Logomain

Megvannak a Hellodesign Talent Award nyertesei

By HG.HU 2016. május 2. 10:47

szerk at hg dot hu

A Hellodesign.org tehetségkutató versenyt hozott létre Hellodesign Talent Award 2015/2016 néven, amelyen a pályakezdő iparművész és építészhallgatók mutatkozhatnak be. Most az ötven diplomamunka közül kiválasztott hét nyertes munkát mutatjuk be röviden.

A Hellodesign.org nonprofit programja már három éve mutatja be a végzős iparművész- és építészhallgatók diplomamunkáit, nagyobb ismertséget hozva a pályakezdőknek. A program számos külföldi oktatási intézménnyel és szervezettel áll kapcsolatban, ezzel erősítve a magyar alkalmazott-művészeti szcéna jelenlétét a nemzetközi körökben is.

Ebben az évben a projektek bemutatása mellett elindították a Hellodesign Talent Award-ot is, amely révén hazai és nemzetközi figyelmet kapnak nem csak a hallgatók, de a felsőoktatási intézmények is. A versenyzőket hat kategóriában – építészet, divat, grafika, formatervezés, motion és fotó – díjazták, emellett kiosztottak egy közönségdíjat is. Az év design intézménye a Magyar Képzőművészeti Egyetem lett.

A Hellodesign Talent Award következő versenyére már most is jelentkezhetnek diplomamunkájukkal a végzős iparművész és építészhallgatók.

1

Közönségdíj - Ábel Tamás, MOME
Space Souvenir

Abel_tamas_diploma_hellodesign-01.lead_1

A közönség díját Ábel Tamás munkája, a Space Souvenir kapta, amellyel Kármán Tódor munkássága előtt tiszteleg az alkotó. Az emléktárgyként funkcionáló kúpok a Kármán-csúcsívet, valamint a világűr határát jelző Kármán-vonalat egyesítik magukban – a forma és a szín által. Egy sikeres kilövés, a világűr határának átlépése után a rakéták „space souvenir”-ként érnek földet, amelyet ezután megjelölnek. Ilyen jelölő lehetne Tamás Ábel munkája is, amelyet arra használna fel, hogy Kármán Tódor munkásságának jelentős helyszínein (Budapest, Aachen, Kobe, Los Angeles, Párizs) álljanak emlékként.

2

Építészet - Pataki Attila, MOME
Orion's Awakening

Patakiattila_orionsawakening.lead_3

Építészet kategóriában Pataki Attila terveit díjazta a szakmai zsűri. Az egykori üdülő, amely az Orion rádió- és televíziógyárhoz tartozott, a Népszigeten található. Az árvízveszélyes félsziget gyakorlatilag a rendszerváltás óta elhagyatottan áll, a természet pedig egyre inkább visszahódította a területet – az ember által megformált, épített környezet és a természet jelenlétének arányaiban így változás történt. Pataki Attila terveiben ezt a meglévő arányt veszi alapnak, koncepciójában az épületeket lábakra állította, hogy minél kisebb teret szakítson ki a természetből, célja pedig az épületek funkcionális újrarendezése révén az egykori üdülő rekreációs jellegét újra aktivizálni, valamint átfogalmazni a környezettel való interakciót is.

3

Divat - Schuller Mária, MOME
Pet Patch

Schuller_petpatch.lead_3

Shuller Mária Pet Patch c. kollekcióterve nyerte el a divat kategória első helyét. Az öt férfi öltözék alapötletét az állatos tematikájú felvarrók adták. Ezeket összekomponálva a neonfényre reagáló szettek mindegyike egy-egy önálló történet, képi és szöveges humorral keverve.

