Logomain

Töltsd le a babaszobád!

By HG.HU 2016. április 2. 09:42

szerk at hg dot hu

Kir%c3%a1ly_adrienn.gallery

Download Design

Király Adrienn: Babu, kiságyba integrált bölcső

Papp_%c3%81gnes.gallery

Download Design

Papp Ágnes: Domboc, mászóka

Lakatos_botond.gallery

Download Design

Lakatos Botond: Tolinka, gyermekvagon

Nagy_franciska.gallery

Download Design

Nagy Franciska: Hansikó, gyerekszék

B%c3%b3di_gergely.gallery

Download Design

Bódi Gergely Gergő: Etető, 2 in 1, étkezőszék-etetőszék

Peni_brigitta.gallery

Download Design

Péni Brigitta: Bubák, játéktárolók

A Download Design kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók. Idén az első gyerek érkezése került a tervezők figyelmének középpontjába.

A tavalyi OtthonDesign kiállításon nagy sikerrel debütált Download Design projekt idén is folytatódik. Az ország első open design szemléletű bútor kezdeményezéséről, amelyet a MOME indított, közel 60 cikk született és a downloaddesign.hu-honlapról majdnem ezerszer töltötték le a tizenhárom bútor ingyenes gyártmányrajzait.

A tervek szerint több éven keresztül zajló Download Design kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz/kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

Míg 2015-ben az első önálló otthon volt a tematika, idén az első gyerek érkezése került a tervezők figyelmének középpontjába, a projekt aktuális címe ezért lett Download Design Baby.

2016-ban 11 bútor született, kimondottan a 0–3 éves korosztály számára, a babaszoba berendezéseként. A többféle funkciót is ötvöző designer darabok között bölcső, kiságy, etetőszék, kisautó, gyerekjáték, sőt mászóka is található.

A széles ágazati összefogással megvalósuló Download Design projekttel mindenki nyer. A felhasználók ingyenes bútortervekhez juthatnak, és az átlagos hazai asztalosipari körülmények között vagy akár az otthoni műhelyükben megvalósítható bútoraikat reális áron gyárthatják le. (A szervezők 2016-ban 50 ezer forintban maximalizálták a bútorok alapanyagköltségét, de ez számos esetben még a 15 ezer forintot sem éri el.)

A felhasználóknak nem kell számolniuk csomagolási és marketingköltséggel, szállítási díjjal, de kereskedői haszonkulccsal sem. Mindemellett a helyi vállalkozásokat erősítik, hiszen a lokális erőforrásokra, alapanyagokra támaszkodnak; ezzel nem pusztán a hulladéktermelést és a környezetszennyezést csökkentik, de az open design szolgáltatások igénybevételével az ökológiai lábnyomukat is optimalizálják.

De nem csak a felhasználók és a lokális műhelyek tekinthetők e projekt nyerteseinek, hanem a tudásukat a nagyközönséggel megosztó tervezők, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói is.

Egyrészt konkrét visszajelzéseket kapnak a felhasználóktól like-ok és letöltések formájában, másrészt az egyetemi témavezetőkkel és a prototípust kivitelező asztalosipari partnerrel zajló konzultációk során elsajátítják a bútortervezés mikéntjét.

Ez utóbbiak a Bútorszövetség tagjaként vállalták, hogy szakmai partnerként állnak a hallgatók mellett, megismertetik őket az asztalosipari technológiákkal és üzemük, műhelyük működésével, illetve hogy saját költségükön, akár több példányban legyártják a bútorokat. A progresszív szemléletű együttműködési forma további, előremutató hozadéka, hogy nő az ágazati szereplők közti bizalom, elindul egy párbeszéd, valamint hosszú távú partnerkapcsolatok épülnek ki; ezek a szinergiák pedig együttesen a magyar bútoripar fejlődéséhez és versenyképességének erősödéséhez vezetnek.

 

bútor, mome, download design, babaszoba Icon_print

Download Design

Király Adrienn: Babu, kiságyba integrált bölcső

Download Design

Papp Ágnes: Domboc, mászóka

Download Design

Lakatos Botond: Tolinka, gyermekvagon

Download Design

Nagy Franciska: Hansikó, gyerekszék

Download Design

Bódi Gergely Gergő: Etető, 2 in 1, étkezőszék-etetőszék

Download Design

Péni Brigitta: Bubák, játéktárolók

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317