Logomain

Kis Magyar Zinekörkép - I. rész

By Berke Regina 2016. április 17. 09:59

szerk at hg dot hu

Április 16-án került megrendezésre az Ukmukfukk Zinefeszt, azzal a céllal, hogy megismertesse a magyar közönséggel a budapesti zine-kultúrát. Annak érdekében, hogy azok, akik elszalasztották ezt a lehetőséget se maradjanak tudatlanok, kis magyar zine-körképpel jelentkezünk.

A zine jellemzően különböző saját gondozású, szűk körben terjesztett, gyakran nonprofit könyvecskék, képeslapok vagy akár online tartalmak összefoglaló neve. Legtöbbször a mainstram médiától eltávolodva foglalkoznak megosztó vagy éppen keveseket mozgató, marginális témákkal.

A zine-ipar lényege a szabályok és a kötelező, vagy elvárt  fokú szakértelem teljes hiánya: bárki készítheti és terjesztheti őket. 

A fénymásoló gépek megjelenése óta a zine-ok óriási mennyiségben árasztották el vizuális kultúránkat, így ma már szinte bárhol előbukkanhatnak. A kétezres évek óta sokáig elsősorban az interneten terjedtek, de a kézbe fogható kiadványok erőteljes reneszánszának köszönhetően egyfajta nyomtatott tumblr-ként újra kiszabadultak az online felületekről.

Ennek ellenére a zine, mint médium, meglepő hatalommal rendelkezhet, hiszen olyan szubkultúrákat tehet láthatóvá és olyan véleményeket közölhet, melyek a mainstram médiában egyáltalán nem jelennek meg. Így az elmúlt évtizedekben több csoport használta arra, hogy felhívja magára a társadalom többségének figyelmét, illetve, hogy közvetítse formabontó ideológiáját: többek közt a punkok, a feministák és a queer közösségek. A jelenség tehát nem új, a műfaj mégis viszonylag ismeretlen és mellőzött, Magyarországon legalábbis mindenképp. Ennek a helyzetnek a megváltoztatására álltak össze Budapest leglelkesebb zineistái, azzal a céllal, hogy együtt népszerűsítsék a magyarországi zine kultúrát miközben összehozzák a hazai zine közösséget is. A fesztivál semmilyen külső anyagi támogatást nem használt fel, a független rajzolók kezdeményezését stílusosan a matricacsomagjaik megvásárolásával lehetett támogatni. 

Annak, aki kész beismerni, hogy még nem tud eleget a budapesti zine-kultúráról, összeszedtünk egy kis szubjektív ízelítőt a máskülönben szinte végtelen felhozatalból. 

 

1

Wannabe Records
wannaberecords.tumblr.com

Wannaberec3.lead_1

A Wannabe Records sajátos pótolhatatlan szerepet tölt be a zine-kultúrában, hiszen képzeletbeli zenekarok nem létező lemezeinek felvételével, kiadásával és forgalmazásával foglalkozik. A csapat hét állandó tagja folyamatosan dolgozik a különböző kitalált együttesek felkutatásán, de egy-egy lemez erejéig szívesen együttműködnek más képzőművészekkel, zenészekkel, zenei újságírókkal vagy bárkivel, akinek kitalált zenekara van. Egy rendes és elhivatott kiadóhoz illően saját inkonzisztens zenei kiadványuk is van, a Naspolya fanzine a gondozásukban lévő albumok kritikáit is tartalmazza, pár száma online is elérhető.

A Wannabe Records tökéletes példája annak, hogy a zine, mint műfaj, hogyan lehet egyszerre inkluzív és exkluzív: a kiadványok mindenki számára elérhetőek, viszont egy viszonylag szűk réteget mozgatnak meg: mindenféle nem létező zene valós rajongóit. 

Zina.lead_3

A ZINA magazin budapesti lányoktól budapesti lányoknak, legelső kiadványa idén áprilisban jelent meg, száz számozott példányban. Szerkesztői, Marjai Petra Lilla és Tompa Borbála tíz olyan lányt kértek fel a lap megalkotására, akik jelenleg mind a városban élnek és alkotnak, témáik pedig, bár tagadhatatlanul a női közönséget célozzák, mégsem arról szólnak, hogyan lehet különféle praktikákkal megkaparintani kiszemeltünket. A lányok munkái sokféle hangulatot és stílust fednek le, vizuálisan is saját, egyedi világaikat mutatják be. Ez a kavalkád azonban nem okozott fejtörést a magazin szerkesztőinek: az egységet a sárga, rózsaszín és kék színek, valamint a hangsúlyos szegélyek adják meg. 

