Logomain

Top 5 újragondolt tárgy

By HG.HU 2016. március 24. 11:10

szerk at hg dot hu

Már hivatalosan is magunk mögött hagytuk a telet, így összeszedtünk pár szokatlan, de elengedhetetlen kelléket a tavaszi megújuláshoz és kikapcsolódáshoz. A válogatásunkban szereplő tárgyak mindegyike magyar formatervezők egy-­egy formabontó ötletének eredményei.

Eggmap.lead_1

Sátor Dénes tojásalakú térképét valószínűleg nem kell senkinek bemutatni: képei a magyar és külföldi internetes magazinokat egyaránt bejárták, sikereinek eddigi csúcsát pedig idén februárban érte el, amikor 2015 legkreatívabb projektjének választották a Highlights of Hungary versenyén. A rugalmas, vízálló labdán különböző színek jelölik az egyes kerületeket a könnyebb tájékozódás érdekében, legnépszerűbb tulajdonsága pedig az egyszerű, manuális zoom­olási lehetőség. Segítségével elkerülhetőek az idegen városban való kínos rohangálások a wifi után, sőt az EggMap akkor is velünk marad, mikor egy egész napos városi csatangolás már rég felismerhetetlen papírgalacsinná gyűrte szakadozott térképünket, vagy amikor az okostelefonunk estére végleg lemerül.

 

Egyelőre még csak a térkép budapesti verziójára adhatóak le előrendelések, de elképzelhető, hogy pár év múlva minden turistacsalogató nagyváros utcáin EggMap­-et fognak árulni.

 

(Fotó: © EggMap)

Menu1.lead_3

Ha a tavaszi inspirációkra a konyhában lenne szükség, érdemes beszerezni a szintén Highlights of Hungary­-jelölt MENÜ szakácskönyvek egyikét. A kiadvány persze jóval több egyszerű receptgyűjteménynél, hiszen a gasztronómiát nem csupán egyedi történetekkel és ötletekkel, hanem a fotózással és a designnal is egyesíti. 

 

A MENÜ filozófiája szerint az étel a közösségteremtés első számú eszköze, így kitalálói egy­-egy étkezés apropóján faggatták különféle ismerőseiket a gasztronómiához való viszonyukról. Az első részben főként a budapesti szcéna képviseltetni magát, huszonkét, a fővárosi gasztrokultúrát aktívan építő, fejlesztő és újragondoló alkotó megszólaltatásával. A második rész szintén az étellel való kapcsolódás lehetőségeit vizsgálja, de Budapesten túllépve vidéken és külföldön keresi a gasztronómia iránt elkötelezett magyarokat.

 

(Fotó: © https://www.behance.net/fnyrzkny)

Sor1.lead_3

Ha az igazi tavaszi piknik­hangulathoz már csak pár üveg sör hiányzik, akkor a legjobb választás a Kortárs Építészeti Központ kifejezetten ünnepi hangulathoz kialakított itala. A C10 nem csak egyszerű kézműves sör, hanem tökéletes design tárgy is egyben, melyet három KÉK­tag készített el a központ tíz éves évfordulójának alkalmából. Szakmai oldalról a Hübris kézműves sörmanufaktúra és az Élesztő Sörműhely segítették őket, így annak minőségével kapcsolatosan sem lehetnek kétségeink. Az pedig már tényleg csak a ráadás, hogy a limitált példányszámú termékek megvásárlásával az alapítványt támogathatjuk.

 

(Fotó: © https://www.behance.net/kissmiklos)

Anaptar2.lead_3

Bár január már rég elmúlt, a tavasz mindig jó ürügy egy pár megkésett újévi fogadalom kimondására. Ehhez tökéletes alapot adhat az egyik legsikeresebb magyar papírtermék, az Anaptár. Farkas Anna és Batisz Miklós közös projektjét a hazai és külföldi közönség mellett a Red Dot is elismerte kommunikációs design kategóriában. A naptáron a napokon kívül különleges grafikai megoldások segítségével követhetjük nyomon az égitestek mozgását. A projekt a tervezőgrafika és a tudomány együttélésének egy rendkívüli példája, hiszen az óriási adathalmaz, ami a naptáron megjelenik egyszerre alkot logikus, informatív rendszert és esztétikai minőséget.

 

(Fotó: © https://www.behance.net/anagraphic)

Mood2.lead_3

Amennyiben valaki igazán egyedi napszemüvegre vágyik, és hajlandó a kiegészítő pár alapvetőfunkciójából néhányat feláldozni ennek érdekében, az elkezdheti visszaszámolni a napokat, hiszen Ágoston Bence  Mood elnevezésű szemüvege hamarosan előrendelhető lesz. A cserélhető lencséjű szemüveg két igazán felkapott trendet egyesít: a 3D nyomtatást és a pszichedelikus zenét. Alapkoncepciója szerint a zenehallgatásba való teljes belefeledkezést segíti, egy sajátos látványvilág kialakítását, például utazás közben. 

 

A prototípus egy féléves tervezési feladat során készül el, és rövid idő alatt több külföldi trendblog is felkapta a hírt, hogy egy új magyar találmány segítségével egyszerűen és biztonságosan átélhető bármilyen tudatmódosító szer hatása. A napszemüveg ezzel szemben inkább csak a megfelelő háttért vagy atmoszférát igyekszik megteremteni a zenerajongók számára, így aki a teljes lsd­-élményre kíváncsi, csalódni fog. Annak viszont, aki megelégszik azzal, hogy egy hosszú vonatút alatt végig a saját alternatív videóklipjében érezheti magát, mindenképp érdemes beszereznie ezt a sajátos tavaszi kiegészítőt.

 

(Fotó: © https://www.behance.net/benceagoston)

design, grafika, kék, tavasz, menü, kék kortárs építészeti központ, top5, eggmap, mood, anaptár Icon_print

EggMap

© EggMap

MENÜ I.

© https://www.behance.net/fnyrzkny

MENÜ II.

© https://www.behance.net/lakieszti

C10, az első építész-sör

© https://www.behance.net/kissmiklos

C10, az első építész-sör

© https://www.behance.net/kissmiklos

Anaptár

© https://www.behance.net/anagraphic

Anaptár

© https://www.behance.net/anagraphic

Mood

© https://www.behance.net/benceagoston

Mood

© https://www.behance.net/benceagoston

/upload/images/photos/000/090/195/eggmap.thumb.jpg?1458803313
/upload/images/photos/000/090/197/menu1.thumb.jpg?1458811442
/upload/images/photos/000/090/196/menu.thumb.jpg?1458811309
/upload/images/photos/000/090/201/sor1.thumb.jpg?1458811626
/upload/images/photos/000/090/199/sor2.thumb.jpg?1458811585
/upload/images/photos/000/090/203/anaptar2.thumb.jpg?1458811757
/upload/images/photos/000/090/202/anaptar1.thumb.jpg?1458811746
/upload/images/photos/000/090/205/mood2.thumb.jpg?1458811874
/upload/images/photos/000/090/204/mood1.thumb.jpg?1458811841
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317