Logomain

Kis Magyar Zinekörkép - II. rész

By Berke Regina 2016. április 20. 11:19

szerk at hg dot hu

Az április 16-án megrendezett Ukmukfukk Zinefeszt apropóján kis magyar zine-körképpel jelentkezünk. Íme ízelítőnk második része a szinte végtelen felhozatalból.

Folytatjuk szubjektív válogatásunkat a budapesti zine-kultúrából. A zine jellemzően különböző saját gondozású, szűk körben terjesztett, nonprofit könyvecskék, képeslapok vagy akár online tartalmak összefoglaló neve. A műfajról válogatásunk első részében írtunk részletesebben. Ebben a részben több kakukktojás is szerepel: érintjük a photozine témáját, emellett pedig nem csupán alkotócsoportokról, hanem a zine-közösség menedzsereiről, azaz két független terjesztő-csapatról is szó lesz.

 

Bpzines.lead_1

A Bp Zines válogatásunkban kakukktojásnak számít, hiszen inkább egy fajta független kiadónak tekinthető, mint alkotócsoportnak. Mentráth András és Sebesvári Soma alapította  2015-ben, gondozásukban jelent meg például az előző részben említett Lovezine kiállítás anyaga, illetve a Sketchwook, a TMNT Zine, és az InDirekt is. Munkájuk főként ehhez hasonló csoportos kiadványok szervezéséből és szerkesztéséből áll, több különböző rajzolóval működnek együtt. Ezek mellett pedig zineket és képregényeket is készítenek, Sebesvári Soma mini zinjei is a kiadónál jelennek meg.

2

Kiscsoportos Játékok
kiscsoportosjatekok.tumblr.com

Djangokiscsop.lead_3

A Kiscsoportos Játékok csapata fiatal, animációval és grafikával foglalkozó tagjai filmplakátokat gondolnak újra. Munkáik többsége kézzel rajzolt, de online felületeiken más technikák is megjelennek. Bár a plakát kategória nem minden esetben metszi a zine-kultúrát, a Kiscsoportos Játékok esetében egyértelmű az átfedés. Az egyre bővülő csapat az Ukmukfukk Zinefeszt szervezésében is részt vett, de volt már saját kiállításuk is.  

3

Hüvelygomba
Femzine

Huvelygomba.lead_3

A Hüvelygomba nem csak fanzine, hanem azon belül is femzine - célja a feminizmus kérdéskörének körbejárása, kortárs példák és mini-interjúk segítségével. A magazin, mely a formabontó Camp Koala zenekarhoz kötődik, már három megjelent számmal is büszkélkedhet. A fanzine a műfaj klasszikus hagyományait követve igyekszik megjeleníteni egy mellőzött témát a nyomtatott sajtóban. A saját kiadású magazin naiv vizuális világa, és láthatóan költséghatékony kialakítása felhívja a figyelmet a probléma elhanyagoltságának mértékére is. 

4

Hurrikan Press
hurrikanpress.hu

Hurrikan.lead_3

A Hurrikan Press a Bp Zines-hez hasonlóan szintén különböző rajzolókat fog össze, de elsősorban inkább villámgyors rizográf gépeiről ismert. Legtalálóbban talán print stúdióként és függelten kiadóként definiálható, kiadványai közt szórólapok, plakátok és képzőművészeti alkotások, zine-ok és magazinok egyaránt szerepelnek. Küldetésüknek tartják a rizográf-eljárás és a self-publishing kultára népszerűsítését, melynek érdekében rendszeresen tartanak workshopokat és tematikus kiállításokat.

5

MAMA Photobooks
mamaphotobooks.tumblr.com

Mamapph.lead_3

A kézzelfogható, nyomtatott zine-ok világa nem csak a grafikusokat és más rajzolókat vonzza, hanem a fotósokat is. Pár photobook akár a zine műfajának egy alkategóriájának is tekinthető, hiszen szintén kis példányszámú, független szerzői kiadásokról van szó. A kiadványok viszont nem csupán nyomtatott formában megjelenő fotósorozatokat, de nem is egyszerű photozine-okat jelentenek, koncepciójuk és vizuális narratívájuk sokkal erőteljesebb annál, emellett pedig a fotók tipográfiai, grafikai jellegzetességekkel párosulhatnak. A photobook egyérteműen a fotóművészet egy új formáját vetíti elő, de jelenleg még erőteljes az átfedés a zine műfaji jellemzőivel is. Ennek megfelelően a Zinefeszten MAMA photobooks is részt vett. Csapatuk 2015 tavaszán jött létre, céljuk segíteni a hazai kortárs alkotókat saját photobook-jaik elkészítésében, illetve a ismertetése és népszerűsítése. 

grafika, budapest, magyar, zine, ukmukfukk zinefeszt, photozine, kiscsoportos játékok, bp zines, hurrikan press, zinefeszt Icon_print

BP Zines kiadványok: Sketch Wook és Lovezine

© http://bpzinesters.tumblr.com/

Réthi Gábor: Django Unchained - újragondolt filmplakát

© http://kiscsoportosjatekok.tumblr.com/

Hüvelygomba femzine

© http://torokvirag.tumblr.com/

Fotó a Hurrikan Press egy workshopjáról

© https://www.facebook.com/hurrikanpress/

MAMA Photobooks

© https://www.facebook.com/mamaphotobooks/

/upload/images/photos/000/090/689/bpzines.thumb.jpg?1460997372
/upload/images/photos/000/090/693/djangokiscsop.thumb.jpg?1460998139
/upload/images/photos/000/090/687/huvelygomba.thumb.jpg?1460996798
/upload/images/photos/000/090/694/hurrikan.thumb.jpg?1460998517
/upload/images/photos/000/090/692/mamapph.thumb.jpg?1460997850
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317