
2017. október 15. vasárnap 15.00
Találkozó: Győr, Dunakapu tér 6. – Delikát Ház előtt

Túravezetők: Csobayné Pintér Éva és Nagy Róbert

Vajon hol lakik Győrben a design? Hol ér össze képzőművészet, urbanisztika, formatervezés és helytörténet? Melyek Győr legkevésbé ismert, ám designszempontból mégis legjelentősebb épületei, részletei? A túrákon kiderül!
A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött: hello@designhetgyor.hu
További részletek:
https://www.facebook.com/events/147487879191761
https://www.facebook.com/events/137268737013205

Design Hét Sopron
 

Negyedik alkalommal rendezik meg Sopronban is a Design Hetet! Október 6. és 15. között kiállítások, építészeti séták, nyitott műhelyek és kerekasztal-beszélgetések lesznek városszerte, többségük ingyenesen látogatható.  

„A Design Hét Sopron idén 15 programot kínál, mindegyik más-más irányból közelít a design témaköréhez. Az eseménysorozat hivatalos megnyitója október 9-én, hétfő este 6 órakor lesz az Alkalmazott Művészeti Intézetben, de már szombaton és vasárnap is építészeti és városismereti séták várják a közönséget.” – mondta el Rokob Csaba, a Design Hét Sopron egyik szervezője, a programokról tartott sajtótájékoztatón.

Építészetről, 3D nyomtatásról, képzőművészetről, a múzeumok 21. századi kihívásairól és a vidéki könnyűzenei életről is szó esik a Design Hét eseményein. A programok sorát az újhullámos kávék világát bemutató Coffee Jam Sopron című rendezvény zárja október 14-15-én a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Pro Kultúra kapcsolódhat a soproni Design Héthez. Fontosnak tartjuk ezt az eseményt, hiszen nagy hatással lehet a saját környezetünk jövőjéről való gondolkodásra. A Coffee Jam Sopron című rendezvényen kívül a vidéki zenei világról szóló kerekasztal-beszélgetésnek is helyet ad a Liszt Központ. Utóbbit egy szokatlan helyszínen, az épület „pincéjében” rendezzük meg. A helyszínválasztás nem véletlen, mert ez is a jövő felé mutat: a tervünk, hogy az alagsorban egy Népmese pontot alakítunk ki.” – mondta el Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Design Hét Budapestet első alkalommal 2004-ben rendezte meg a Magyar Formatervezési Tanács. A szervezők azzal a céllal hívták életre a rendezvényt, hogy tudatosítsák a design gazdasági és társadalmi szerepét, valamint segítsék a terület szereplői közötti kommunikációt. A programsorozat vidéki eseményeit Sopronon kívül Pécsett és idén először Győrben is megrendezik.  A rendezvénysorozat védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

További információk: https://www.facebook.com/designweeksopron/
DESIGN HÉT SOPRON PROGRAMOK:

ÉPÍTÉSZETI SÉTA: SIKÁTOROK
Időpont: 2017. október 7. szombat 15.00
Találkozó: Sopron, Fő tér 1. épület mögött - Romkert
Túravezető: Tárkányi Sándor építész, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Idén a kortárs mellett Sopron akár évszázadok óta lappangó kincsei is a felszínre kerülnek! Kulcsot szereztünk olyan sikátorokhoz, épületekhez, ahol eddig nem járhattunk. A túrát Tárkányi Sándor építész vezeti, elmesélve e zegzugok titkait! Tartsanak velünk egy „másik Sopron” felfedezésében!

VELÜNK ÉLŐ LEGENDÁK – VÁROSI LEGENDÁK
Időpont: 2017. október 7. szombat 20.00
Találkozó: Fő tér, Tűztorony
Túravezető: Taschner Tamás
Legenda vagy igaz történet? Az idő múlásával már nem nagyon lehet eldönteni. A terület, ahol élünk az őskor óta lakott. Azóta nagyon sok minden történt itt. Vannak írásos emlékek, de vannak, amik csak a szájhagyomány útján maradtak ránk. A séta során a leghűségesebb magyar város szépségeiről, kétes hírű asszonyairól, boszorkányokról, lumpenekről szóló történetekkel kalauzol el bennünket a soproni legendák világába Taschner Tamás.


VÁRKERÜLETI PORTÁLOK
Időpont: 2017. október 8. vasárnap 15.00
Találkozó: Várkerület, Mária szobor
Túravezető: Tárkányi Sándor építész, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Sopron a századfordulón gyors és látványos fejlődésnek indult: az új, impozáns épületek egymás után nőttek ki a földből, megépült a sörgyár, majd elindul az első soproni villamos is. A belvárost övező Várkerület üzletportáljai is ezt támasztják alá. Egy beszélgetés és séta keretén belül betekintést nyerhetünk a Várkerület üzleteinek századelőn nyújtott képéről.

