Logomain

Vonz a szabadúszás? 5 fontos tanács kezdőknek

By HG.HU 2016. június 30. 09:57

szerk at hg dot hu

Belevágni a szabadúszásba, izgalmas dolog. Belevágni úgy, hogy nem tudjuk pontosan, mit akarunk és nem térképezzük fel a piacot, amire dolgozni szeretnénk - veszélyes dolog. A SMarthu összegyűjtött néhány fontos tanácsot, hogy sikeres lehess már az elején és biztonságos legyen az elindulás.

Szabadúszni jó dolog: a magad ura vagy, sok olyan dolgot csinálsz, amit igazán szeretsz, szuper helyeken dolgozhatsz és inspiráló emberekkel találkozhatsz. Az életforma sokak számára vonzó. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy épp úgy, mint a pályaválasztásnál vagy a cégalapításnál, fel kell mérni a képességeinket, papírra vetni a terveinket, vagyis kitalálni, mit is szeretnénk pontosan. Enélkül ezen a területen is nehéz sikeresnek lenni.

Szkander.gallery

Mit akarsz, mit szeretsz csinálni?
Nagyon triválisnak tűnik a kérdés, sokan mégsem tudnak erre egyértelműen válaszolni. A szerencséseknek a szakmájuk egybe vág azzal, amit csinálni szeretnek, de akkor sincs baj, ha egy hobbiból vagy korábbi szenvedélyből nő ki. Ha szereted, akkor biztosan olyan dolgokat fogsz csinálni, ami kisebb vagy nagyobb közösség számára értéket képvisel majd.

Mások is csinálják, amit én?
Egy mini piackutatás sosem árt. Ha már tudod, milyen területen szeretnél dolgozni, akkor nézz körül ott. Ha például grafikus vagy, és a mesekönyvek érdekelnek, nézd meg, kik és mit csinálnak, te miben vagy más, kinek és miért lehetsz érdekes.

Informálódj
Akár a neten, akár szakmai körökben, akár a célközönségednek gondolt barátoktól és ismerősöktől szedd össze a lehető legtöbb információt arról, mire kíváncsiak, mit gondolnak arról a piacról, amire dolgozni szeretnél, milyen igények fogalmazódtak ott meg az utóbbi időben, mire keresnek ott megoldást, embert, és te hogyan illeszkedsz ezekhez, ezekbe.

Próbáld ki magad
Nem kell rögtön fejest ugrani az újba. A meglévő munkád mellett, a szabadidődben kezdd el csinálni, amiből később saját lábon szeretnél megélni. Ez egyrészt azért is jó, mert plusz bevételt hozhat, másrészt kipróbálhatod magad. Akkor sincs semmi baj, ha kiderül, a gyakorlatban a dolgok nem pont úgy működnek, ahogy eltervezted, gondold át újra, változtass, kérj tanácsot és vágj bele!

Legyél praktikus
Szabadúszóként az adminisztráció is a te feladatod. Nézz át néhány szerződést, legalább alapszinten mélyülj el a pénzügyekben, kérj tanácsot, tájékozódj, ne felejts el adót fizetni stb. De ha úgy érzed, ezzel nem szeretnél bajlódni, akkor kérhetsz segítséget: kereshetsz olyan szakembereket, akik ezt elvégzik helyetted vagy csatlakozhatsz egy olyan közösséghez is, mint a SMarthu, amelyik a terhes adminisztrációt leveszi a válladról és még fizetési garanciát is vállal a megbízási díjadra. Regisztrálj és kövesd a SMart-ot a Facebookon!

A cikk ötletadója a freelancersunion.com.
Fotó: unsplash.com

 

smart, szabadúszó, smarthu, szabadúszás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317