Logomain

6 dolog, amit biztosan megtanulsz szabadúszóként

By HG.HU 2016. május 26. 13:31

szerk at hg dot hu

Van, aki egész életében szabadúszó lesz, mert szereti az ezzel járó szabadságot, rugalmasságot, önállóságot, de vannak olyanok is, akik idővel továbblépnek, céget alapítanak, másféle kihívásokat keresnek. Bármelyik utat is járod, a szabadúszással töltött évekből sokat tanulhatsz magadról, a lehetőségeidről, a feladatokról, amiket akkor is el kell végezned, ha a magad ura vagy. Összegyűjtöttük, mi mindent tanulhatsz a szabadúszásból.

1. Bátor leszel, belevágsz
A szabadúszással töltött hónapok, évek alatt szükségszerűen magabiztosabb és bátrabb leszel. A megtalált, elvállalt, elvégzett feladatok nyomán már nem kínoznak majd azok a kérdések, hogy "elég jó vagyok-e", "kell az embereknek, amit csinálok", "van-e kereslet arra a szolgáltatásra, amit kitaláltam". Lesz elég lendület benned, hogy belevágj új dolgokba, kooperációkba, új ötletekbe - akár szabadúszóként, akár idővel cégtulajdonosként. Bízni fogsz a tudásodban, tapasztalatodban, felkészültségedben.

Freelancers4.gallery

2. Megtanulsz tervezni
Magad rendelkezel a teljes bevételed felett, így bármikor dönthetsz arról, hogy ennek egy részét például egy új ötlet tesztelésére fordítod. Kockázatok nélkül próbálhatod így ki a termékeket, szolgáltatásokat, amikben fantáziáz látsz, és nem kell senki felé elszámolnod azzal, mit, miért és mennyiért csináltál.

A szabadúszással töltött hónapok, évek alatt szükségszerűen magabiztosabb és bátrabb leszel.

3. Multufunkcionális hétköznapok
A feladatokat nem tudod kinek delegálni, így mindent neked kell megcsinálnod. Ennek van jó oldala is: megtanulod professzionálisan lekezelni az ügyfeleket, beletanulsz, belelátsz kicsiben szinte mindenbe, ami egy nagyobb vállalkozásnál már nagyobb téttel nyomja majd a válladat. Átlátod a feladatokat az ügyfélszerzéstől kezdve a szerződéskötésen át a költségelszámolásig és adózásig, amik nélkül nem lehet dolgozni - sem szabadúszóként, sem cégvezetőként.

4. Időbeosztás
Egyedül vagy, tehát érdemes ésszel tervezni, hogy ne folyjanak szét a napok, ne tolódjanak el a magánélet vagy éppen a munka rovására a programok. A fókuszált és hatékony feladatvégzés elsajátítása sokat segít abban, hogy mindennel annyit időt tudj tölteni, amennyit szeretnél. Ha pedig egyszer majd céget szeretnél alapítani, alkalmazottakkal, különösen értékes lesz a jól begyakorolt időmenedzsment.

A szabadúszók és a szabadúszásból cégvezetővé lett kreatívok többsége nyitott és aktív ember, aki szívesen vesz részt a kreatív közösségek életében.

5. Kapcsolatépítés
Szabadúszóként általában sok és sokféle emberrel kerülsz kapcsolatban, amik a munkaszerzés és az inspiráció szempontjából is sokat hozhatnak neked. Legyél aktív ezekben a kapcsolatokban, bátran keress meg olyanokat, akikkel szívesen dolgoznál együtt vagy akiknek kíváncsi vagy a véleményére. A szabadúszók és a szabadúszásból cégvezetővé lett kreatívok többsége nyitott és aktív ember, aki szívesen vesz részt a kreatív közösségek életében.

6. Amit sosem akarsz csinálni
Az is kiderül szabadúszóként, hogy mi az, amivel egészen biztosan soha nem akarsz majd foglalkozni. Szabadúszóként (és később szerencsés cégvezetőként) ennek tudatában tudod majd szervezni a dolgokat.

Ha segítségre van szükséged
Akkor sem állsz egyedül a világban, ha szabadúszó vagy, mert vannak olyan közösségek, szervezetek, amelyek éppen abban segítenek, hogy ezt az életformát minél gondtalanabbá tegyék. Ilyen a SMarthu is, aminek célja, hogy levegye az adminisztratív terheket a szabadúszók, kreatív szakemberek válláról, átvállalja a pénzügyi kockázatot, így neked több időd maradhat az alkotásra, projektjeid megvalósítására. Ha kérdésed van, csatlakoznál, itt megteheted, de követheted őket a Facebookon is!

A cikk ötletadója: freelancersunion.com
Fotók: unsplash.com

 

smart, vállalkozás, szabadúszó, szabadúszás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317