4

Grafika - Kiss József, MKE
Pulse Pavilion

Pulsepavilion.lead_3

Kiss József diplomamunkája, a Pulse Pavilion, az installáció a média, a grafika, a tipográfia és sound design eszközeivel egy olyan interaktív teret hoz létre, ahol a hangok és a hangerősségek változását egy feszült vizuális hatássá alakulnak, a hang és a kép így szervesen kapcsolódik egymáshoz, lekövetik egymást. Az installáció mellé egy teljes kiállítási arculat is készült, amely a pavilon koncepcióját sűríti arculati elemekbe. 

5

Formatervezés - Bognár Petra és Dobos Bence, MOME
"Scale" Experimental Design

Petrabognar_bencedobos_scale1.lead_3

Bognár Petra és Dobos Bence „Scale” Experimental Design c. munkájukkal a formatervezés kategóriájában értek el első helyezést. Kísérleti és kutatáson alapuló munkájuk alapfeltevése, hogy a Magyarországon megtalálható rengeteg termálvízre és annak ásványi anyag tartalmára – ahogyan a mindennapi életben ismerjük: a vízkőre – más szemmel nézzünk. Céljuk, hogy potenciális művészeti alapanyagként tüntessék fel a hétköznapokban csak problémaként emlegetett anyagot: hiszen a víz ásványi anyagainak lerakódása képes kristályos szerkezetével felületet létrehozni, teret alkotni, valamint egyfajta időbeliséget is szemléltetni. A munkához a Hősziklák Útja elnevezésű túraútvonal megtervezése is társult.

6

Motion - Muntean Adela, MOME
Memory Reel

Muntean Adela Memory Reel c. munkája kapta meg a motion kategória fődíját. A munka a mozi médiumával foglalkozik, kérdésfeltevéseinek középpontjában az a tézis áll, miszerint a moziról, mint médiumról a digitalizált kor már csak múltbeliként beszél – az intermédia projekt a moziról szóló emlékek és azok emlékezeti formáit mutatja be. Ehhez kapcsolódóan egy honlap, egy installáció és egy dokumentációs film is készült.

7

Fotó - Novák Márton, MET
Amigdala Digital Landscapes

Novak_marton_amigdala_03.lead_3

Fotó kategóriában Novák Márton munkája, az Amigdala Digital Landscapes c. sorozat kapott elismerést. Ezek olyan digitálisan létrehozott tájképek, amelyek az emberi emlékezést és az ehhez kapcsolódó érzelmeket térképezik fel – a koncepció alapját az agyunkban található neuronok csoportjai által alkotott amygdala adta, amelynek elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában, így pedig az emlékek és traumák feldolgozását segíti elő.

hellodesign.hu, hellodesign talent award, építészet, divat, fotó, mome, mke, epiteszet, grafika, formatervezés, formatervezes, motion, diploma 2015/2016 Icon_print

Ábel Tamás - Space Souvenir

Fotó: Hellodesign.org

Pataki Attila - Orion's Awakening

Fotó: Hellodesign.org

Schuller Mária - Pet Patch

Fotó: Hellodesign.org

Kiss József - Pulse Pavilion

Fotó: Hellodesign.org

Bognár Petra, Dobos Bence - "Scale" Experimental Design

Fotó: Hellodesign.org

Muntean Adela - Memory Reel

Fotó: Hellodesign.org

Novák Márton - Amigdala Digital Landscapes

Fotó: Hellodesign.org

/upload/images/photos/000/090/803/abel_tamas_diploma_hellodesign-01.thumb.jpg?1462189774
/upload/images/photos/000/090/797/PatakiAttila_OrionsAwakening.thumb.jpg?1462186806
/upload/images/photos/000/090/800/Schuller_PetPatch.thumb.jpg?1462189077
/upload/images/photos/000/090/799/PulsePavilion.thumb.jpg?1462188826
/upload/images/photos/000/090/798/PetraBognar_BenceDobos_Scale1.thumb.jpg?1462187775
/upload/images/photos/000/090/802/adelamutean_memoryreel.thumb.jpg?1462189541
/upload/images/photos/000/090/801/novak_marton_amigdala_03.thumb.jpg?1462189278
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317