Cicc.lead_3

Teljesen biztosak lehetünk benne, hogy a magyar független rajzolókat Klement Csaba tette elvakult Cicciolina-rajongókká, akit a legtöbben népszerű animációiról ismerhetnek, amikkel a tévénézők a Comedy Central reklámszüneteiben is találkozhatnak. Izgő-mozgó színes világának egyik legfontosabb szereplője pedig nem más, mint Cicciolina. Csaba egyenesen példaképként tekint, így nem meglepő az a fokú lelkesedés, mellyel népszerűsíti a budapesti zine-kultúra tagjai közt. Erre bizonyíték az a több tucat résztvevő közreműködésével, a Supermarket Galériában megrendezett Valentin-napi kiállítás, mely csak és kizárólag Staller Ilona munkássága előtt tisztelgett. A Lovezine magazin egyébként a Hungarocomix-on debütált, második számának központjában viszont már nem a magyar-olasz szexszimbólum lesz - kíváncsian várjuk. 

4

KuloCity
Stark Attila

Closing.lead_3

KuloCity Stark Attila sajátos fiktív világa, szereplői már nem csak a város falain, hanem zine-okon, sőt, nagyméretű vásznakon is megjelennek. Attila festő és grafikus, eddigi legnépszerűbb munkája a Closing Time című fanzine-je, mely Péter Judit analóg fotóit egészítette ki rajzaival, így adva különös hangulatot a záróra után ottragadt kocsma-vendégekről készült képeknek. A KuloCity személyes vizuális naplónak, illetve diplomaprojektnek indult, Attila rajzai azonban kinőtték ezeket a felületeket, falakon, járdákon, matricákon kezdtek sokasodni. Figurái egyszerre ironikusak, humorosak és hitelesek: a nagyvárosi mindennapokat kommentálják, emellett pedig zenei inspirációkból táplálkoznak. 

5

Szent Kávé Rajzszakkör
Csató Csenge, Biacsics Renáta

Kave.lead_3

A Szent Kávé Rajzszakkör, azaz Csató Csenge és Biacsics Renáta kéttagú alkotócsoportja az őket ért mindennapi hatásokat alakítják át véletlenszerű, frappáns miniképregényekké és zine-okká. Az a típusú városi inspiráció-szerzés, ami az eddigi alkotókra is jellemző volt, az ő esetükben szinte szó szerint elcsípett beszélgetésekből áll, amiket a lányok természetesen kávézás közben gyűjtenek be. A rajzok így lesznek különféle magánbeszélgetések vizuális foszlányai, amik nem csak egyfajta hely- és kordokumentumként szolgálhatnak, hanem sajátos tükröt is mutatnak felénk. Persze nem tudhatjuk, hogy az elkészült rajzok milyen arányban fiktívek vagy valósak, mindenesetre figyeljünk rá, hogy félreeső kávézói asztalt válasszunk a titkaink megosztásához, ha nem akarjuk, hogy a lányok facebook-oldalán kössön ki a történetünk. 

grafika, budapest, vizuális kultúra, alternatív, ankert, zine, független, ukmukfukk zinefeszt Icon_print

Wannabe Records

© https://www.facebook.com/wannaberec/

Wannabe Records

© https://www.facebook.com/wannaberec/

ZINA

© https://www.facebook.com/ZINA-925814180866839/

ZINA

© https://www.facebook.com/ZINA-925814180866839/

Lovezine

© https://www.facebook.com/cicciolinalovezine/

Kulo City

© https://www.facebook.com/KuloCity/

Kulo City

© https://www.facebook.com/KuloCity/

Szent Kávé Rajzszakkör

© https://www.facebook.com/szentkaverajzszakkor

Szent Kávé Rajzszakkör

© https://www.facebook.com/szentkaverajzszakkor

/upload/images/photos/000/090/656/wannaberec3.thumb.jpg?1460889457
/upload/images/photos/000/090/655/wannaberec4.thumb.jpg?1460889445
/upload/images/photos/000/090/663/zina.thumb.jpg?1460919658
/upload/images/photos/000/090/662/zinaa.thumb.jpg?1460919647
/upload/images/photos/000/090/661/cicc.thumb.jpg?1460918139
/upload/images/photos/000/090/665/closing.thumb.jpg?1460919787
/upload/images/photos/000/090/664/kulo.thumb.jpg?1460919758
/upload/images/photos/000/090/667/kave.thumb.jpg?1460921538
/upload/images/photos/000/090/666/szentkave.thumb.jpg?1460921519
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317