Logomain

Design, motiváció, gyerekek

By HG.HU 2015. december 5. 20:08

szerk at hg dot hu

Plukkido_1.gallery

Plukkido

Plukkido_2.gallery

Plukkido

Plukkido_3.gallery

Plukkido

Plukkido_4.gallery

Plukkido

A magyar szakemberek által alapított Plukkido projekt arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy szülőként sose hagyjuk abba egymás és önmagunk megismerését, hiszen ez biztosítja hosszú távon a családtagok békés és vidám egymás mellett élését.

A boszorkányunk Frásznéni
egész nap kiabál:
Itt ne ugrálj mert kapsz egy frászt!
Ne labdázz mert kapsz egy frászt!
Ne fütyülj mert kapsz egy frászt!
Hogy hívták Frásznénit
kislánykorában?
Nem is volt kislány,
kislánykorában.
(Mosonyi Alíz)

Mosonyi Aliz Frásznéni című verse pontosan bemutatja, hogyan is gondolkodtak évszázadokon át a gyereknevelésről: fegyelmeztek és büntettek. A gyerekek alkalmazkodtak, de az elfojtott érzések óhatatlanul frusztrációt szültek, amik szülőként is meghatározták viszonyukat a gyerekeikhez. A társadalom ugyan mára ráébredt arra, hogy a gyerekeknek lelkük is van, de az új eszközök, módszerek integrálódása sok időbe telt. A változás ráadásul szinte törvényszerűen hozta magával, hogy sokan átestek a ló túloldalára: az addig elnyomott gyereket mindennél és mindenkinél előbbre helyezték. A korlátozások nélküli, kiskirályokként felnövő gyerekek éppoly frusztrálttá váltak, mint megrendszabályozott társaik. Napjainkban a szülőkre számtalan csatornán – tévé, rádió, újságok, internet – keresztül ömlenek a gyerekneveléssel kapcsolatos intelmek, tanácsok, elvárások. A szülőknek válaszokat kell találniuk, hogyan léphetnek túl saját sérelmeiken, hogyan teremthetik meg a szeretetteljes, bizalommal teli légkört, ahol szülő és gyerek igényei egyaránt fontosak. Nehéz felülírni a megszokott rutint, de érdemes megtenni, mivel a változás, változtatás hatására a gyerek biztonságban érezheti magát, tisztába jöhet saját korlátaival, képességeivel és lehetőségeivel.

Szülőnek lenni felelősség, folyamatos tanulás és önreflexió. Gyerekeink születését követően mást sem teszünk, mint folyamatosan újratanuljuk őket, és rajtuk keresztül önmagunkat. Az, hogy miért viselkedünk szülőként úgy, ahogyan, abban benne vannak a saját gyerekkori és felnőttkori élményeink, a saját szülői mintáink, illetve mindaz, amit a szülői szerepről hallottunk.

Ahogy gyerekeink nőnek, egyszer csak elérkezik a pillanat, amikor akaratuk napról napra erőteljesebbé válik és birkózni kezd a miénkkel. Ilyenkor elérhetetlennek tűnik az az idill, amit gyerekünket várva reméltünk. A konfliktushelyzetek megoldásakor időnként kudarcot vallunk, és akár éjszakákon át rágódunk azon, hol rontottuk el. Olykor kétségbeesetten állunk csemeténk előtt, és nem ismerünk rá arra a tündéri kis lényre, aki most épp elszántan üvölt a harmadik kakaójáért, vagy a másik cipőjéért. Ilyenkor jól jön egy mentőkötél, jó, ha van valami, amire elég rápillantani, hogy tudjuk: lehet másképp is. Ami segít abban, hogy tudatosak maradjunk, ahelyett, hogy sértett gyerekké változzunk.

Két anyuka, Táncsics Judit és Horváthné Pintér Orsolya, akiket szakember (pszichológus, szociálpedagógus) létükre hasonlóképp elbizonytalanítottak a hétköznapok nehézségei, elhatározta, hogy megpróbál kapaszkodót találni a nehéz helyzetekhez egy olyan gyakorlati eszköz fejlesztésével, ami a gyerekek fantáziájának bevonásával, játékosan motivál. Munkájuknak köszönhetően, az általuk alapított Plukkido projekt 2014-ben “Felelős Innováció” kategóriában elismerő oklevelet kapott az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságától.

A Plukkido tervezőcsapatának első két eszköze, a Benefitto és a Land valóban olyan szemléletformáló játékok, amelyek az egész család életére kihatnak. A lakás központi helyén elhelyezve folyamatosan visszajelzésként szolgálnak mindenkinek. A gyerek látja, mennyit ügyesedett egy adott területen, a szülő pedig azt, hogy mennyire hatékonyan tudott kommunikálni az adott problémáról, vagy mennyire sikerült ráhangolódnia a kicsi érzelemvilágára. Segítenek fókuszban tartani a legfontosabb célt, az együttműködő légkör megteremtését, a közös játékot és élményszerzést.

A Plukkido csapata folyamatos módszertani támogatást és konzultációt biztosít a játékokat használó családoknak. A heti Manóhírlevélre feliratkozva minden héten újabb kalandos történetet kaphatunk, amelybe mindenki maga írhatja bele a gyerekével közös feladatot, amelyet szeretne megoldani. Ha valaki megakad, vagy úgy érzi, egyedül nem tud tovább lendülni egy problémán, ötleteket meríthet a Plukkido weboldaláról.

A tervezőcsapat további eszközök fejlesztésén dolgozik, aktualitásuk egy olyan kalendárium, ami az adventi időszakban minden napra egy kis színezőt tartogat a gyermekeknek és egy motiváló – Plukkido szemléletet tükröző – gondolatot a szülőnek, hogy a szülő maga is meglepetés legyen nap mint nap saját gyermeke számára.

design, játék, gyerekek Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317