Logomain

Nyitva! Budapestre

By HG.HU 2016. február 22. 14:57

szerk at hg dot hu

Copyright-dork%c3%b3_d%c3%a1niel_(kek)_2.gallery

Nyitva!

© Dorkó Dániel (KÉK)

Copyright_sz%c3%a9kacs_p%c3%a9ter_(kek)_2.gallery

Nyitva!

© Székacs Péter (KÉK)

Copyright_halisten_st%c3%badi%c3%b3.gallery

Nyitva!

© Halisten

Copyright-dork%c3%b3_d%c3%a1niel_(kek).gallery

Nyitva!

© Dorkó Dániel (KÉK)

Copyright_sz%c3%a9kacs_p%c3%a9ter_(kek).gallery

Nyitva!

© Székacs Péter (KÉK)

Idén is számos Budapesten üzlethelyiséget kereső kezdeményezés jelentkezett a Nyitva! Fesztiválra. Közülük a szakmai zsűri huszonnyolc vállalkozást juttatott tovább. Ezek közül mutatunk be pár design-tudatos vállalkozást!

A szervező KÉK - Kortárs Építészeti Központ-hoz február 12-ig jelentkezhettek az üzlettulajdonosok, hogy összekössék a kínálatot a kereslettel, és az üzletek gazdára, az ötletek pedig otthonra találjanak a fesztivál egy hónapjára, vagy akár hosszú távra. Március 1-ig hoznak döntést az üzletek, hogy mely helykeresőket támogatják az egy hónapos használattal. Az áprilisban az üres üzletekbe beköltöző kezdeményezések az alkalmazott művészetek, kereskedelem, szolgáltatóipar, kultúra, művészet, társadalmi vállalkozás és turizmus legkülönbözőbb területeit képviselik. Van köztük nyitott szerkesztőség, kertészeti tanácsadó, természettudományos központ, művészeti piactér, szitaműhely. A beköltöző kezdeményezések az üzleteket 2016. április 1-én nyitják meg, ami az üzletek kiadását segíti. A vállalkozók az egy hónapban bérletidíj-mentesen használják az üzletet, így kezdőlökést kaphatnak az induláshoz. Az üzlet vonzóvá válik, látható lesz működés közben, a tulajdonos hirdetheti, így ha nem a beköltöző vállalkozás veszi ki az egy hónap után, akkor is jobb eséllyel talál gazdára. 

„Jó szívvel ajánljuk a Nyitva! Fesztivált mindenkinek, akinek lapul egy ötlet a fiókjában és szeretne kezdőlökést kapni a megvalósításhoz. Nekünk egy jelt adott a pályázati kiírás, hogy lépnünk kell, Te se halogasd tovább az álmodat!” Bárányos Réka és Novák Ádám, Naspolya Nassolda (2014)

A szervezők egyszer már megrendezték a fesztivált, akkor öt kezdeményezés hosszabbította meg a szerződést a tulajdonossal. A KÉK azzal a céllal indította el a Nyitva! Fesztivált, hogy a Budapesten tömegével üresen álló üzlethelyiségek problémájára innovatív, közösségi, együttműködésen alapuló választ adjon. A fesztivál több ponton is újítást jelent az általános ingatlanközvetítői gyakorlathoz képest. Elsősorban ugyanis nem ingatlan portfóliót kínál, hanem bérlőket és ötleteket keres, olyanokat, akik kreatív választ adnak a földszinti üzletek hasznosítására, és értéket teremtenek, akiknek víziójuk van, változtatni, újítani, vállalkozni szeretnének. Az üzletébe beköltöző vállalkozást a 28 előzsűrizett jelentkezőből maga a tulajdonos választja ki, így egyfajta mecénási szerepbe kerül azzal, hogy a kiválasztott vállalkozások indulását egy hónapos, bérleti díjmentes helyiséghasználattal támogatja.

Budapest egyik legszuperebb kezdeményezésének jelentkezőiből mutatunk most meg nektek pár design tudatos vállalkozást:

Cimbi: "A ReCreativity egy 3 éve működő Társadalmi Vállalkozás, ami közösségi stúdiót üzemeltet Budapesten, és különböző workshopokat, képzéseket ajánl annak érdekében, hogy a  résztvevők kipróbálhassák a kreatív újrahasznosítás módszerét, illetve környezettudatos attitűdöt sajátítsanak el. Képzéseik mellett van egy másik fő tevékenységük, a Cimbi nevű márka fejlesztése, e név alatt molinóból és használt reklámhálókból készített táskákat és kiegészítőket értékesítenek. Szeretnék láthatóvá tenni a közönség számára, hogy hogyan készülnek a termékek, és egy olyan közösségi műhelyt kialakítani, ami inspiráló, kényelmes, elférnek benne az eszközök és a termékek, illetve mindenki megtalálja benne helyét. A kialakított teret a Cimbik értékesítésére használják elsősorban, illetve itt szeretnék tárolni a molinókat és gyártani az újabb termékeket."

