Logomain

Hozzáférhető egyediség – Plakátaukciót rendez a BÁV

By HG.HU 2016. április 12. 10:32

szerk at hg dot hu

12973389_1038346206237781_2522820291237559459_o.gallery

Magánélet

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Berlin_f%c3%b6l%c3%b6tt.gallery

Berlin fölött az ég

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Bud_spencer.gallery

Piedone Egyiptomban

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Bud_spencer2.gallery

Én a vizilovakkal vagyok

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Jedi.gallery

A Jedi visszatér

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

D%c3%b6gkesely%c5%b1.gallery

A dögkeselyű

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Április 13-án a BÁV megszervezi második plakátaukcióját. Az alkalom azért is különleges, mert az eddig elsősorban gyűjtőket célzó aukciósház ezúttal egy szélesebb rétegnek kínál lehetőséget arra, hogy egyedi tárgyakkal rendezze be otthonát.

50 magyar grafikus közel 200 plakátját tekinthetjük meg az árverési kiállításon, köztük olyan kultfilmekhez készült alkotásokat, mint A jedi visszatér, a Becéző szavak, a Gengszterek klubja, Piedone Egyiptomban, a Dögkeselyű, az Óvakodj a törpétől vagy A körhinta – így akkor is érdemes megnézni a kiállítást vagy az árverést, ha épp nem tudunk vásárolni. Az esemény kapcsán Badits Marcellel, a plakátok tulajdonosával beszélgettünk gyűjtésről és lakberendezésről. 

A gyűjtőkhöz általában egyfajta rejtőzködő magatartás kötődik, Önnek viszont úgy tűnik, van igénye arra, hogy láttassa a gyűjteményét. Ez merőben szokatlan hozzáállás. Miért döntött mégis így?

Nagyon-nagyon furcsa, hogy mennyire nem ismerik az emberek az utolsó évtizedek grafikai munkásságát. 30-40 olyan művész van, akik még élnek és világszínvonalú alkotói ennek a szakmának. Én csak a filmplakáttal foglalkozom. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos kordokumentum és azért szoktam kölcsön adni és nyúlok mindennek a hóna alá, ami a kiállíthatóság és a megtekinthetőség felé mutat, mert ezeket az embereket ismertté kell tenni. Nincs sehol kutatható adatbázis, ahol több száz plakátot rövid idő alatt végig lehetne nézni, Darvas Árpádtól Pattantyús Miklóson át Kemény Györgyig…

Másrészről úgy gondolom, jó lenne, ha olyan emberek és olyan korosztály kezdene plakátot gyűjteni, akik egyelőre többtízezres példányszámban készült nyomatokkal dekorálják a lakásukat. Szerintem a plakátoknak olyan szépségük van, amit nehéz máshol megtalálni. Egyszerre van bennük a múlt, egy korszak, egy stílus. Én a plakátot ugyanúgy nézem, mint más a festményt, persze sokszorosított eljárással készül, de számomra egyedi, pontosan azért, mert nem lehet tudni, hogy adott darabból pontosan hány létezik még.  

A plakát egy idő után olyan lesz, mint egy bélyeg, csak nagyon nagy."

Mire lehet használni régi filmplakátokat most? Érdemes-e pl. egy-egy darabot venni?

Furcsa, hogy a külföldi országokkal ellentétben Magyarországon nem épült be a plakátok használata a lakberendezési trendekbe. Nyugaton ugyan nagyobb otthonok vannak, ahol akár egy A0-ás méretű kétíves plakát is elfér, Magyarországon kisebb lakásokkal rendelkezik a piac nagy része, de van olyan méret, ami nagyon mutatós kisebb helyen is. Egy A2-es plakát tökéletesen elfér a falon és könnyű beilleszteni. Fontos, hogy egy szobában milyen jellegű grafika lóg a falon, mert befolyásolja a helyiség hangulatát.

Mi alapján választotta ki az árverésre szánt anyagot?

Most azt kérte a BÁV, hogy csináljunk tömböket, az érzelem, a szerelem is téma lesz. Kalapács alá kerül egy nagyon erős Bud Spencer anyag. Bud Spencer és Terence Hill munkásságát lehet szeretni és nem szeretni – én 20 évesen mint két darab istenre, úgy néztem rájuk –, a filmjeik azért kopnak, de ettől függetlenül a két úriember rajongótábora nem változik.

Ha valakinek ezek a plakátok többet jelentenek, mint nekem, akkor legyenek nála, ne az én szekrényemben vagy tartómban. Van egyfajta tisztítási folyamat is az eladások mögött…  

Az aukcióra szánt munkák között található két nagyon komoly darab, aminek kíváncsisággal várom a további sorsát. Az egyik egy Brigitte Bardot filmplakát, a Magánélet, Máté András munkája. Méretében, formájában, grafikájában egyedülálló. A Magánélet nagyon fontos filmje volt Bardot-nak, mert megpróbálták lehámozni róla a szex szimbólumot és színésznőként eladni, ami a filmkritikákat olvasva sikeres volt. Gyönyörű alkotás, csodaszép lehet egy lakásban. A másik komoly ritkaság A jedi visszatérhez készült, Helényi Tibor munkája, a méreteiben és az állapotában ugyanolyan különleges, mint az előző darab.

Ez valószínűleg egy nyomdából kicsempészett plakát, amit nem vágtak körbe és nagyon furcsa utat járhatott be. Ideje 85%-át egy mozigépész termében töltötte.

Sokat vitatkoznak a grafikán látható zöld szörnyről is, ami nincs is benne a filmben… Örülnék, ha Magyarországon maradna ez az alkotás, de nem tartom valószínűnek, hogy ne vinné el egy külföldi gyűjtő, merthogy erre komoly felvevőpiac mutatkozik. Van Novák Vilmostól egy-két olyan plakát, ami teljesen unikális, de a most Kossuth-díjat kapott Zelenák Crescencia néhány munkája is kalapács alá kerül…

Mik a további tervei az árverés után?

Ha ez a mostani sikeres lesz, ősszel egy harmadik árverést tervezünk, ahol külföldi grafikusok és magyar filmek külföldi plakátjait adjuk el. Lesznek orosz, Latabár-filmekhez készült munkák, a Szegénylegények egy érdekes plakátja, de ott is előjön az én ízlésem. Ezen kívül, ha valaki szeretne kiállítást csinálni, szívesen adok hozzá anyagot. Én annak örülnék, ha a plakátok egyre több lakásban jelennének meg. Magam ellen beszélek, mert sokkal drágábban tudom majd megvenni, ami nekem tetszik, de ez nem baj. Legyen így. 

plakát, árverés, aukció, plakáttervezés, aukciósház, plakátművészet, plakátkiállítás, plakátárverés, plakáttörténet, plakátaukció Icon_print

Magánélet

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Berlin fölött az ég

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Piedone Egyiptomban

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Én a vizilovakkal vagyok

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

A Jedi visszatér

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

A dögkeselyű

(Plakát a BÁV aukciós katalógusából)

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317