Logomain

10 jótanács, hogyan legyél sikeres szabadúszó

By HG.HU 2016. május 23. 14:28

szerk at hg dot hu

A szabadúszás magányos műfaj, de a szabadúszók növekvő száma miatt egyre nagyobb közösség része lesz az, aki ezt az életformát választja. A közösség tagjaként több olyan dolgot is tehetünk, amivel mások életét segítjük és a sajátunkét is kerekebbé tehetjük. A szabadúszókat segítő SMarthu tanácsai.

Oszd meg a tapasztalataidat

Freelancers.gallery

Azzal, hogy elmondod, leírod a tapasztalataidat, véleményedet, nagyon sok kezdő vagy éppen hasonló helyzetben lévő szabadúszónak segíthetsz. Ha grafomán, esetleg nagyon tudatos típus vagy, akkor a szakmádhoz kapcsolódó blogot is vezethetsz, ahol azzal, hogy te leírod, ami veled történik, arra sarkallsz másokat, hogy ők is megosszák a saját élményeiket vagy éppen kérdéseiket. A közösségi kommunikáció pedig sokkal többet segíthet, mint elsőre gondolnánk - legyen az egy kocsmaasztal körül, egy Facebook-csoportban, egy szakmai fórumon vagy egy blog hozzászólásai között.

Kérj tanácsot

Nem szégyen, nem ciki, nem kellemetlen tanácsot kérni. Akkor sem, ha néha nem azt a támogató reakciót kapod, amire vársz. A legtöbb szakmai, szabadúszó közösségben mindenki tisztában van azzal, milyen fontos, hogy ha kérdése van, akkor értékelhető, segítő választ kapjon - vagyis érdemes segítőkésznek lenni ma, mert holnap könnyen lehet, hogy éppen neked lesz szükséged segítségre.

Ne titkold az óradíjadat

Vannak olyan területek, munkák, projektek, amikor az ember nem veri nagy dobra, hogy egy feladatot mennyiért vállal. És persze akkor se teregessük ki a kártyáinkat, amikor éppen egyszerre küzdünk egy tenderen. De alapvetően egy szakmán belül nem kell államtitokként kezelni a munkadíjat, ebben is lehet együtt gondolkodni másokkal, tapasztalatokat cserélni, vagy éppen arról vitázni, ki hogyan (és miért úgy) árazza magát.

Legyél kész kooperálni

Néha érdemes kilépni a megszokott munkamenetből, részben azért, hogy ne veszítsük el a motivációnkat, részben azért, mert nagyon sokat lehet tanulni abból, ha egy ideig másokkal is együtt dolgozunk. A kooperáció, közös munka, közös projekt tagadhatatlanul sok kompromisszumot követel, de komoly hozadéka lehet számunka: új tudásra, módszerekre, munkafolyamatokra láthatunk rá, és nem mellesleg tőlünk is tanulnak azok, akikkel együtt dolgozunk, ami mindenképpen inspiráló.

Ismerd el mások sikereit

Ez sokaknak nehezen megy, pedig senkinek a sikere nem kevesebb, kisebb attól, ha másét elismeri. Ahogy a bölcsek mondják: bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. Mások szakmai fejlődésének, sikereinek elismerése jó érzés, és az is jó érzés, amikor mások ismernek el minket. A szabadúszók közösségében ennek azért van különös jelentősége, mert a legtöbben nem egy fix munkahelyen, rég ismert kollégákkal dolgoznak, akiktől folyamatosan érkeznek a visszajelzések, hanem sokszor egyedül vagy folyamatosan változó közegben teljesítenek.

Legyél mentor vagy fővállalkozó

Amikor valaki van olyan szerencsés, hogy sokkal több munkát kap, mint amennyit el tud vállalni, akkor választhatja azt a megoldást is, hogy a számára szimpatikus szabadúszók lesznek az ő mentoráltjai (ha kezdők vagy tapasztalatlanabbak) vagy alvállalkozói (ha a tapasztalt szakemberekről van szó). Így a projekt közelében marad, a végső szó az övé, a megbízó számára is megnyugtató, hogy az általa választott kreatív viszi és felügyeli a munkát, mindeközben pedig munkát és lehetőséget ad másoknak is - nem mellesleg úgy, hogy még ő is jól jár.

Ajánld fel másnak a munkát

Azt is méltányolják szabadúszó körökben, ha bedobod a közösbe a munkát, amit már nem tudsz elvállalni. Persze ilyenkor kérhetsz portfóliót, hogy a téged megkereső megbízó felé olyasvalakit közvetíts, akit jószívvel ajánlasz, de mindenképpen becsülendő, ha ezzel a lépéssel olyanokat segítesz munkához, akik éppen nincsenek ennyire elhavazva.

Válassz te is szabadúszót

A legkézenfekvőbbnek tűnik, sokan mégsem így csinálják: amikor neked van szükséged valamilyen szolgáltatásra, válassz te is szabadúszó szakembert!

Dolgozz közösségi irodában

A szabadúszó lét néha nagyon magányos tud lenni. Erre nyújtanak tökéletes megoldást a közösségi irodák. Itt emberek között lehetsz és gyakorlatilag bármelyik pillanatban elkezdhetsz beszélgetni, tanácsot kérni vagy éppen megosztani az elképzelésedet. Többnynire akad valaki, aki a kávéja mellett szívesen meghallgat és tanácsot ad. A közösségi irodák gyakran szerveznek olyan programokat is, amik a kreatívok, szabadúszók aktuális problémáival foglalkoznak, ezeket se hagyd ki.

Csatlakozz támogató szervezeteket, közösségekhez

A szabadúszás szabadsága annak minden előnyével együtt sok kihívást is tartogat. Ha fontos számodra, hogy nyugodt és kiszámítható környezetben dolgozhass, szeretnéd az adminisztrációt, a szerződéseket és a praktikus tennivalókat jó kezekben tudni, érdemes csatlakozni egy olyan szervezettel, amelyik mindezt kézben tartja, így neked csak a projektjeidre kell koncentrálnod. Ilyen közösség a SMarthu is, akiknek az a céljuk, hogy átvállalják tőled az adminisztrációt, biztonságos és kockázatmentes hátteret biztosítsanak számodra, és egy közösséget, ahol kíváncsiak a véleményedre és a tapasztalataidra. Keresd őket, kövesd őket!

A cikk ötletadója: freelancersunion.com

smart, smarthu, szabadúszás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317