Kockapont: "A Kockacsoki egy társadalmi vállalkozásként működő csokoládé manufaktúra, ahol kiváló minőségű kézműves csokoládékat készítünk és csokoládé készítő foglalkozásokat szervezünk. Társadalmi célunk az autista fiatalok foglalkoztatásának, társadalmi beilleszkedésének elősegítése. A Nyitva Fesztivál alatt olyan átmeneti közösségi teret hozunk létre, ahol nem csak termékeinket mutatjuk be, hanem különböző autizmushoz kapcsolódó programokat, gyermekprogramokat, élményprogramokat, valamint kiállítást szervezünk és megünnepeljük az Autizmus Világnapját."

“A Fesztivált ajánlom a nyitott, segíteni is vágyó ingatlan tulajdonosoknak, valamint a magukat a valóságban is kipróbálni vágyó kezdő vállalkozásoknak. Mi a Nyitva! Fesztiválon ismertük meg jelenlegi bérlőinket, akikkel végül egy hosszú távú megállapodást kötöttünk.” Chappon Ákos, tulajdonos (2014)

Verkstaden: "A Verkstaden egy fiatal grafikusokból és szabadúszó művészekből álló csapat. A projektet Pintér Pálma indította útjára 2011-ben egy inspiráló, Skandináviában töltött év után – innen a svéd név, ami annyit jelent: A Műhely. A név mögött egy koncepció / álom áll: egy üzlet, ami egyben műhely is; ahol -a környezetre való tekintettel- helyben készülhet el mindaz, ami ezt követően az üzletbe kerül. A Nyitva Fesztivál keretein belül, -a terveikhez illő hely megtalálása esetén- izgalmas workshopok keretében külsős érdeklődők részére is lehetővé tennék, hogy részt vegyenek egy új, különleges kollekció elkészítésében."

Heinrich Art&Design: "A Heinrich Alkotói Szint művészei és designerei a 2014-es Nyitva! Fesztiválon már nyitottak a közönség felé, akkor a Bajnok ABC egy hónapig Budapest legközvetlenebb helye volt, hisz a designer termékeket maguk az alkotók kínálták a designdelikát polcairól. 2016-ban egy új, nagyobb helységbe költöznek, és újdonságokkal is készülnek. A közönség többek között megismerheti a legfrissebb, 2016 tavaszi-nyári ruha- és ékszerkollekciókat, és bepillantást nyerhet a készülő őszi-téli kollekciókba is. De emelett workshopjaikon elsajátíthatják a tárgytervezés és ékszerkészítés fortélyait, és beszélgetős programjaikon pedig a design iránt fogékonyak jobban megismerhetik a hazai design színteret, tervezői létet, a Heinrich Alkotói Szint működését, és a közösségi tér erejét."

“Múzeumi gondolkodást illeszteni a város olyan terébe, ahol ez eddig nem volt jelen, hihetetlen izgalmas vállalkozás. A nagy kulturális intézmények egyelőre csak keresik a helyüket. A Nyitva! fesztivál ebben valódi lehetőségnek, inspiráló közösségi és kulturális közegnek mutatta magát.” Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa (2014)

Hungary To Go: Amikor szuvenírt vásárolunk, egy darabot szeretnénk hazavinni utazásunk helyszínéből. A Hungary to Go különleges grafikákkal díszít emléktárgyakat Budapestre látogató turistáknak. A grafikákat magyar tehetségek álmodják meg. A My City – My Muse bemutatkozó kollekciót jellegzetes épületek, helyszínek inspirálták.
A vásárló a művészeti alkotást szeretné birtokolni, amely magyar vakációjára emlékezteti, a tárgy használata, viselése közben. A márkabolt egy találkozási pont a Hungary to Go alapítói (Koszta Katalin, Pálfi-Szabó Brigitta), a tervezők és a jövőbeli értékesítési partnerek között.

Inklúzió: Az Inklúzió projekt egy hiánypótló inspirációs platform. Yoshiyuki Morioka “egy szoba, egy könyv” koncepciója inspirálta interaktív könyvesbolt, ahol adott időszakban csupán egy író, egy könyve kapható. A projekt amellett, hogy arra keresi a választ, vajon hányfélekeppen lehet reprezentálni egy témát, művészeteknek és workshopoknak ad otthont, ami a Nyitva! Fesztivál alatt várja az inspirálódni vágyókat. Ez az a hely, ahol a közösségfejlesztés cél és a tanulás a befogadásra épül. Azáltal hogy a projekt más és más nézőpontokból közelíti meg egy egy könyv tárgykörét, új szintre emeli az olvasás örömét. A Nyitva! Fesztivál alatt két könyv és annak tematikája áll majd a középpontban. Hetente több esemény: szokatlan kiállítások, izgalmas startupok, kortárs művészetek támadják meg a fáradt elmét. A célcsoport olyan városlakók, akiknek az inspiráció szerves részét képezi a munkájuknak.

A további kezdeményezéseket erre találjátok.

Nyitva! Fesztivál 2016. 04.01 - 2016.05.01. // További információkat a nyíló üzlethelyiségekről a honlapon találtok.

Nyitva!

budapest, város, nyitva, nyitva fesztivál Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317