Logomain

Őrületbe kerget a megbízód? 4 jótanács, hogy elkerüld az ilyen ügyfelet

By HG.HU 2016. május 10. 12:12

szerk at hg dot hu

Mindenkinek volt már dolga egy vagy több olyan ügyféllel, akinek szíve szerint egyszerűen kisétált volna a projektjéből – a munkafolyamat kellős közepén. Mit tehetünk annak érdekében, hogy időben, a feladat elvállalása előtt kiderüljön – nem egy nyelvet beszélünk, és vesztes játszma lenne az együttműködés? Összeszedtünk néhány intő jelet, ami segíthet dönteni.

Dolgozott már szabadúszóval?

Az első beszélgetésben érdemes megkérdezni leendő megbízónkat arról, hogy dolgozott-e már szabadúszóval. Ha igen, milyen tapasztalatai vannak, ha nem, akkor pedig mit vár el egy ilyen munkakapcsolattól. Jó jelnek vehetjük, ha azt mondja, volt már ilyen projektje, ismeri a saját gyengéit, tudja, mire kell figyelnie, hogy gördülékenyebb legyen a kommunikáció és hatékony a visszajelzés. Akkor viszont legyünk résen, ha azt halljuk: csak rossz tapasztalatai voltak vagy éppen azért nem választott eddig szabadúszót egy munkára sem, mert nem hisz abban, hogy így is jól el lehet végezni egy munkát.

Smart_ugyfel.gallery

Hogyan szeretne kommunikálni?

Már rögtön az elején tisztázzuk, milyen gyakran, milyen eszközökön, milyen formában fogunk kommunikálni – ez nélkülözhetetlen eleme a közös munkának. Ha ebben nincs egyetértés, nem érdemes belevágni. Ha például egy munkamániás megbízó elvárná, hogy akár éjszaka is elérhetőek legyünk, miközben a munka ezt nem kívánja meg, legyünk észnél és mondjunk nemet. Akkor sem biztos, hogy jó ötlet a közös munka, ha nem hajlandó erről beszélni, hanem csak azt hajtogatja: majd meglátjuk menetközben. Később már nehéz lesz ezen szépíteni.


legyünk résen, ha azt halljuk: csak rossz tapasztalatai voltak vagy éppen azért nem választott eddig szabadúszót egy munkára sem, mert nem hisz abban, hogy így is jól el lehet végezni egy munkát


Tudja, hogy mit akar?

Az ügyfelünk lehet túl magabiztos és túl bizonytalan is – egyikkel sem járunk jól. Míg előbbit nehéz lesz arról meggyőzni, ha valamit nem jól gondol, ha az ötlete esetleg árt a projektnek, addig az utóbbi folyamatosan kételkedni fog – benned és a saját döntéseiben is. Ezzel pontosan ugyanúgy ellehetetleníti a munkát, mintha minden dolgot kézi vezérléssel szeretne megoldani. Mindezek fényében az első beszélgetés alkalmával érdemes megkérdezni őt arról, hogyan gondolkodik a feladatról, milyen célokat tűzött ki. Bizakodóak lehetünk, ha pontosan el tudja mondani, mit szeretne, mit invesztált eddig a projektbe, akkor pedig különösen nagy lehet az örömünk, ha a véleményünket is kikéri – ez ígéretes lehet a közös munka szempontjából. Érdemes azonban átgondolni az együttműködést, ha láthatóan nem tudja pontosan, mit akar, vagy olyan célokat határozott meg, ami anyagilag és/vagy időben nem férnek bele az általa felvázoltakba.

bizakodóak lehetünk, ha pontosan el tudja mondani, mit szeretne, mit invesztált eddig a projektbe

Lehet-e vele beszélni a megbízási díjról és fizetési határidőről?

Valamiért sok szabadúszó alulárazza magát, szemérmes, amikor pénzt kell kérnie a munkájáért, és nincs ez másképp akkor sem, amikor az őt megillető díjazásról van szó. Legyünk figyelmesek az ártárgyalásoknál is: milyen válaszokat kapunk, milyen érvekkel akar egy ügyfél alkudni, hogyan, mire hivatkozva kérdőjelezi meg az árat. Ha kérdez, és szeretné megérteni, mi miért kerül annyiba, amennyibe, azzal semmi gond nincs, de ha a szakmádat vagy tudásodat becsméreli (akár csak bújtatottan is), akkor gondolkodjunk el azon, hogy mennyire lesz partner a megbízó a munka közben és milyen fizetési morálra számíthatunk tőle.

(cikk ötletadója: freelancersunion.com)

Ha veled is előfordult már, hogy késve vagy egyáltalán nem fizettek ki, ha nem szívesen bajlódsz az adminisztrációval, ha nem látod át a szerződéseket, kifizetéseket, akkor fordulj a SMarthu-hoz bátran. A SMarthu non-profit szervezet azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse és gondtalanabbá tegye a szabadúszók, kreatívok, művészek életét: a számlázás, az adminisztráció, a kifizetések menedzselése a SMarthu dolga, a tied pedig az, hogy azt csináld, amit igazán szeretsz. Ha segítségre, válaszokra van szükséged, keressd őket, menj el információs estjeikre, kövesd őket a Facebookon!

 

szabadúszás, fizetési határidő, megbízási díj Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317