3D NYOMTATÁS
Időpont: 2017. október 9. hétfő
Helyszín:
16.00-17.30 A 3D nyomtatásról általánosságban / Parametric Art Szabó Péter
Formába öntené ötleteit, de a hagyományos modellezési technika zsákutca.  Túl nyakatekertek az elképzelések ahhoz, hogy papírból építse meg őket? A kézi szerszámokkal elérhetőnél nagyobb pontosságú 3D modellre van szüksége? Szorítja a határidő, és nem maradt idő makettet készíteni a koncepció bemutatásához? Termékéhez gyártás előtt prototípusra van szüksége? Amatőr digitális 3D művész, és szeretné, ha művei kézzelfoghatókká válnának? Valami igazán egyedi tárgyat szeretne, amelyet Ön tervezett, és csak egy létezik belőle? A válasz: 3D nyomtatás
18.30-20.00 3D nyomtatás az orvoslásban
Free Dee / Szabó Péter

DEÁK32 kiállítás
A Design Hét Sopron hivatalos megnyitója

Időpont: 2017. október 9. hétfő 18.00
Helyszín: AMI Formaterem, Sopron, Deák tér 32.
Mi történik Sopronban a Deák tér 32 szám alatt?  Különc, gipszporos lábnyomot maguk mögött hagyó diákok rohangálnak fel és alá. Kik ezek az emberek és mit csinálnak? Erre próbálunk választ adni: előtárjuk a grafikus, építesz és designer hallgatók munkáit nem mindennapi módon kiállítva, a Hauszmann Alajos által tervezett iskolaépület történetét és további érdekességeket.
A kiállítást megnyitja: U. Nagy Gábor, AMI Intézményigazgató, építész


TÉRkép
Építőművészet, téralakítás, urbanisztika – kerekasztal-beszélgetés
Időpont: 2017. október 10. kedd 17.00
Helyszín: Soproni Zsinagóga, Pap rét
Résztvevők:
Szabó Levente, Hetedik Műterem
U. Nagy Gábor építész, intézetigazgató, AMI
dr. Tárkányi Sándor építész
Józsa Dávid építész

Építész Invázió
Guba Sándor és Hámori Péter előadása
Időpont: 2017. október 10. kedd 18.30
Helyszín: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Sopron, Kolostor utca 13.
Építészinvázió - építészeti előadássorozat - 6. évadát rendezik meg idén Sopronban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban. Az előadások célja, hogy az Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) hallgatói és a Soproni Egyetem diákjai, valamint a téma iránt érdeklődők megismerkedhessenek személyesen a kortárs magyar építészettel, építészekkel. Minden szemeszterben 4 építészt látunk vendégül, melynek idén első előadói Guba Sándor és Hámori Péter lesz.
Az eseményt a Győr-Moson-Sopron Megyei Építészkamara támogatja


BEÉPÍTETT KÖVEK
Köztéri installáció a járdán, mesélnek az alkotók
Reformáció 500 Budapest, Kálvin tér projekt
Időpont: 2017. október 10. kedd 19.00
Helyszín: Soproni Zsinagóga, Pap rét
Résztvevők:     
Polgárdi Ákos, Reformáció 500
Szabó Levente, Hetedik Műterem  


MÚZEUMOK szerepe és helye a 21. századi képi és virtuális világában
Időpont: 2017. október 11. szerda 17.00
Helyszín: Macskakő Gyerekmúzeum és közösségi tér, Szent György utca 12.
Dr. habil Tóth Imre PhD. történész, a Soproni Múzeum igazgatója és Józsa Dávid építésszel beszélgetünk arról, hogy milyen kihívásoknak kell a múzeumoknak a mai korban megfelelniük.

KORTÁRS Magyarország: Nem várt apoteózis!  
Időpont: 2017. október 11. szerda 18.30
Helyszín: AMI Formaterem, Sopron, Deák tér 32.
Egy régi előadássorozatot indít újra a Soproni Egyetem Workshopron szakkollégiuma, melynek keretében kortárs magyar művészek mesélnek munkáikról, tapasztalataikról és szakmájukról. Most Horváth Tibor szentgotthárdi művész tart beszélgetéssel egybekötött előadást a happening és a performansz helyzetéről a 21. században és a Tájidegen művészeti táborról.


ARCok pop-up fotókiállítás
Időpont: 2017. október 11. szerda
Helyszín: Festőterem


KLUBÉLET Vidéken
Időpont: 2017. október 12. csütörtök 17.00
Helyszín: Liszt Ferenc Kulturális Központ – underground terem

A beszélgetés résztvevői:
Pataki András főrendező, igazgató Soproni Petőfi Színház
Lobenwein Norbert, a VOLT fesztivál alapítója, főszervezője
Madarász Gábor, zeneszerző
Hoffer Péter, dobos, Hoffer hangszer alapítója
Kálnási Anikó, tulajdonos, NewU Művészmenedzsment Ügynökség
Kovács Attila, Hangár Music Garden


KÖZTÉR Kerekasztal beszélgetés
Időpont: 2017. október 13. péntek 17.00
Helyszín: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Sopron, Kolostor utca 13.
A köztér alkotásáról beszélgetünk Tima Zoltán Ybl díjas, Prima Primissima díjas építésszel. Beszélgetőpartner: Bagi László / Forbes magazin

COFFEE JAM SOPRON
Egy hétvége a specialty kávé körül!
Időpont: 2017. október 14-15. szombat-vasárnap 9.00-18.00
Helyszín: Liszt Ferenc Kulturális Központ, Liszt Ferenc u. 1.
Találkozz az újhullámos specialty kávék világával, kóstold meg a pörkölők finomabbnál finomabb kávéit, nézd meg és éld át, hogy milyen egy különleges barista verseny, mert a rendezvény hivatalos fordulója a Hungarian Barista League-nek. A belépőjegy ára tartalmazza az ingyenes kóstolásokon és az előadásokon való részvételt!
Jegyek elővételben október 13-ig:
Napijegy: 1.300 Ft
Kétnapos jegy: 2.300 Ft
A helyszínen:
Napijegy: 1.500 Ft
Két napos jegy: 2.500 Ft
Jegyek válthatók a Pro Kultúra jegyirodájában (Liszt Ferenc u. 1.), a Kultúrpresszóban (Várkerület 96.) valamint online (prokultura.jegy.hu)

magyar design, sopron, pécs, győr, design hét 2017 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317