Logomain

A MOME közreműködésével újult meg a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja

By HG.HU 2016. április 12. 09:46

szerk at hg dot hu

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével megújult a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja! Tavalyi évben kezdődött el a munka, mely a PIM arculatának és honlapjának átalakítását célozta meg, annak érdekében, hogy a gyűjteményi katalógusaikat, adatbázisaikat, s programkínálatukat mind gyorsabban, s mind szélesebb közönséghez tudják eljuttatni.

Az információs társadalom hálózati kultúrájában az elmúlt években bekövetkezett változások, az ismeretközlő információátadás új kommunikációs felületeinek megjelenése feladat elé állította a múzeumokat is. A múzeumnak szembe kellett néznie azzal, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum internetes megjelenése felett lassan eljárt az idő.

Pim02.gallery

"Egy évtized a weben örökkévalóságnak számít. Újraterveztünk, és újrastrukturáltunk több évtizednyi tartalmat, majd megkerestük azt a formát, ami a leginkább illik a mostani arcunkhoz.

 "Ebben a munkában segített az Integral Vision elhivatott csapata, akik módszeresen végigvittek azon a folyamaton, melynek eredménye lett a megújult webhelyünk."

A www.pim.hu honlap szerkezetében és technikai feltételrendszerében sem tudott az új kihívásokra megfelelően válaszolni. A hatalmas képi, szöveg és hang adattárolásnak, a megfelelő vizualitás követelményeinek és a biztos szolgáltatásnak nem felelt meg. Új portálra és megújult megjelenésre lett szükségük ahhoz, hogy gyűjteményi katalógusaikat, adatbázisaikat, s programkínálatukat korszerű navigációs eszközzel mind gyorsabban, s mind szélesebb közönséghez tudják eljuttatni. Ennek érdekében még a tavalyi évben elkezdődött a munka, amelynek eredményeként a PIM arculata és a honlapja megújult. A PIM partnerei voltak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Integral Vision Kft.

Kultúraközvetítő, művészeti és oktató intézményként az ismeretközlés, megosztás feladatát csak a tartalommal szinkronban lévő, figyelemfelkeltő vizuális háttérrel, interaktivitásra buzdító lehetőségekkel tudták elképzelni. 2015 végére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói és hallgatói közösségével történő közös munkában elkészült a PIM új logója, továbbá megújult a kis-és nagyarculata is, amit már kiadványaikon, plakátjaikon és az induló új portálukon is láthat a közönség. A kreativitás, a modern technológiában való jártasság elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a MOME és az Integral Vision csapatával közösen a Petőfi Irodalmi Múzeum elérje, hogy arculata megfeleljen a kor kihívásainak és olyan felületeken is az irodalom közelségét tudja érzékelhetővé tenni, mint a honlap vagy közösségi oldal.

"A tervekben megvalósuló modern szellemiség jól tükrözi a múzeum filozófiáját és küldetését, miszerint a hagyományok megtartása mellett egy modern, a fiatalokat is megszólító design-nal szerettünk volna a közgyűjtemények csapatában jelen lenni."

"A pim.hu tartalmait négy fő téma köré szerveztük. A kiállítások mellett egységes nézetbe szedtük az általunk szervezett eseményeket, válogattunk a Múzeum gyűjteményeiből, és új formát adtunk a kapcsolatfelvételt megkönnyítő telefonkönyvnek. Számos külső adatforráshoz kapcsolódva jelentősen bővítettük a kereshető tartalmak tárházát. Újrastrukturáltuk a hangképtárunkat, a PIM Médiatárat, olyan aloldalakat alkottunk újra, mint Márai Sándor dedikált aloldala, és a kortárs magyar irodalom digitális lenyomatát, a Digitális Irodalmi Akadémiát."

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a MOME közötti együttműködés több éves múltra tekint vissza. Gondoljunk a sikeres irodalmi divatbemutatóra, amely a MOME divattervező növendékeinek munkáiból állt, vagy az újrahasznosítás témakörét körüljáró közös kiállításra a MOME Média Intézet hallgatóinak munkáiból. Legsikeresebbnek a Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából létrejött, A megmozdult szótár című tárlatukra a MOME TechLab közreműködésében tervezett 11 interaktív installáció megszületését tartják. Újdonságnak számított az Ottlik-kiállításhoz (2012) készült lokatív technológiát alkalmazó interaktív irodalmi séta okostelefonra letölthető programja is, amelynek segítségével Budáról Pestre barangolhattunk a Hajnali háztetők című regény helyszíneit érintve.

 

mome, moholy-nagy művészeti egyetem, honlap, pim, petőfi irodalmi múzeum Icon_print

Petőfi irodalmi Múzeum

© Petőfi irodalmi Múzeum

Petőfi irodalmi Múzeum

© Petőfi irodalmi Múzeum

Petőfi irodalmi Múzeum

© Petőfi irodalmi Múzeum

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317