Logomain

Felkiáltójelek földje: beduin sátraktól a Burj Khalifáig

By HG.HU 2016. november 15. 22:13

szerk at hg dot hu

Uae_3.gallery

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Uae_2.gallery

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Uae_4.gallery

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Uae_1.gallery

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Beduin sátortól a Burj Khalifáig: a szédítő történelmet építészeti ikonok is fémjelzik az Öböl-mente államszövetségében, az Egyesült Arab Emírségekben. A DOM Kiadó építészeti kalauza ennek felkutatására vállalkozott.

Valószínűleg mindenkinek evidens, hogy az Egyesült Arab Emírségek mindenképp kiemelt helyszínt képvisel a kortárs építészet térképén. És most nem csak az elhíresült rekorder felhőkarcolókra kell gondolnunk Abu Dzabiból vagy Dubajból. A színes paletta részét képezik a neo-tradicionális építészet képviselői Sardzsából éppúgy, mint a kisebb emírségek előremutató építészeti látványosságai. Ráadásul az Emírségek építészetének új generációja is megjelent azoknak a házaknak a képében, amelyek már a fenntarthatóság és az építészeti hagyományok megőrzése jegyében születnek.

A DOM berlini építészeti kiadó legújabb építészeti kalauza több mint 200 épületet mutat be, amelyek ebben a még mindig fiatal országban születtek, amely három generáció alatt vált hagyományos beduin társadalomból igazi olajállammá és a Burj Khalifa építtetőjévé.

Felkiáltójelek földje

Az Egyesült Arab Emiráturok hét állam szövetsége: Dubaj, Abu-Dzabi, Sardzsa, Rász el-Haima, el-Fudzsejira, Umm-el-Kaivein és Adzsmán egyaránt egy-egy önálló fejezetet kapott a könyvben. Ezekből pedig világossá válik, hogy Dubaj hiper-építészete és Abu-Dzabi pompás épületcsodái mellett semmivel sem kisebb jelentőséggel bírnak a kevésbé ismert emírségek arab posztmodernizmusa képviselői.

A felkiáltójel az a szimbólum, amely leginkább illik ehhez az államhoz.

"Éppúgy élvezetet találtunk a régi építészeti tradíciók feltérképezésében, mint a látványos kortárs építészeti csodákban  vagy éppen a fantasztikus természeti környezetben, amely számos építészt és designert megihletett. Nagyon örülünk neki, ha mindezek végeredménye inspirálná az országba látogató olvasóinkat!' - mondják művükről a kötet szerzői. Hendrik Bohle és Jan Dimog, akik a sorozat Kairót és Iránt bemutató kötetét is jegyzik. 

"UAE, azaz Egyesült Arab Emírségek: a rövidítések végigkísérik e fiatal ország életét, amely évtizedek alatt vitte végbe azt, amihez más országoknak évszázadokra van szüksége" - írják. "Hiszen lakossága mindössze két emberöltő alatt a sivatagi sátraiban élő szegény, a  természet erőinek kiszolgáltatott beduinok világából rakétasebességgel a Burj Khalifa és társainak szinte utopisztikus világában találta magát, egy olyan környezetben, amely szinte teljesen kiküszöbölte a természet erőit. A felhőkarcolók, gyöngyszigetek és sugárutak olyan vibráló életerőt képviselnek, amely szinte dobhártyánkat szaggatja és égeti a retinánkat. ... Így hát a felkiáltójel az a szimbólum, amely leginkább illik ehhez az államhoz."

A high-tech mérnöki csodáktól kezdve az arab tradíciók jegyében született épületekig ezen izgalmas régió teljes építészeti palettáját átláthatjuk a kötetet lapozgatva. A megszokott alapossággal készült könyvet helyi építészekkel készült interjúk egészítik ki, továbbá a régió kultúráját és hagyományait bemutató esszék is olvashatók benne. Persze megszokhattuk, hogy a kiadó tesz egy kis design-csavart is a történetbe: ez a kötet (nem véletlenül) aranyszínben pompázik.

Hendrik Böhle / Jan Dimog: Architectural Guides: United Arab Emirates. DOM publishers, Berlin.

építészet, epiteszet, dom kiadó, egyesült arab emirátusok könyv, arab építészet, öböl országok, olaj államok Icon_print

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Egyesült Arab Emirátusok

Kép DOM Publishers

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317